KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)
KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ) Köszönöm szépen, Elnök Úr. Mindössze azért kértem szót, hogy arra a szapora fejbólogatásra, amire Szabó Lajos képviselő úr utalt a nevemben, válaszoljak, ugyanis az nem arra vonatkozott, amit ő a forradalmi tanácsok, a forradalom intézményei kapcsán mondott, hanem mindössze arról van szó, hogy valóban az átmeneti törvény hatálya alá tartoznak az ipari szövetkezetek, a fogyasztási szövetkezetek, a lakásszövetkezetek, sőt bizonyos eltérésekkel még a takarékszövetkezetek is. S mindenütt vannak szabálytalanságok természetszerűleg, az élet ilyen, egy törvényt nem mindenki nagy örömmel és hurrázva hajt végre, megpróbál benne játszani, erre viszont megvan az intézményi rendszer, és erre majd szeretnék kitérni a rendes felszólalásom során, amely ezt végrehajtja és végrehajtatja.
Hogy mi forradalmat csinálunk-e vagy nem csinálunk forradalmat, és milyen forradalmi intézményeket akarunk itt létrehozni, az egy nagyon veszélyes kérdés lehet ebben a Parlamentben, mert ha jól tudom, mi '90-ben arra tettünk fogadalmat, hogy a jogállamiság, a demokrácia keretében fogunk játszani, nem pedig a kommunista forradalom eszményképeit tartjuk magunk előtt, amelyek a vérbíróságokat, a forradalmi direktóriumokat, a proletárdiktatúra szép jelszavai alatt az akasztófákat és egyéb igazoltatásokat tartalmazott.
Úgy gondolom, hogy a jogállamiságba ezek a forradalmi intézmények nem férnek bele, a jogállamiság és a demokrácia intézményrendszerében csak a független bíróságok és a nyomozati tevékenységre följogosított bűnüldöző szervek azok, amelyek bármiféle közfunkciót a végrehajtás során megtarthatnak és gyakorolhatnak.
Nagyon szeretném fölhívni a tisztelt kollégák figyelmét, hogy Szabó Lajos kijelentését azért – gondolom, ő is így értelmezte – ne vegyék olybá, mint hogyha itt egy erőszakos, diktatórikus rendszerváltásnak az igénye jelenne meg, immár majd három évvel a választások után, ugyanis ehhez mi semmiféle partneri kapcsolatot nem tudunk elképzelni. Én kiváltképp sérelmezném is, ha a személyem ezzel összefüggésben valahol megjelenne. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi