KISS RÓBERT, DR. a környezetvédelmi bizottság előadója:

Full text search

KISS RÓBERT, DR. a környezetvédelmi bizottság előadója:
KISS RÓBERT, DR. a környezetvédelmi bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim és Uraim! A környezetvédelmi bizottságnak a nevében az egyes elkülönített állami pénzalapokról szóló állásfoglalását szeretném ismertetni.
Két probléma vetődött föl ezzel kapcsolatosan.
Az első az, hogy ebben a törvényjavaslatban hét alap szerepel, és ennek a hét alapnak tulajdonképpen formájában semmi köze nincs egymáshoz, csak a hatályba léptető rendelkezés mindössze.
Ezek közül három, ami a bizottságot érintette: a területfejlesztési alap, a központi környezetvédelmi alap, illetve a vízügyi alap. Ebben, elsősorban a két közvetlenül érintett alapban: a központi környezetvédelmi alapban és a vízügyi alapban is igen komoly ellentmondásokat fedeztünk föl. Míg a környezetvédelmi alap a bizottság véleménye szerint túlszabályozott, a vízügyi alap ezzel szemben, tulajdonképpen azt is mondhatjuk, hogy szabályozatlan. Az ellenőrzési rendszere is egészen különböző ennek a két alapnak.
Hiányoltuk továbbá a bizottságban azt, hogy a vízügyi alapnak a forrásai között szereplő vízkészletjárulék tulajdonképpen egy környezethasználati díjnak is tekinthető, és mint ilyen, legalább egy részét a környezetvédelmi alapba kellene juttatni.
Fölmerült ezzel kapcsolatosan a környezetvédelem és a vízügy szétválasztásának már évek óta húzódó problémája, ezzel a környezethasználati díjjal, illetve a környezetvédelmi alappal kapcsolatosan.
Hiányolta a bizottság azt is, hogy különböző módokon hivatkozik a törvény, vagy a törvénynek az alapokra vonatkozó, erre a két alapra vonatkozó része a végrehajtási rendeletekre, és ezeket a végrehajtási rendeleteket nem kapta meg a bizottság.
Továbbá hiányoltuk azt, hogy nem szerepel a környezetvédelmi alapban a privatizációs bevételekből a környezetvédelmi alapba juttatandó rész is.
Mindezek mellett, és mindezen hiányosságok ellenére is a bizottság többségi szavazással általános vitára alkalmasnak tartotta. Köszönöm. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi