GADÓ GYÖRGY (SZDSZ)

Full text search

GADÓ GYÖRGY (SZDSZ)
GADÓ GYÖRGY (SZDSZ) Tisztelt Országgyűlés! Három mozzanatban szeretném röviden elmondani a véleményemet és javaslatomat.
Az egyik a puszta tényállás. E Házban megkeresett egy újságíró és véleményemet kérte Mónus Áronnak "Összeesküvés a nietzschei birodalom ellen" című könyvéről, amelyet – mint emlékeznek rá – az ügyészség közel egy esztendeje lefoglalt, azzal az alapos gyanúval, hogy ez a mű közösség elleni izgatásra alkalmas, közösséget sérthet.
A szerző ellen ezt követőleg büntetőeljárás is indult, azonban abbamaradt, felfüggesztették, minthogy a szerző – érvényes útiokmányok birtokában – külföldre távozott. Legalábbis ezt az információt kaptam egyenesen erre vonatkozó kérdésemre szeptember 22-én itt, a legfőbb ügyész úrtól.
Amint azonban kiderült, a szerző nem maradt külföldön, mert egyes laptudósítások szerint Hódmezővásárhelyen lakik, sőt nemcsak hogy ott lakik, időnként előadásokat is tart lefoglalt könyvéről, melyekben ezt a könyvet népszerűsíti, sőt a könyvet árusítja is.
Ide tartozik még az, hogy engem – mint hangsúlyozom – az újságíró képviselői minőségemben kérdezett meg. Én magam az ez ügyben inkriminált cikket nem írtam meg, nem én vagyok annak a szerzője, a Délvilág című lapban megjelent közlemény az újságíró műve, nekem meg sem mutatta se a kéziratot, sem a megjelent szöveget. Ennyit a puszta tényállásról.
A dolog jogi vonatkozásáról: a mentelmi bizottság jelentése rámutat, hogy az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény 2. §-a és e rendelkezést értelmezőleg az Országgyűlés 1991. december 4-én hozott elvi állásfoglalása szerint, az országgyűlési képviselő bíróság vagy más hatóság előtt, rágalmazás, illetve becsületsértés gyanúja esetén felelősségre vonható, ha a mentelmi jogát az Országgyűlés az adott ügyben felfüggeszti.
Eszerint tehát, vagyis magának a mentelmi bizottságnak a jelentése és értelmezése szerint, nem kell felelősségre vonni, hanem lehet felelősségre vonni, ha a mentelmi jogot felfüggeszti az Országgyűlés. Ez tehát egy feltétel, amit nem köteles az Országgyűlés megvalósítani. (Zaj a kormánypártok soraiban.) Ezt a jogértelmezést nagyon ajánlom azok figyelmébe, akik abban a felfogásban vannak netalán, hogy itt egyértelműleg és csakis az a jogszerű, ha a mentelmi jogot felfüggesztik.
Emlékeztetek továbbá arra, hogy ugyanez a Mónus Áron már két ízben indított rágalmazási pert ellenem, mindkét esetben a plenáris ülés elé került a kérelem, hogy mentelmi jogomat függesszék fel. Az Országgyűlés e két esetben nem szavazta meg – az itt szükséges kétharmados többséggel – ezt az indítványt, így mentelmi jogomat fenntartotta.
Ez a szituáció semmiben nem különbözik a korábbiaktól, sőt azt lehet mondani, hogy teljesen azonos vele, márcsak amiatt is, mert a szóban forgó újságíró ugyanazt a sajtóközleményt adta el két helyre, korábban a Kurírnak, most pedig a Délvilág című lapnak. (Zaj.)
Arra is felhívnám a tisztelt Országgyűlés figyelmét, hogy a képviselőnek képviselői minőségében tett és politikai jellegű, politikai tartalmú kijelentéseire a mentelmi jog kiváltképpen vonatkozik, hiszen az a feladata, hogy a képviselők politikai működését ne lehessen különböző vádaskodásokkal megtámadni.
A mentelmi bizttságnak és a plenáris ülésnek módjában áll, sőt merem állítani, kötelessége is azt mérlegelni, hogy a szóban forgó esetben a kifogásolt megnyilatkozás egyáltalán politikai jellegű, politikai tartalmú-e, vagy pedig valami egyéb tartalma van. Itt tehát nem az a feladat, hogy az Országgyűlés a bíróság helyett eldöntse, vajon a szóban forgó inkriminált állítás igaz-e vagy sem, ez a bíróságra tartozik. Az viszont… (Zaj a kormánypártok soraiban.) … bocsánat, ha zavarok esetleg! (Zaj.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi