ELNÖK (Szabad György)

Full text search

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Minthogy további felszólaló nincsen, a vitát lezárom. De engedjék meg, hogy a közvetlen kérdésekre is válaszolandó, az elnöki székből néhány tény közlésére a lehetőséget megragadjam. Aki ezt kifogásolja, hogy elnöki mivoltomból nemcsak formálisan vezetem az ülést, hanem a tartalommal is foglalkozom, az majd szóvá teszi megfelelő fórumon.
Tisztelt Országgyűlés! Először is arra szeretnék utalni, amiről már szóltam, sokakat közvetlenül is tájékoztattam, hogy aznap vizsgálatot és eljárást indíttattam meg a tolmácsolás kudarca miatt. Ez rendkívül alaposan, a rendelkezésünkre, az országban rendelkezésre álló szakértők bevonásával lényegében lefolyt, és a zárómozzanatok után napokon belül nyilvánosságra kerül ennek a pontos eredménye. Kérem a szíves türelmüket. Nem akarom az általam sem teljesen áttekintett dolgokról megelőlegezni azt, amiről hivatalos szövegekkel fognak találkozni. Ez az első, amit mondandó vagyok.
A második, hogy természetesen a Jelcin-látogatásnak nem egyedül ez a mozzanata volt a magyar reflexió arra, ami elhangzott itt, vagy meg kell mondanom, már korábban – nem ilyen ünnepélyes körülmények között. Számos magyar reflexió volt. Ezek közül az Országgyűlés részéről is hangzottak el megnyilatkozások. Az Országgyűlés elnökeként módom volt itt köszönteni Borisz Jelcint, de módom volt a képviselőcsoportok vezetőivel külön is köszönteni, s az Országgyűlés Emlékérmét átadni neki.
A harmadik, amit meg szeretnék jegyezni: itt hivatkozások történtek a tavalyi augusztusi puccsra és az azzal kapcsolatos megnyilatkozásokra. Nagyon sokan nagyon jól visszaemlékezhetnek ezekre az alkalmakra. Én most nem kívánom ennek a részletes történetét feltárni, különböző pártok reakciójára, mikor, hogyan. De egy dologra szeretném nagyon nyomatékosan fölhívni a figyelmüket. Úgy látszik, nem ismert, tehát fontosnak tartom.
Szent-Iványi István itt egy pártnak a megnyilatkozására utalt. Hadd jelezzem, hogy az Országgyűlés akkor nem ült együtt. Az Országgyűlés elnökeként én egy táviratot intéztem a körülzárt orosz parlamenthez, amely előtt – mint közismert – egyik alkalommal maga Jelcin is történelmi jelentőségűnek nevezett beszédet tartott. Én ebben a táviratomban, természetesen a magam nevében tehettem meg, mert nem volt felhatalmazásom másra, köszöntöttem ezt a körülzárt orosz parlamentet, és – legyen tudomásuk róla, nem magam miatt, hanem ha úgy tetszik, elégtételadás, amiről Pap András szólt, hogy vajon a magyar Országgyűlésnek megfelelő megnyilatkozásai voltak-e – hivatalos és köszönettel ellátott visszajelzést kaptam, hogy a körülzárt orosz parlamentben ez a távirat volt az első külföldi üzenet, ami bejutott. (Taps.) Ezt csak azért mondom el, mert erről egy hivatalos táviratot őrzök, és talán nem hátrányos, hogyha a magyar Parlament tagjai erről tudnak.
Tisztelt Országgyűlés! Megkérdezem, hogy az előterjesztő kíván-e szólni? (Pap András jelentkezik.) A vitát lezártam, Pap András, elnézést kérek.
Felszólaló: Dr. Kónya Imre (MDF)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi