FODOR GÁBOR, DR. az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke:

Full text search

FODOR GÁBOR, DR. az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke:
FODOR GÁBOR, DR. az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke: Köszönöm szépen a szót, Elnök Úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A határozati javaslat, amit az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előterjesztett, az egyházak állami céltámogatásának az elosztásáról szól, és ha elolvasták képviselőtársaim, akkor láthatják azt, hogy itt egy 68 millió forintos keretnek a felosztásáról tesz javaslatot az emberi jogi bizottság. Ez azért 68 milliós – hogyha visszaemlékezünk, annak idején a költségvetésbe erre 100 millió volt elkülönítve –, mert már a költségvetési törvény elfogadása utáni első, egyházakkal kapcsolatos pénzelosztásnál különböző kiemelt feladatokra végül is ebből a pénzből átcsoportosítás történt, és így megmaradt ez a 68 millió forintos összeg, amelyről most a bizottságnak döntenie kellett.
Eredetileg tervünk az volt, hogy negyedévenként születik döntés erről a céltámogatásról, de végül is az egyházakkal egyeztetve ezt arra változtattuk – és ez megtalálható a határozati javaslatban is, az indoklásban is –, hogy ez ne negyedévenként történjen, hanem egyszerre történjen meg egész évre, hiszen olyan minimális, kis összegekről van szó, és olyan lényeges és olyan fontos azon a pár területen, ahol ezt a céltámogatást föl lehet használni, hogy minél hamarabb pénzhez jussanak a különböző egyházak.
Egyúttal a céltámogatásoknak az elosztásánál igyekeztünk elkerülni azokat a különböző szempontokat, illetve különböző olyan területeket és olyan helyeket, amelyekre már előzőleg, az egyházakkal kapcsolatos különböző előző pénzelosztásnál már adtunk pénzt, így például a műemléki területre, a műemléki felújításra, az egyházi ingatlanfelújításra vagy visszaadásokra. Tehát itt a céltámogatásoknak a meghatározása kifejezetten egy más területet, egy más kört érint.
A céltámogatásoknál egyúttal ezeknek a különböző pénzeknek az elosztásánál két szempont vezetett minket. Az egyik az, hogy nem akartunk beleavatkozni az egyházaknak a belügyeibe, ezért találhatják képviselőtársaink azt, hogy egyházanként vannak felsorolva különböző pénzek, és úgy ítéltük meg, hogy a célcsoportok közötti elosztás az egyházak feladata lesz, és ezt belül kell megoldani az egyes egyházaknak.
Másfelől igyekeztünk többfajta szempontrendszert figyelembe venni az elosztásnál, illetve a pénzeknek a meghatározásánál. Itt számításba jött elsőrendű és fő szempontként a benyújtott céloknak a kérdése. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy egyébként a céligények, tehát a támogatási igények több mint tízszeresét tették ki az itt leírt, tehát a lehetséges összegnek, a 68 millió forintnak. Tehát nagyon nagy számban érkeztek be igények.
Először is az igényeket csoportosítottuk, és azokat próbáltuk megvizsgálni, hogy mennyire megalapozottak, mennyire fontos a támogatásuk, és menynyire illenek bele azokba a céltámogatási rendszerekbe, amelyeket mi preferálni kívántunk. Azután természetesen megnéztük a különböző egyházaknak az arányszámát, a lakosság, illetve a társadalomban betöltött súlyuknak az arányszámát egymáshoz viszonyítva, majd megnéztük a különböző beérkezett igényeknek is az arányszámát egymáshoz viszonyítva, és végül így jöttek ki a különböző egyeztetések révén a Miniszterelnöki Hivatallal és a Művelődési Minisztérium megfelelő főosztályával is egyeztetve, ezek a számok, amelyeket ott találhatunk.
(10.10)
Ráadásul arról is be kell számolnom, amelyet ugyancsak az indoklásban találhatnak, egy nagyon kedvező hírről ezzel kapcsolatban, méghozzá arról, hogy a pénzügyminiszter úrhoz fordultunk azért, hogy nem tudna-e a tartalékalapból egy 20–25 millió forintos keretet biztosítani, hiszen fölmerültek olyan típusú egyházi igények is nemzetközi egyházi találkozóknak a megrendezésével kapcsolatban, amelyek a bizottságunk szerint is nem voltak igazából bepréselhetők ebbe a keretbe, de nagyon fontos, kiemelt politikai célt töltenek be.
Ez sikerült, és itt szeretnék is köszönetet mondani azért a pénzügyminiszter úrnak, a Kormánynak is, amely elővette – egyébként rendkívüli sürgősséggel – ezt az ügyet, és döntött erről, és megadta ezt a 25 millió forintot a művelődési miniszter úrnak is és a minisztériumnak is, akik segítették ezt az előterjesztést. Így ennek hatására sikerült megnövelni a különböző tradicionális egyházak, illetve kis egyházak irányába is a támogatást, és sikerült elkülöníteni egy külön csoportba a nemzetközi találkozók megszervezését, megrendezésére irányuló támogatásokat. Ezt az indoklásban megint csak olvashatják képviselőtársaim.
Végül annyit hadd mondjak el e támogatással kapcsolatban, hogy bizottságunk nagyon sokat vitatkozott erről és beszélt erről, több bizottsági ülés is telt el, míg végül is sikerült kialakítanunk egy konszenzust.
Ezért én arra szeretném kérni képviselőtársaimat, a bizottság nevében is mondhatom ezt, az összes bizottsági tag és a bizottságban ülő különböző pártok nevében is, hiszen ebben egyetértés volt köztünk, hogy ez a konszenzus, ami nagynehezen kialakult, és komoly munka van mögötte, szeretném, hogyha a Parlament által is elfogadásra kerülne, és folytatva azt a hagyományt, amelyet mi itt az emberi jogi bizottságban igyekeztünk meghonosítani, illetve a Parlament plenáris ülésén is a kisebbségi szervezetek támogatásánál és már az előző egyházi támogatásoknál is, hogy ez konszenzussal kerüljön elfogadásra, és lehetőség szerint ne próbáljuk megbontani ezt a konszenzust.
Teszem ezt azért is, mert több képviselőtársam egyébként kérdezte tőlünk, a bizottság más tagjaitól is, és tőlem is, már előző napokban is, hogy több ponttal, illetve leginkább egy ponttal problémájuk, illetve averziójuk volt, és nevezetesen az Erdélyi Gyülekezet került szóba, többen kérdezték, hogy hogyan kerülhet ez támogatásra.
Végül is ez az egyház – és itt szeretném mindenkinek elmondani, előzetes félreértéseket elkerülve – bejegyzett egyház Magyarországon. Tehát azok, akik hozzám fordultak és mondták, hogy miért kerül támogatásra egy olyan egyház, ami nem egyház: tehát ez egy létező, bejegyzett, teljesen legális egyház, és szerintünk, ahogy megvizsgáltuk a céltámogatásokat, fontos funkciót is ellát itt Magyarországon, egy olyan fontos és olyan lényeges funkciót, amelyre benyújtotta a támogatási igényét, amelyet támogatni kell. Tehát ezt előzetesen is megjegyezve a határozati javaslathoz szeretném kérni a Parlamentet, és szeretném kérni a képviselőket, hogy az emberi jogi bizottság által előterjesztett, és – még egyszer mondom – az egyházakkal, a megfelelő minisztériumokkal, Miniszterelnöki Hivatallal is egyeztetett konszenzusos javaslatot a Parlament fogadja el, mert ezzel nagyon jót teszünk, hiszen már régóta húzódik a céltámogatások ügye, és várják az egyházak.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi