ZSIROS GÉZA, DR. (FKgP)

Full text search

ZSIROS GÉZA, DR. (FKgP)
ZSIROS GÉZA, DR. (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim!
A Kisgazdapártot érintően joggal merült fel sokszor észrevétel. S hát volt olyan képviselőtársunk is, akit azzal illettek, hogy már '57-ben szerzett egy bizonyos papírt, aminek a hatályát a mai napig nem vonták vissza.
Én nem mondom azt, hogy ebben a módosító indítványban, amit dr. Fekete Gyula benyújtott, valami hasonló tünetet érzek felfedezni, de azért amit elmondott, azzal egy kis gondom van. Nem azt mondom, hogy a gazdasági bizottság anyaga teljes egészében korrekt és pontos. De – először – a szándéka vitathatatlan. Nevezetesen az, hogy lássunk tisztán, hogy ez év őszén ki fog vetni a földbe. Ez az első tétel.
Második tétel: lássunk tisztán, hogy mennyi lesz a régi tulajdonosok közül olyan, aki a földtulajdonra és a földhasználatra egyaránt igényt tart, és lássuk azt, hogy ki az, aki ezzel a jogával nem kíván élni. Nem igaz a 30 napos probléma vagy 60 napos probléma, vagy hogy kevés az augusztus 30-i határidő. Azért nem igaz, mert több, mint két év óta feszít bennünket ez a gond. Ha valaki két év alatt nem látott tisztán, már bocsánat, a következő két hónapban sem fog tisztán látni. (Taps.)
Még egy apró tétel. Bizonyára késtünk ebben a kérdésben. Jelentős hátrányban vagyunk. Megértem a hivatalt is, már mint a kárpótlási hivatalt, hogy ő esetleg nem két évig, hanem tovább szeretne működni. Nem teszünk ajánlatot arra, hogy a költségvetés esetleg tíz vagy tizenöt évig működteti a hivatalt, de fel kell merüljön bennünk esetleg az, hogy kifizetjük előre, csak szíveskedjenek már úgy dolgozni, hogy a földbe ez év őszétől nyugodtan vethessen a gazda. Mert tételezzük föl, ha nem a tulajdonos vet, aki egyben használója is akar lenni a földnek, milyen költségeket fognak neki fölszámolni, ha majd decemberben vagy februárban kapja tulajdonba azt. Milyen mezei leltárt, milyen kamatteherrel? Hadd ne soroljam. És akkor mit fog ő mondani, hogy nem bírom vagy nem tudom kifizetni, még ha akarom se. És esetleg ő a saját eszközével, vagy a baráti társaság eszközével, egyfajta kalákában dolgozva negyedéből-harmadából meg tudja ugyanazt a munkafolyamatot csinálni.
Még egy összefüggés. Ha jól emlékszem, ez év őszén földtörvényt kívánunk tárgyalni, illetve jelzálogtörvényt is. Tessék megmondani, ha így húzzuk továbbra is, mint a rétestésztát, ki fog fölvenni hitelt? A jelzálogtörvény adta lehetőséggel élve gyakorlatilag nagyon kevés ember. Ebből mi következik? A termelőszövetkezetek már nem kapnak hitelt, az új tulajdonos vagy leendő tulajdonos még nem kap hitelt. Hát a mai napig is ez a mezőgazdaság egyik legnagyobb problémája. Mert meg kell érteni a bankárt is. Milyen ismérvek alapján helyezzen ki ma pénzt a mezőgazdaságba? Milyen biztosítékok vannak? Nagyon nehéz neki felelősséggel dönteni. Már elnézést, az indulat nem a személynek és nem is a témának szólt feltétlenül, hanem egyetlenegy dolognak.
Kérem a koalíciós pártok parlamenti képviselőit, az ellenzékieket is, tegyünk meg együtt mindent azért, hogy nyugalom legyen a faluban, biztonságérzet, piaci körülmények, és ez év őszén az vessen a földbe, aki akar. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi