KERESZTES K. SÁNDOR környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:

Full text search

KERESZTES K. SÁNDOR környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:
KERESZTES K. SÁNDOR környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az egy évvel ezelőtti kormányfórumon az hangzott el, hogy a kormányzat Borsod-Abaúj-Zemplén megyét nem kívánja válságövezetté, válságtérséggé nyilvánítani.
A növekvő munkanélküliség miatt egyes kis térségek valóban válsághelyzetbe kerültek, a régió egésze mégsem tekinthető válságövezetnek.
Az a javaslat, amely ezzel kapcsolatban elhangzott a kormánylátogatáson, nem támaszkodott megfelelő térségértékelésre, és az egész régiót egyfajta katasztrófa sújtotta státusszal ruházta volna fel, és ezt nem tartottuk szerencsésnek, hiszen egy ilyen válságövezetté nyilvánítás kedvezőtlenül befolyásolná a térségbe irányuló befektetési szándékokat, tehát a várttal ellentétes eredményt hozna.
A régióknak megvannak azok az adottságai, amelyek összehangolt kormányzati és helyi összefogással, cselekvési programok kidolgozásával és alkalmazásával megalapozhatják a régió fejlődésének kibontakozását.
Kétségtelenül igaz azonban, hogy a kormányfórum óta eltelt időszakban, néhány jellemzőt tekintve, a helyzet súlyosbodott. Például a munkanélküliség meghaladta a 70 ezer főt. Ugyanakkor el kell mondani azt is, hogy a Kormány intézkedéseinek keretében területfejlesztési támogatásból 1,2 milliárd forintot nyert el a megye pályázati úton, és az 1031/1992-es kormányhatározat alapján kiemelten fejlesztendő térséggé vált Ózd és térsége, s rendeződött a Dimag Rt. további működtetése és ezzel mintegy 6000 fő elbocsátásának elkerülése.
Kiemelten támogatja a megyét a foglalkoztatási alap, és szociális programok is kezdődtek.
Összefoglalva úgy látjuk, hogy többéves helyi, regionális és kormányzati közös programmal a fejlődés biztosítható lesz.
A második és harmadik kérdéssel kapcsolatban azt szeretném elmondani, hogy a kormányfórumon az került megfogalmazásra, hogy a régió fejlesztési programjának kormányzati koordinálásáért a környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter, azaz jómagam és regionális szinten a köztársasági megbízott a felelős. Ugyanis – mivel a program készítése több kormányzati szervet érint regionális szinten – a kormányzati centrális alárendeltségű szervek koordinálásáért felelős köztársasági megbízott vett részt a Kormány nevében – a program kidolgozásában ezen a szinten.
A feladat a hivatkozott törvénnyel összhangban van, sőt a megbízott a törvényben megszabott feladatát látta el ezzel. Természetesen a régió programját az önkormányzattal és más területekkel együttműködve készítettük el. Nem is készülhetett volna el helyi koordináció nélkül, mivel átfogó, területfejlesztési koordinációs feladata a helyi önkormányzatoknak nincsen, ezért praktikus szempontból is szükséges volt a köztársasági megbízott bevonása.
A negyedik kérdésre azt jelzem, hogy még ebben a hónapban várható a program nyilvánosságra hozatala. Ugyanis a Kormány novemberben tárgyalja azt a programcsomagot, amely Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Heves megye régióival kapcsolatos intézkedéseket foglalja magában.
A tárcaközi bizottság, a helyi önkormányzatok, a régióban létrejött munkabizottság eddigi, közös egyéves tevékenysége alapján alakult ki a helyi érdekekkel összehangolt program. A Kormány ennek keretében megkülönböztetett támogatást szándékozik adni.
Meghatározzuk a kormányzati forrásokat, és kezdeményezzük, hogy regionális szinten létrejöjjön a kormányzati, önkormányzati, munkaadói és munkavállalói érdekeket egyeztető, a térségi stratégiát elfogadó, az eszközöket összehangoló regionális fejlesztési tanács és annak operatív, a térségi fejlesztéseket szervező, döntés-előkészítő szervezete: a regionális fejlesztési ügynökség, valamint a kis térségek fejlődését is elősegítő tanácsadó irodák.
A program munkaközi változatait ismerik a helyi szervezetek, mivel többszöri egyeztetésre került sor.
Nem csodaszer persze, ami egy csapásra megoldja a régió gondjait. Egy állomása a folyamatosan végzett kormányzati munkának, és amellyel nem zárul, nem szűnik meg a figyelem e valóban súlyos helyzetű régió gondjai iránt.
Kérem válaszom szíves tudomásulvételét. (Taps.)
(14.40)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi