KÁDÁR PÉTER (KDNP)

Full text search

KÁDÁR PÉTER (KDNP)
KÁDÁR PÉTER (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Immár a kereszténydemokrata frakció tagjaként kívánok önökhöz szólni… (Taps.)
Az elmúlt héten megcsúfítottak egy iskolát, egy templom ajtaját pedig feltörték. E két esemény a helyi híradásoknál nagyobb nyilvánosságot nem érdemelt volna, ha nem a gyulai román gimnáziumról és a csanádpalotai görögkeleti román ortodox templomról lenne szó. Nem kívánom felnagyítani e két ügy jelentőségét, mindössze egy jelenségre szeretném felhívni a tisztelt Ház figyelmét – ez pedig a politikai képzettársítás eszköze. Az asszociációs üzenetátvitel egyébként bevett gyakorlat a reklámpszichológia alkalmazásában, és mint ilyen a politikai propaganda nélkülözhetetlen eleme. Így társítja például a kampánymenedzser egy párt vagy politikus nevéhez a sikert, a nyugalmat, a biztonságot szavakban és összeválogatott eseményekben. Ezzel az eszközzel azonban visszaélni is könnyen lehet.
Így éltek vissza a két cselekmény elkövetői, esetleg azok megbízói a politikai képzettársítás eszközével, illetve egészen különböző eseményeknek az időbeni egybeesésével mint képzettársító körülménnyel:
Kolozsvárott megháborítják a magyar kisebbség szimbólumát, a Mátyás-szobrot, néhány nap múlva a magyarországi románság templomát és iskoláját is sérelem éri – s talán nem tévedek, ha az aradi pártszékház elleni állítólagos magyar támadást is e sorba állítom. A következtetést e gondolatmenet szerint már meg sem kell fogalmazni. Ördögi asszociáció ez, aminek nagyon is emberi kárvallottjai vannak: a magyarországi román lakosság, valamint a határon inneni és túli magyarság.
A Kolozsvárott, Gyulán, Magyarcsanádon és Aradon megtörtént események nem azonos súlyúak – mint ahogy a kisebbségi számarányok is eltérőek. Az eseményekben munkáló diabolikus erő azonban azonos: ez társítja Mátyás királyhoz Jorgas sorait, a záptojást és a feszítővasat, és ez társítja az elnyomott kisebbségi magyarság tiszta önvédelméhez a tisztátalan gyanút. És e nemtelen szándék végrehajtóinak még a magyarországi románok nyugalma sem drága!
Mit tehetnek ebben a helyzetben a felelős magyar politikusok? Első renden: haladéktalanul elítélik az iskolagyalázókat, a templomrongálókat, igyekezvén megnyugtatni azok használóit – mint ahogy ezt meg is tették közjogi méltóságaink, valamint a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal. Másodsorban: mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy hasonló provokációk és hamis képzettársítások ne mérgezhessék tovább a két nép viszonyát. Persze, megelőzni a tojásdobálókat, az ajtófeszítőket aligha lehet, viszont sokat tehet ez a Ház is azért, hogy a kolozsvári szoborbecstelenítésre egészen másfajta magyar válasz érkezzék: például a kisebbségi oktatási programokra előirányzott 260 millió forint biztosítása révén, vagy hogy Gyula város és a Magyar Köztársaság válaszlépéseként váljék valóra a hazai románság kulturális centrumának terve, amit volt szerencsém javasolni, és amit a Magyarországi Románok Demokratikus Szövetsége már a támogatásáról biztosított.
(15.30)
Tisztelt Ház! Mátyás király szobrához más képzetet is lehet társítani, mint amilyet Gyulán és Magyarcsanádon szeretett volna hozzákapcsolni a két nép néhány primitív ellensége. A Matthias Rex névhez sokkal inkább a korával haladó, európai, humanista Magyarország képzete kapcsolódik. Jómagam mint magyar város, német város és román város, azaz együttesen Gyula képviselőjeként ebben a képzettársításban hiszek. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi