SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:

Full text search

SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:
SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Sajnos, szomorú tapasztalatom, hogy minden erőfeszítésünk ellenére is kevés az a tájékoztatás, információ, amely a gazdasági kényszer követelte változásokat a kor technikájának és a piacgazdálkodás követelményének megfelelő átalakulásokat az érintett közösségek felé közvetíti.
Ezért fordulhat elő az, hogy egyesek még mindig tájékozatlanok, és félelemmel néznek a szükséges változások elé. Két éve folynak az előkészületek a MÁV-tól leválasztható tevékenységek meghatározására. Azon tevékenységekre, amelyekben – mint a többi európai országban is egyértelműen bizonyították – piaci viszonyok között hatékonyabban tudják tevékenységüket végezni.
Az egyes ipari, kereskedelmi tevékenységek társaságba vitele azonban csak szigorú feltételek mellett, a kezdeti működőképességük biztosítása mellett lehetséges. Egyik ilyen feltétel a forgótőke biztosítása. Nem titok az sem, hogy pont ennek hiánya miatt megy a szükségesnél lassabban ez az átalakulási folyamat. A második kérdésre válaszom tehát: a forgótőke biztosítása az átalakulás alapfeltétele.
Az első kérdés a rendelésállomány volt. Ezzel kapcsolatban szeretném elmondani, hogy 1992-ben a költségvetés 2,6 milliárd forinttal, míg 1993-ban várhatóan – ha a tisztelt Ház ezt megszavazza – 4,5 milliárd forinttal fogja támogatni a vasút fejlesztési terveit. A termelői és fogyasztói ártámogatás az idei 7,7 milliárd forinttal szemben 10 milliárd forintra van 1993-ban tervezve.
Ezenkívül koncessziós munkákkal, hitelek felvételével várhatóan az építési, villamosfelsővezeték-építési, pályaépítési, valamint járműjavítási munkákra mintegy 6 millárd forint felhasználásával számolhatunk.
És végül bízom abban, hogy az a rohamos áruszállítási teljesítménycsökkenés, amely 1991-et és '92-t jellemezte, nem folytatódik 1993-ban. És így az áruszállítási bevételek csekély vagy enyhe növekedése mellett az üzemeltetésre nagyobb bevétel fog jutni.
Mindezek arra mutatnak, hogy az 1992. évi rendelésállománynál lényegesen magasabb rendelésállomány kiadására lesz lehetősége a Magyar Államvasutaknak. Azonban ezt csak műszakilag kifogástalan munkát végző és árban is versenyképes társaságoknak, vállalatoknak lehet kiadni. Tehát ezeknek a helyzete lesz kedvezőbb.
Én, személyesen is ismerve a MÁV több üzemének kollektíváját, biztos vagyok benne és tudom, hogy ezt a kínálkozó lehetőséget ezek az üzemek fogják megkapni, fogják megszerezni a munkát, és megfelelő műszaki színvonalon fogják elvégezni.
A harmadik kérdésre, a szociális és jóléti ellátásra. A régmúlttól eltérően szerencsére ezen a területen az országban szinte azt lehet mondani, azonos színvonalon biztosítja az állam a szociális és jóléti ellátást. Nem úgy, mint volt még a háború előtt tulajdonképpen, hogy a vasutak, a posta és egy-két ilyen állami intézmény lényegesen többet tudott adni.
(14.30)
Az, amivel a MÁV többet ad – a vasúti szabadjeggyel, a vasúti egészségügy ellátásával –, erre továbbra is lehetőséget kapnak a társasággá alakuló vállalkozásokban dolgozók, és mindazon helyeken, ahol több mint 50%-os a MÁV részesedése – és mivel mindenütt így van tervezve –, a jövőre nézve is a vasúti szabadjegyet mind a dolgozók, mind családtagjaik megkapják, és megkapják a lehetőséget a vasútegészségügy-szolgáltatás igénybevételére is.
Kérem önt és a tisztelt Házat a kérdésre adott válaszom elfogadására. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi