BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF)

Full text search

BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF)
BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Sajnos, megint eltelt három és fél óra. Fájó szívvel mondom el, hogy hej, ha ennyi időt tölthetett volna a Televízió a szövetkezeti átalakulási törvény ismertetésével, akkor most valahogy… (Taps a jobb oldalon.) …kevésbé sápadtan és mosolygósabban állhatnánk az ország előtt, és mondhatnánk: tényleg, ez a törvény működik, ezt a törvényt ismerik a polgárok.
Nagyon jól tudom, hogy az ország vezetését a koalíciós pártokra bízták a szavazók annak idején. De ez nem jelenti azt, hogy a közszolgálati Televíziónak nincs kötelezettsége azt illetően, hogy ismertessék az állampolgárokkal azokat a törvényeket, amiket a Parlament meghozott.
Jó lett volna – mondom. Nem így történt, nyilván a vezetők tudják. Sajnos, nekünk viszont tényleg ismertetni kell a törvényeket az állampolgárokkal, mert egyébként nem tudják végrehajtani.
Deutsch Tamás hozzászólása rosszat sejtet nekem. Az az érzésem, igazándiból nem értette meg Deutsch Tamás azt, hogy itt miről van szó, amikor ezt a törvénytervezetet kritika alá vette. De remélem, hogy a FIDESZ mezőgazdasággal foglalkozó képviselői vagy a mezőgazdaság iránt érzékeny képviselői ezt a csorbát majd kiköszörülik, és a FIDESZ véleménye ezzel a törvénnyel kapcsolatban meg fog változni.
A Kánya Gáborral előterjesztett önálló indítványunk tulajdonképpen egy olyan törvényjavaslat, ami segíteni kíván az irányban, hogy a törvény végrehajtása megtörténjen.
Az átalakulásban, a demokrácia felé tett úton rendkívül fontos szerepe van magának a törvényalkotásnak, ezt mindannyian tudjuk. Ugyanis a legtisztább megoldás az lenne, ha egyszerre minden törvényt megváltoztatnánk. Ha lehetne úgy, mint a cipőboltot, bezárnánk a boltot két évre, minden törvényt megcsinálnánk. De tudjuk, ezt nem lehet. Tehát rendkívül nehéz feladata van a Parlamentnek, mert új törvényeket kell hozni, a régieket hozzá kell igazítani, állandó módosításban, állandó harcban az idővel és a polgárok jogos elégedetlenségével dolgozik a Parlament. De a másik, ami legalább annyira fontos, az új törvények végrehajtása. Ezen a téren is rengeteg a probléma, mert nagyon sok új törvény van. Ezeknek az új törvényeknek a megtanulása, megismerése is gondot okoz, és a bíróságokra hihetetlen nagy nyomás nehezedik ebben az időben.
Higgyék el, hogy a bíróságok – ha azt mondom, hogy minden állampolgárnak meg kell tennie a magáét egy ilyen átalakuló időszakban – legalább dupláját vagy tripláját viselik ennek a munkának. Mert egy ilyen demokratizálódó társadalomban szinte természetes – nem természetes, de a nagy számok tükrében azt kell mondani, hogy igen –, hogy emelkedik azon személyeknek a száma, akik megpróbálják megsérteni a törvényt, és ezeket mind-mind bíróságon kell elintézni. Ugyanis egy demokráciában az igazságot a bíróság tudja kihírdetni, senki más. Csak azt tudom mondani, hogy köszönet jár a bíróságok munkájáért, és ezt a munkát mindannyiunknak kötelességünk segíteni. Ez a törvény tulajdonképpen ezt a segítséget kívánja megadni a bíróságoknak, hogy ezt a munkát a legnagyobb hatékonysággal és a lehető leggyorsabban tudják elvégezni.
Segít a törvény mindenkinek, annak is, aki marad a tsz-ben, és annak is, aki kiválik. Ugyanis mindenkinek érdeke, hogy egy tisztességes megoldás szülessen. Ugyanis azok, akik azt hiszik, hogy az átalakulási törvény ellentétet fabrikál kiválók és maradók között, tévesen értelmezik a törvényt. Az ellentét nem itt van. Mindkét csoport abban érdekelt, hogy a lehető leggyorsabban és a lehető legtisztességesebben szülessen meg az átalakulás, és a kiváló, akit annak idején igazságtalanul zártak össze valakikkel, elhagyhassa a közösséget, mégpedig békében hagyhassa el. Ugyanis ki kell hangsúlyozni, hogy azok az emberek, akik eddig együtt dolgoztak a tsz-ben, most pedig külön szeretnének válni, azok egymás mellett laknak ezután is, és egymás mellett dolgoznak ezután is. Tehát nem arról van szó, hogy válik asztaltól-széktől, hanem egyszerűen egymásra utalva, csak éppen külön-külön fogják a munkájukat végezni.
Viszont érdeke a maradóknak is, hogy ez a törvény végrehajtásra kerüljön és minél gyorsabban. Mert ha nem így történik, akkor nem tudnak átalakulni, és nem történhetnek meg azok a változások a szövetkezetekben, amelyek nem a Kormány miatt fontos, hogy megszülessenek hanem pontosan a piacgazdaság igényei miatt rendkívül fontos, hogy nagyon gyorsan megszülessenek és elkezdhessenek ténylegesen átalakulni. Ugyanis ez a mostani átalakulás a tsz-ekben nem egy cím-, egy cégtáblaátfestés kell legyen. Hanem nagyon komoly átalakulásoknak kellene következniük, mert egyébként a versenyben le fognak maradni.
Ezért érdeke mindegyik csoportnak, amit előbb mondtam. Azt is tudjuk, hogy ez az átalakulás nem lesz könnyű. Nem lesz könnyű, mert olyan dolgokat kell megtanulni mindegyik csoportnak, amire eddig nem volt ráutalva.
(12.30)
Nem voltak versenyhelyzetben. Aláírtak egy megállapodást a KGST-n belül, azon tonnákat, litereket vagy hektolitereket szállítottak, de senki nem foglalkozott a minőséggel. Érdektelen volt az, hogy mennyi az önköltség, mennyi az ár. Ha nem fedezte az önköltséget az ár, akkor kaptak valamilyen támogatást, és a dolog el volt intézve. Ez mától, illetve a '90-es évek elejétől kezdve másképpen van.
Hogy valóban sok a kifogásolt átalakulás – ez igaz. De azért, hogy ne alakulhasson ki alaptalan vádaskodás azokkal szemben, akik ezeket az átalakulásokat vezénylik, és ne alakulhasson ki egy általánosítás, miszerint a tsz-vezetők úgy általában, ahogy vannak, mindegyik ellene van az átalakulásoknak – és itt különböző jelzőket lehetne említeni, de szándékosan nem említem –, és azok a tisztességes vezetők, akik tényleg tisztességesen akarták megcsinálni az átalakulást, és mindenki igényeinek megfelelően átvezették a tsz-üket, átvezették a falujukat és népüket ezen a nagyon kemény időszakon, azok ne kerülhessenek gyanúba, ezért nagyon fontos, hogy ez a törvény minél előbb végrehajtásra kerüljön, és legyen nyugalom végre a faluban.
A törvény – Deutsch Tamás értelmezésével ellentétben – semmiképpen nem rendezi át a magyar jogi helyzetet, és nem fabrikál különböző státusokat eddig ezzel nem rendelkező hivataloknak, hanem egyértelműen kimondja az 1. §, hogy "közreműködik a cégbíróság törvényességi felügyeletének ellátásában". Tehát közreműködésről van szó, olyanról, ami, azt hiszem, hogy egy átalakulási időszakban teljesen normális, sőt szükségszerű, ugyanis tudjuk nagyon jól, hogy a magyar átlagpolgár a bíróságok irányában – annak ellenére, hogy sokat változott a bíróság, az előbb említettem – mégiscsak valamilyen ódzkodással érez, és azt hiszem, könnyebben fordul majd ezekhez a hivatalokhoz, hogy a vélt vagy valós sérelmeit megpróbálja orvosoltatni ezen hivatalok, azaz a földművelésügyi hivatalok segítségével.
Kimondja a tervezet azt is, hogy részt vesznek ezek a hivatalok a szövetkezet közgyűlésén. Erre nyugodtan lehet azt mondani, hogy későn van, miért most. Erre én azt mondom: soha nincs késő. Hogyha az ember segíteni akar, akkor soha sincsen késő, mert ha csak néhány esetben tud tényleg segíteni, akkor már megérte. Nem beszélve arról, kimondja a tervezet azt is, ahol már az átalakulás megtörtént, ott átnézik az iratokat, és ennek alapján vizsgálják azt, hogy tegyenek-e javaslatot a cégbíróságnak arra vonatkozóan, hogy éljen-e a törvényben biztosított jogaival. Persze, ahhoz, hogy ezt a feladatot el tudják látni ezek a hivatalok, jogot kell adni nekik arra vonatkozóan, hogy ezekhez a dokumentumokhoz hozzájuthassanak, mert enélkül a munkájukat nem tudják ellátni. Ezért mondja ki a törvény azt, hogy a szövetkezetek kötelesek az irataikba betekintést nyújtani ezen hivataloknak. Természetesen fölöslegesnek tartom megjegyezni, de mégis megemlítem, azon vádakat nem érdemes elmondani, melyek úgy hangzanának, hogy itt majd egy újraélesztett, valamilyen megyei tanács vagy pártbizottság lesz, amely felülről irányítja ezeket a cégeket. Szó sincs erről kérem, itt egészen másról van szó.
Abban az esetben, hogyha a cégbíróság már bejegyezte ezeket a cégeket, ez a hivatal akkor is javaslatot tehet a főügyészségnek arra vonatkozóan, hogy december 31-éig törvényességi, utána fellebbezési jogával éljen.
Végül, ha bejegyezték a szövetkezetnek a törvényben előírt átalakulását, ennek a hivatalnak március 31-ig van ezen joga, amit elmondtam. Tehát röviden ennyit a törvényről – valamivel azért ennél hoszszabb, de képviselőtársaim megkapták, és nyilván mindenki el is olvasta.
Sok vád hangzott el ezzel a tervezettel kapcsolatosan, hogy tsz-ellenes, vezetőellenes, és a kiválást támogatja a szövetkezetből. Nem. Ez a törvény egyértelműen a tisztességes átalakulás híve, a jog oldalán áll, és csak azért született, hogy ezek megszülethessenek. Bár való igaz, hogy rengeteg kérés, sirám – és akik kapják ezeket a kéréseket, tudják, hogy milyen a hangvételük – érkezik úgy az MDF parlamenti képviselőihez mint kormányhivatalokhoz: segítsenek az átalakulásban. Ez teljesen jogos is, ugyanis nagyon sokan a termelőszövetkezeti tagok közül úgy érzik, hogy a tsz-tagság fegyvertelen, a tsz-tagságnak nincs meg az a lehetősége, mint azon vezetőknek, akik ezt a törvényt valamilyen oknál fogva ki akarják játszani. Ugyanis az történt, hogy az eddigi érdekképviseletek, amelyek ellátták a szövetkezet tagságának is az érdekképviseletét, egyértelműen a munkáltatói érdekképviselő szférába mentek át – elég megemlítenem a MOSZ-t, illetve a megyei képviseletet, a TESZÖV-öt, ők egyértelműen deklarálták azt, hogy ők a munkáltatói érdekeket képviselik, és ennek megfelelően is járnak el.
A tsz-tagnak nem marad más, mint a gazdakörökhöz, képviselőihez és kormányhivatalhoz fordulnia, hogy a segítséget megkapja.
Meg kell jegyeznem – már az előbb említettem, de – nyomatékkal azt, hogy az érdekellentét nem a vezetők és a tagság, nem a kiválók és a maradók, hanem a tisztességes és a nem tisztességes szféra között van, és ezt mindenkinek nagyon jól meg kell jegyezni akkor, amikor ehhez a kérdéshez nyúl.
Kérek mindenkit – és ebbe a mindenkibe beleértem azokat is, akik a szövetkezetekben bármely oldalon vannak –, hogy a törvény végrehajtása érdekében adjanak meg minden segítséget úgy a tagságnak, mint ezeknek a hivataloknak, hogy a bíróságok tényleg a lehető leggyorsabban és mindenki megelégedésére ezen törvényben biztosított feladataiknak eleget tudjanak tenni. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi