GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:

Full text search

GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:
GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! A vagyonfelosztásnál a szövetkezeti átmeneti törvény szabályozása szerint a vagyoni jogokat, követeléseket és kötelezettségeket is nevesíteni kell. Kiválás, szervezeti átalakulás esetén a hitelezőknek, tehát a pénzintézeteknek az 1992. évi II. számú törvény 39. § (6) bekezdése szerint a vagyoncsoportosításhoz, továbbá a tartozások megosztásához hozzájárulásukat kell adniok.
A törvény ezzel biztosítja a hitelezőknek azt a jogát a pénzintézeti törvénnyel összhangban, hogy felmérhesse, a kiválók képesek lesznek-e visszafizetni a rájuk eső adóssághányadot, azaz a pénzintézet visszakaphassa a korábban kihelyezett hiteleit.
A kötelezettség továbbvitelénél technikailag több lehetőség is van, amelynél a hitelező is aktívabb szerepet kaphat. Ilyen: a kiválás során a szövetkezettel történő közös megegyezéssel a kivitt vagyontárgy értékénél a kiváló csak a nettó vagyont – tehát a nevesített vagyon mínusz kötelezettség – viszi ki, ami már tehermentes. Például 400 ezer forint vagyont terhelő 150 ezer forintos tartozás esetén csak 250 ezer forint értékű traktort visz ki.
Lehetőség van arra is, hogy a kiválás során a hitelező pénzintézet közreműködésével a kiválók a vagyon gazdaságosabb továbbműködtetéséhez hitelt vegyenek fel, melynek egy részéből a korábbi tartozást azonnal rendezni tudják. A Kormány a reorganizációs kormányprogram segítségével a volt szövetkezeti vagyon gazdaságos továbbműködtetését jelentősen támogatja a kamat 70-75%-ának átvállalásával.
Megítélésünk szerint a mai gazdasági életben ez ma a legjelentősebb kedvezmény. Ehhez hitelfedezeti garanciaoldalon jelenleg is kapcsolódik az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány garanciavállalása és a Kormány által alapítás alatt álló Kisvállalkozási Garancia Alap és a Garancia Rt., amelynek mielőbbi beindítását ezúton is szorgalmazzuk.
Meg kell jegyeznem, hogy a törvény értelmezésének és az egységes jogértelmezés elősegítésére a Földművelésügyi Minisztérium által kiadott és az összes érdekelttel, államigazgatási szervekkel és érdekképviseletekkel egyeztetett úgynevezett Zöld Füzetek III. kötetének 18. oldala is felhívja a hitelezők figyelmét arra, hogy jogukat visszaélésszerűen nem gyakorolhatják, mert a Polgári Törvénykönyv 5. §-a alapján a nyilatkozat megtagadásával okozott kárért jogellenes magatartás esetén felelősséggel tartoznak. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi