KELEMEN ANDRÁS, DR. külügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

KELEMEN ANDRÁS, DR. külügyminisztériumi államtitkár:
KELEMEN ANDRÁS, DR. külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Amint az közismert, a nyugat–keleti és a Kelet–Nyugat közti közúti forgalom a volt Jugoszláviában uralkodó állapotok és a tett intézkedések miatt Magyarországra terelődött át. Ugyancsak közismert, hogy a magyar–román határon lévő határátkelőhelyek sem számuknál, sem kiépítettségüknél fogva nem felelnek meg azoknak a követelményeknek, amelyek elé az utóbbi évek forgalma azokat állítja. Különösen vonatkozik ez a teherforgalmat, illetve a nemzetközi kamionforgalmat lebonyolító határátkelőkre.
Mindezek ellenére a forgalom lehetne gyorsabb is, ha mind a személyek, mind az áruk kezelését a román fél az esetek túlnyomó többségében – néha számunkra érthetetlen módon – nem lassítaná. A különböző magyar–román tárgyalásokon minden esetben felvetettük a jelen helyzet tarthatatlanságát, úgy látszik, hogy sajnos, eddig eredmény nélkül, és remélem, hogy nem szorulunk mi is a továbbiakban tűz- és füstjelzések leadására ebben a kérdésben.
A Kormány 1992 áprilisában olyan határozatot hozott, hogy a magyar–román határszakasz áteresztőképességének növelése érdekében új határátkelőhelyeket létesít, valamint bővítés is történik. Az ez év júliusi magyar–román szakértői tárgyalásokon már javasoltuk a Battonya és Tornya, valamint Méhkerék és Nagyszalonta közötti 1992. évi kétoldalú személyforgalomra, a Létavértes és Székelyhíd, valamint Nyírábrány és Érmihályfalva határátkelők 1993. évi kétoldalú, illetve nemzetközi személyforgalomra történő megnyitását. A román fél csak a battonyai és a méhkeréki átkelőt tudta elfogadni, hiszen ilyen megállapodáshoz mind politikai akarat szempontjából, mind a technikai feltételeket illetően is kettőn áll természetesen a vásár. De az elfogadáshoz is azt a feltételt fűzte hozzá a román fél, hogy azt is 1993. év végének a megnyitására, és csupán nemzetközi személyforgalomra tudja elfogadni.
(14.40)
A parafált megállapodást Boross Péter belügyminiszter úr ez év augusztusában írta alá.
Időközben bukaresti nagykövetségünk kezdeményezte a csengersimai átkelő bővítését, a javaslat most van tárcaegyeztetésen. A nagykövetség szerint a román partner is kész lesz a bővítésre.
1992-ben egyfelől a nagy forgalmú határátkelőhelyek tehermentesítése, másfelől a két ország határ menti lakói közötti szorosabb kapcsolattartás érdekében a helyi polgármesterek kezdeményezésére nyolc alkalommal került sor ideiglenes határátkelőhelyek működtetésére: Méhkerék 3 esetben 10 napig, Dombegyháza 4 esetben 2 napig és Vállaj 1 esetben 3 napig.
Az utóbbi időben azonban a magyar–román határ nemzetközi teherforgalmat is lebonyolító átkelőhelyein rendkívüli helyzet alakult ki, mint ahogy ezt képviselő úr is elmondta. Közel ezer kamion torlódott össze, ami megbénította a Magyarországról és a Magyarországra irányuló teherforgalmat.
A Külügyminisztérium december 4-én tiltakozó jegyzéket adott át Románia budapesti nagykövetségének, amelyben felhívta a figyelmet, hogy a lassító tevékenység folytatása beláthatatlan következményekkel járhat. Ugyanezen jegyzéket átadta bukaresti nagykövetségünk is.
A kialakult helyzetről tájékoztattuk az Európai Közösség magyarországi képviseletét, valamint Ausztria, Törökország, Cseh- és Szlovákia, Bulgária budapesti képviseleteit. Budapesten ma és holnap kerül sor a magyar határőrség és a román határrendőrség vezetőinek találkozására, ahol az utasvárakoztatások kérdését a román félnek – kérve hathatós intézkedésüket – újólag felvetjük.
A magyar határőrség ellenőrzési rendszere egyébként képes biztosítani a határforgalom gyors ellenőrzését, a várakozások megelőzését, tehát részünkről a helyzet megoldhatónak látszik.
A várakozással kapcsolatos nehézségeket csökkentené a közös átkelőhelyen folyó ellenőrzés magyar területre történő visszatelepítése, az Ártánd–Bors határátkelő ilyen irányú telepítéséről szóló kormány-előterjesztés elkészült és hamarosan a Kormány elé is kerül.
Várhatóan enyhíti majd a helyzetet a magyar–román határforgalmi egyezmény felújítása, az új követelményekhez történő igazítása. Megteendő lépéseinkre vonatkozólag pedig szeretném jelezni, hogy a két külügyminisztérium között 1992 nyarán aláírt emlékeztető is szorgalmazza a további határátkelőhelyek megnyitását is. Ezt a külügyi tárgyalásokon is folyamatosan napirenden tartjuk.
A magyar–román kapcsolatok általános légkörének javítása érdekében a szóban forgó feladatokon túl olyan javaslatcsomagot készítünk elő, amelynek célja politikai, jogi, gazdasági, kulturális, oktatási és tudományos téren, valamint konzuli területen is a két ország közötti viszony javítása.
A határátkelőhelyek fejlesztése fontos politikai és gazdasági kérdés számunkra. Elősegítheti az általunk kezdettől támogatott térségi együttműködés fejlődését. A Kárpátok eurorégió gazdasági felzárkózása jó példa lehet a néprajzi és politikai határokon átnyúló közös építő folyamatokra, és ennek jelentősége azt hiszem, viharos korunkban felbecsülhetetlen. Köszönöm kérdését. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi