GÁL ZOLTÁN, DR. (MSZP)

Full text search

GÁL ZOLTÁN, DR. (MSZP)
GÁL ZOLTÁN, DR. (MSZP) Borzasztóan örülök Salamon László megjegyzésének – remélem, hogy utolsó mondatait az újabb igazságtételi törvények kapcsán is érvényesíteni fogja a koalíció. Legjobb meggyőződésem szerint szükség lesz rá…
Ami pedig az alkotmányos aggályokat illeti ebben a néhány pontocskát magában foglaló törvényjavaslatban: kérem szépen, azt hiszem, órákig el lehetne vitatkozni – és én erre utaltam –, hogy egy országgyűlés bizottságának nem ügydöntő hatáskörrel való felruházása most mennyire ütközik a magyar Alkotmányba, vagy mennyire nem. Tisztában vagyok azzal, hogy a mi felfogásunk a koalíció alkotmányos felfogásával sok mindenben nem találkozik – különösen abban a tekintetben nem találkozik, hogy a végrehajtó hatalmat úgy próbálják lerendezni a hatalmi ágak rendszerében és a hatalmi ágak megosztásának rendszerében, ahogy az ma már Európában nem nagyon működik. Sokkal bonyolultabbá váltak a mechanizmusok, és ebbe megítélésem szerint alkotmányosan beleférne például, ha az Országgyűlés ezt törvényben határozza meg, hogy például a kulturális bizottság kétharmados többségének véleménye alapján dönthetnének a hatalmi ágak más elemei. Ez nem Istentől elrugaszkodott alkotmányos megoldás!
Mindjárt hozzáteszem, hogy nekem is szimpatikusabb a B-megoldás, de egyszerűen arról van szó, hogy ez az ügy nem ezeken a kérdéseken áll vagy bukik – ezt mindannyian nagyon jól tudjuk, tisztelt Országgyűlés! Ezért az időtakarékosság miatt jó, ha ezzel a helyzettel szembenézünk, és nem megyünk bele – én csak erre céloztam – valamifajta hosszas jogi eszmefuttatásba. Mindannyian tudjuk, hogy nem erről van szó. Azt hiszem, hogy a közvélemény, a Televízió dolgozói sem ilyenfajta kérdések elemezgetését várják tőlünk. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalról.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi