KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter:

Full text search

KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter:
KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselő Úr! Rögtön elöljáróban szeretném leszögezni, hogy a képzésben részt vevő munkanélkülieket sem büntetni, sem hátrányos helyzetbe hozni nem kívánjuk, és megítélésem szerint a jelenleg hatályos foglalkoztatási törvényből ez nem is következik.
Azt hiszem, hogy a kérdés felvetésében valahol összemosódik két jogintézmény, illetőleg az ahhoz kapcsolódó jogkövetkezmények, illetőleg az azokkal szemben megfogalmazható elvárások kérdése. Először is, a munkanélküli-járadék folyósításának megszüntetése általában azokhoz az okokhoz kapcsolódik, amelyeket a törvény taxatíve és pontosan fogalmaz. Ezen okok pedig két nagy csoportba sorolhatók: az egyik, amikor megszűnik a munkanélküli állapot. Ilyen nyilvánvalóan a nyugdíjkorhatár elérése vagy a kereső tevékenység folytatása. A másik nagy okcsoport, amelyhez kapcsolódhat a munkanélküli-járadék folyósításának megszüntetése pedig az a kör, ahol feltételezhető, hogy a munkanélküli állapot várhatóan megszűnik.
Ebbe az utóbbi körbe sorolható be az ön által konkrétan említett képzési támogatás esete. Ugyanis a képzési támogatás egy olyan foglalkoztatáspolitikai eszköz, amely megítélésünk szerint a munkanélkülinek a munkaerőpiacon való érvényesülését hivatott elősegíteni.
Abban az esetben, ha ez a képzési támogatás rendszeres jellegű, eléri vagy meghaladja a minimális bér összegét, akkor a foglalkoztatási törvény valóban kizárja ezzel együtt, emellett – ha úgy tetszik – párhuzamosan a munkanélküli-járadék folyósítását. Ennek oka és indoka az a törvény szabályozásában, hogy megítélésünk szerint kétféle jogcímen ez a munkanélküli semmiképpen sem részesülhet képzésben, mert holnapután olyan jellegű kérdést fog feltenni, amit Soós Károly Attila feszegetett itt előttem nem sokkal.
Azt gondoljuk tehát, hogy ebben a vonatkozásban a foglalkoztatási törvény eléggé koncepciózus megalkotásának első pillanatától egészen a mostani végrehajtásáig így – azt gondolom –, a törvény semmiképpen sem szorul, és nem is szorulhat módosításra.
Ezzel szemben és ehhez képest más a munkanélküli-járadék folyósításának szüneteltetése című kérdés, ahol arról van szó, hogy nyilvánvalóan egy ok közbejöttével a folyósításra nyitva álló idő megszakad – ön erre konkrét példákat említett, nem kívánom újra fölsorolni –, azonban ezen ok megszűnése után új határozat hozatala nélkül tovább folytatódik – ha úgy tetszik –, a munkanélküli-járadék folyósítására való jogosultság.
Az a képviselői állítás, miszerint a munkanélküli-járadék megszüntetéséhez vezető okok fennállásának időtartama – amelyre ugyan burkoltan utalt, de végül is ott volt a kérdésében – beszámítana a folyósítási időbe, megítélésem szerint alapvetően téves, és nem felel meg a törvény rendelkezéseinek, ugyanis nem számít be ebbe az időtartamba ez a bizonyos ok, amelyre ön utalt.
Az előzőekben foglaltakra figyelemmel tehát én úgy gondolom, hogy a foglalkoztatási törvénynek ezen rendelkezése szervesen illeszkedik, és nincs ellentétben a Kormány foglalkoztatáspolitikai koncepciójával. Mindezekre figyelemmel tehát én a magam részéről szükségtelennek tartom a képviselő úr által felvetettekre tekintettel a törvény ilyen irányú módosítását.
Minderre tekintettel kérem a válasz elfogadását.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
(14.50)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi