GYÖRGYI KÁLMÁN, DR. legfőbb ügyész:

Full text search

GYÖRGYI KÁLMÁN, DR. legfőbb ügyész:
GYÖRGYI KÁLMÁN, DR. legfőbb ügyész: Elnök Úr! Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Én december 10-én kaptam a Televízió alelnökétől egy levelet és én azt az illem szabályainak megfelelően megválaszoltam.
Ebben a levélben arra válaszoltam, amit az alelnök úr kérdezett tőlem. Jogászok között úgy mondanám, hogy ez a levél egy responsumot kért, azaz egy jogi tanácsot, egy jogi felvilágosítást arra nézve, hogy mit jelent az 1992. évi XXXIII. törvény 48. §-ának (1) bekezdése. És ez a levél, úgy gondolom, hogy a szakma szabályainak megfelelően, elmagyarázza vagy elmondja, hogy ebben mi van.
Ennél fogva képviselő úrnak az első kérdésére csak azt tudom válaszolni, hogy én az alelnök úr levelében megfogalmazott kérdésre válaszoltam, ennélfogva olyan kérdésekkel, amelyeket az alelnök úr tőlem nem kérdezett, nem foglalkoztam.
A második kérdése a képviselő úrnak úgy szól, hogy "Amennyiben nem adott ilyen választ, mit kíván tenni a téves tájékoztatás helyreigazítása érdekében?" Én a Mahir Observer Mediafigyelő Kft.-től kértem egy szöveget, amelyik egyrészt a televízió 1. számú programjában este 20 órakor, ezenkívül a Kossuth adóban 22 órakor kezdődő programban elhangzottak szövegét tartalmazza. Én nem találtam olyan megfogalmazást egyikben sem, ami miatt nekem helyreigazítást kellene kérnem a sajtótörvény értelmében, mert tulajdonképpen elég pontosan idézték azt, ami abban a levélben volt.
Nekem az az érzésem, hogy a képviselő úr kérdésének a legelején szereplő "mintha" szó megengedi nekem, hogy úgy értelmezzem, a képviselő úr nem volt biztos abban, hogy ez egy helyreigazítást igénylő szöveg.
A harmadik kérdés pedig úgy szólt: "Amennyiben netán adott volna ilyen választ, akkor kívánja-e azt módosítani?" Mivel nem adtam ilyen választ, nem szeretném módosítani. A szakma itt érintést kapott az 5. § idézése kapcsán, hogy a legfőbb ügyész azt teheti, ami az ügyészségi törvény 5. §-ában tételes felsorolással szerepel.
(14.40)
Igazából a legfőbb ügyésznek nemcsak ez a dolga, mert mindaz, ami a tételes felsorolásban nem szerepel, de ami ügyészi föladatot jelent, az ügyészségi szervezet sajátos fölépítése folytán a legfőbb ügyésznek is joga és adott esetben kötelessége.
Ha a képviselő úr tanult jogászként ezt az 5. § (2) bekezdését kéri rajtam számon, akkor én illő tisztelettel ugyaneme törvény 3. §-a (1) bekezdésének a d) pontjára hivatkozom, amely szerint az ügyészség részt vesz az állampolgárok jogtudatának a fejlesztésében. Köszönöm. (Élénk derültség és taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi