BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:

Full text search

BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:
BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ismét egy bűnügy vagy bűntény, amely két nappal ezelőtt történt. Oly kezdeti stádiumban van a vizsgálat, hogy részletesen számot adni az eset körülményeiről nem tudok. Ha jól emlékszem, hattagú társaság indult vadászni, lövéseket hallottak, ketten kocsiba ültek, hogy a helyszínen megnézzék, mi történt, majd újabb lövések dördültek, ekkor a vadásztársaság utánuk ment, és két személyt ott holtan találtak. Az egyik személy hátulról is kapott lövést. Ebből és az eset körülményeiből az a gyanú támadt, hogy a két személyt lelőtték.
Ennél többet jelenleg, ahol fegyverszakértői vizsgálat folyik, ahol nem is annyira vicces maga a történet, úgy hiszem, nagyon komoly; másodszor pedig ketten voltak, és szándékos az óvatos fogalmazás. Jelenleg fegyverszakértői vizsgálatok folynak, laboratóriumi vizsgálatok, lövedékelemzések, persze nem hiszem, hogy ezt részleteznem kell. Ilyen vizsgálattal folytatódnak, nagyon nagy rendőri erővel azok a nyomozati cselekmények, amelyek remélhetőleg elvezetnek a tetteshez.
A rendőrség munkáját mi akadályozza és mi befolyásolja? Én úgy hiszem, nem szükséges most elmondanom, amit majd a rendőrségi törvény kapcsán a tisztelt Ház előtt elmondandó lennék. A rendőrség munkáját általában – jogállamban és ott, ahol komolyan veszik a jogot – különböző tényezők akadályozzák. Hogy az milyen mértékű legyen, ez jelenleg vita. Hozzá kell tennem – nálunk némelykor fellelhető álláspontokkal szemben – Európa-szerte a rendőrség egyre nagyobb teret kap bizonyos cselekményekre, gondolok itt még telefonlehallgatásra is, mint nálunk politikai attitűdökkel teli, jóllehet a köztörvényes bűnüldözésben is nagyon gyakran és célszerűen használt eszközre, amelynek engedélyezési metodikája lehet nehézkes, lehet egyszerű, és sokféle olyan dolog lehet, ami könnyebbé teszi a rendőrség nyomozati munkáját. Kényes téma, ki fogok térni rá, és engedje meg képviselő úr, hogy ne most, hanem remélhetőleg januárban vagy februárban, vagy akkor, amikor a tisztelt Ház a rendőrségi törvényt napirendre tűzi.
A rendőrség számára adottak most a lehetőségek, hogy a tetteseket vagy a tettest felderítse, ha valóban emberölés, gyilkosság – nem akarom a fokozatokat elmondani – történt.
A hatékony megelőzés: ez a rendőrség számára rendkívül nehéz dolog. A napokban levelet kaptam a vadászok szövetségétől, amelyben felhívják a figyelmet, hogy nagyon sok a "rabsic", pestiek számára orvvadász. Mivel nagyon sok az orvvadáász, ezért valóban egy veszélyhelyzet adódik mindebből. Általános természetű tájékoztatással a rendőrség nem tud mit tenni. Vadőrök, akik többnyire a helyszínen laknak, többnyire híreket szívnak fel, bizonyos információk szerint nem nagyon mernek vagy tesznek be- és feljelentést, jóllehet ebben az esetben még személyük is háttérben maradhat. Tehát a rendőrség számára az általános felhíváson túl némi megközelítő adat is szükséges ahhoz, hogy eredményesen lépjen fel. Kétségkívül súlyos veszélyről van szó. Én egyáltalán nem tekintem mellékesnek, hogy ez az első ilyen e honban – második, bocsánat –, és akadályozzuk meg, hogy ez elterjedjen, minden lehetséges eszközzel. Ez azonban nem megy a rendőri kontrollal kizárólag, ehhez adatok, bejelentések, feljelentések, észlelések és támpontok kellenek.
Az illegális fegyvertartás ügyében: a rendőrség nagyon sok esetben tár fel, koboz el, gépkocsiból emel ki – nem akarom folytatni – engedély nélkül tartott fegyvert, és nem is feltétlenül a szovjet hadsereg itt maradt fegyvereiről van szó. Kérem, ezt ne dimenzionáljuk ma már túl; Ausztriában remekül lehet fegyvert vásárolni és szétszedett állapotban behozni az országba. Mondjam, hogy a bajok nem mindig keletről nyugatra, néha ellenkező irányba is vándorolnak.
Én úgy gondolom, hogy a rendőrségnek mindent el kell követnie a sikeres nyomozás érdekében, az együttműködést is javítania kell. Teljes mértékben egyetértek azzal, hogy ez egy újabb veszély, amit nem lehet félvállról venni. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi