TAKÁCSY GYULA, a gazdasági bizottság elnöke:

Full text search

TAKÁCSY GYULA, a gazdasági bizottság elnöke:
TAKÁCSY GYULA, a gazdasági bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A gazdasági bizottság október 28-án tárgyalta meg a szóban forgó interpellációt. Először is elnézést szeretnék kérni Vass István képviselőtársamtól, hogy ez ilyen hosszú ideig elhúzódott, de talán mentségére legyen mondva a gazdasági bizottságnak, hogy a Munka Törvénykönyvében – amelyet ez év áprilisában fogadtunk el, és amelyben hatáskörrel kijelölt bizottság volt a gazdasági bizottság – a kérdést rendezni tudtuk.
Az interpelláló képviselő úr nehezményezte ebben az interpellációban, hogy a vállalati vezetők nemegyszer nem tájékoztatják kellőképpen a dolgozókat az átalakulással kapcsolatos elképzelésekről, továbbá a privatizációs tervekről, különös tekintettel arra, hogy az milyen formában érinti a dolgozókat.
Az interpellációban a következő kérések és kérdések merültek fel:
1. A Kormány módosítsa a 119/1991. (IX.12.) számú kormányrendeletét, amely előírja ugyan a tájékoztatást, de mindjárt benne is foglaltatik, hogy ennek elmaradása esetén végrehajtható az átalakulás és a privatizáció. Maga a tájékoztatás elmaradása tehát e szerint a kormányrendelet szerint nem feltétele az átalakulásnak és a privatizációnak.
A következő ilyen kérés volt: mikor lesznek személyre kiszabható, jelentős, visszatartó erejű büntetések a szabálysértéseket elkövető munkahelyi vezetőkkel szemben.
A következő, talán harmadik kérdés – bár több is volt, de ezeket emeltük ki: mennyiben kíván a Kormány együttműködni a munkahelyi rendszerváltás érdekében a szakszervezetekkel?
A képviselő úr két vállalati példát is felsorolt, amelyek szerint nem megfelelően alakult a privatizáció tekintetében a dolgozók tájékoztatása.
Az interpellációra dr. Kiss Gyula munkaügyi miniszter válaszolt, és ezt – mint ahogy az elnök úr is tájékoztatta a tisztelt Házat – sem a Ház, sem az interpelláló képviselő nem fogadta el. Az interpellációra adott új választ az Állami Vagyonügynökség, valamint a Munkaügyi Minisztérium írásos anyagai képezték, amit a bizottság ülésén dr. Herczog László helyettes államtitkár úr szóban is kiegészített.
(15.00)
A lényege, hogy az 1992. évben elfogadott Munka Törvénykönyv 65. és 67. §-ában meghatározottak szerint a munkaadó köteles döntése előtt az üzemi tanáccsal véleményeztetni a munkavállalók nagyobb csoportját érintő munkáltató intézkedések tervezetét, így különösen a munkáltató átszervezésére, átalakítására, szervezeti egység önálló szervezetté alakulására, privatizálására, korszerűsítésére vonatkozó elképzeléseket.
Ennek szankciója is van, a Munka Törvénykönyve 67. §-a azt mondja ki, hogy visszahivatkozva a 65. § (1) (3) bekezdésében foglaltakat sértő munkáltatói intézkedés érvénytelen. Ennek megállapítása iránt az üzemi tanács bírósághoz fordulhat.
Ennek megfelelően, miután a Munka Törvénykönyve ez év július 1-jén hatályba lépett, a Kormány a 119/1991. kormányrendeletet, tehát amelyet képviselőtársam bírált, és amely nem volt kielégítő a számára, hatályon kívül helyezte, hiszen a Munka Törvénykönyve ezt most már megnyugtatóan szabályozza.
A szóban forgó interpelláció tehát elősegítette a korábbinál magasabb rendű, olyan törvényi szintű szabályozás születését, amely minden tekintetben megnyugtató védelmet biztosít a dolgozók számára. A szóban is kiegészített új választ, amelynek lényege, hogy a törvényes védelem ma már egyértelműen biztosított a dolgozók részére, a gazdasági bizottság egyhangúlag elfogadta.
Ezzel összhangban kéri a tisztelt Országgyűlést és a képviselőtársamat, hogy ezt a jelentést fogadja el. Köszönöm. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi