POKORNY ENDRE, a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója:

Full text search

POKORNY ENDRE, a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója:
POKORNY ENDRE, a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Úgy gondolom, hogy a költségvetési törvényjavaslatok mindenkor kiválóan alkalmasak heves és szerteágazó viták kiváltására. Nincs ez másként a társadalombiztosítás 1993. évi költségvetési törvényjavaslata esetében sem. Komoly nézetkülönbségek lehetnek abban, hogy a kormányzat vajon jól mérte-e fel a jövő évi társadalombiztosítási bevételek nagyságát, elfogadható preferenciák alapján tervezte-e meg a kiadásokat, reális-e az előirányzott 40 milliárd forintos hiány.
Már önmagában az is kérdés lehet – mert erre eddig nem volt példa –, hogy beterjeszthető-e egyáltalán a hiányos társadalombiztosítási költségvetés. Ennél is fontosabb a kérdés, hogy jóváhagyható-e a hiány rendezésének az a módja, amelyet a törvényjavaslat tartalmaz.
Ismeretes az Állami Számvevőszék álláspontja, mely szerint törvénybe ütközne az, ha a társadalombiztosítási alapok kezelője a Magyar Nemzeti Bankot kérné fel a hiányt fedező értékpapírok kibocsátására.
Végül a benyújtott törvényjavaslattal szemben még olyan kételyek is megfogalmazódhatnak, hogy vajon megfelelően szétválasztja-e a biztosítási ágak pénzügyi alapjait, s egyáltalán jó-e az, hogy közös törvényjavaslat tartalmazza az 1993-as évre, valamint az elvileg hosszabb távra vonatkozó szabályokat.
A szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság tagjai mindezekre a szempontokra tekintettel voltak a törvényjavaslat általános vitájának lefolytatásakor. A bizottság a javaslatot 9/3/2 szavazati aránnyal a plénum előtti általános vitára alkalmasnak találta. Ebben a szavazati arányban kifejeződött a bizottság azon többségi álláspontja, hogy a javaslat a vele szemben támasztható alapvető követelményeknek megfelel, és – visszautalva a kezdő mondatomra – nemcsak arra alkalmas, hogy vitákat gerjesszen, hanem általános keretei közé be is tudja fogadni a többség támogatását élvező módosító indítványokat.
Ami az előzőekben felsorolt kérdéseket illeti, úgy ítélhető meg, hogy a jövő évi társadalombiztosítási bevételeket a Kormány ezúttal az előző évekhez képest több óvatossággal, kevesebb optimizmussal számolta ki. Így az előirányzott bevételek realizálhatónak látszanak, ha csak a gazdaságban további negatív fordulatok nem következnek be. Itt komoly kétségek csak egy összegszerűségében viszonylag kicsi, de egyéb tekintetben igen fontos tétel körül vannak, ez pedig a társadalombiztosításnak ingyenesen átadandó vagyon 1993-ra előirányzott ötmilliárd forintos hozama. Mint tudjuk, ez a vagyonátadás korántsem halad olyan ütemben, mint kellene, s ezért nemcsak az idei évre előirányzott, közel kétmilliárdos vagyonból származó bevétel lóg a levegőben, hanem egyre inkább a jövő évre előirányzott ötmilliárdos is.
Úgy gondolom, erre a kérdésre nagyobb figyelmet kellene fordítani, s nemcsak a két említett bevételi összeg miatt, hanem a perspektivikus célok szempontjából is.
A kiadási előirányzatok esetében a kérdés másként merül fel, mint a bevételeknél. Itt nem az esetleges tervezési hiba kerül elsődlegesen szóba, hiszen az eddigi tapasztalatok szerint a kiadási előirányzatok eddig is meglehetős pontossággal teljesültek. Ez alól csak a gyógyszer-támogatási kiadás volt mindig kivétel, s e téren most is lehetnek bizonyos aggályaink. Megszületnek-e és kellően hatékonyak lesznek-e a tervszám betartásához szükséges intézkedések.
A kiadásokat az automatizmusok mellett jelentősen befolyásolják a Kormány gazdaságpolitikai szándékai, s az ezek alapján előirányzott intézkedések. Itt a fő kérdés tehát az, elfogadhatók-e ezek a gazdaságpolitikai szándékok. Egy nagy összegű hiányt tartalmazó költségvetés esetében a szándékok elsősorban a kiadások viszszafogására irányulnak. A társadalombiztosítás esetében komoly megtakarítást két tételnél lehet elérni, a nyugdíjnál és a gyógyító-megelőző ellátásánál. A többi tétel egyszerűen nem elég súlyú ahhoz, hogy a kiadások fékezésével a globális egyenleg számottevően javítható legyen. Ennek ellenére a törvényjavaslat e tételeknél is kezdeményez szigorításokat, lásd például a gyed-minimum eltörlése, a táppénzszabály szigorítása. Ezek kihatása azonban alig két-három milliárd forint.
Ezzel szemben mintegy 11 milliárd forinttal kisebb hiányt lehetett annak eredményeként előirányozni – az eredmény szót itt idézőjelesen használom –, hogy a bérkövető nyugdíjkompenzáláshoz szükséges 16%-kal szemben a törvényjavaslat szerint csak kb. 12,3%-kal emelkednének a nyugdíjak.
(9.50)
Ez a javaslat azonban az alig több mint fél éve elfogadott és törvénybe iktatott bérkövető kompenzálási elv feladását vagy legalábbis átértelmezését jelenti.
A törvényjavaslat vitája során nyilván igen exponált kérdés lesz az, hogy vajon a hiány szorítását vagy a kompenzálásban való visszalépés által kiváltott negatív társadalmi hatások szorítását érezzük-e erősebbnek. Hasonló a dilemma a gyógyító-megelőző ellátások tekintetében is, ahol az igencsak szűkre szabott tervezett nominális kiadási többlet – enyhén szólva – nem éppen ideális feltételeket teremt az egészségügyi reform kibontakozásához.
Az előzőekből – úgy gondolom – kiviláglik, a megoldásra váró problémák lényege az, hogy a fölfele már aligha srófolható bevételek mellett milyen legyen a kiadások visszaszorításának és a létrejövő deficitnek a viszonya. Erre persze egzakt kritérium nincs. A kormányzat javaslatában a 40 milliárd forintos hiányig tudott elmenni, de azt hiszem, senki sem tudná megmondani, hogy ennek az összegnek a reális határa 30 vagy esetleg 50 milliárd forint lenne-e. Egy azonban tény, s erre a véletlen számszerű egybeesés is ráirányítja a figyelmet: a társadalombiztosítás jövő évre tervezett hiánya nagyjából ugyanakkora összeg, mint amelyeket törvényben deklaráltan nem társadalombiztosítási feladatok finanszírozására kell 1993-ban a társadalombiztosításnak fordítania. Így dilemmánknak újabb dimenziója keletkezik, mégpedig a társadalombiztosítási költségvetés deficitjének és a központi költségvetés deficitjének viszonylatában.
A hiány javasolt rendezését, annak megítélését illetően azt hiszem, mindannyiunkban sok a bizonytalanság. Már csak azért is, mert a központi költségvetés törvényjavaslatának egy apró részletéből az tűnik ki, hogy a kormányzat már a társadalombiztosítás 1992. évi hiányát is az általa kibocsátandó értékpapírokkal kívánja rendezni. Ma még ezen értékpapírokkal kapcsolatban a helyzet meglehetősen tisztázatlan. Mint már említettem, az Állami Számvevőszék eleve kétségbe vonja e művelet törvényességét. De ezenkívül is számos kérdés merül fel. Milyen kondíciókkal, milyen ütemezéssel, milyen lejárat mellett történne a kibocsátás, és kik az értékpapírok potenciális vevői? Valószínűleg nem tévedek, ha azt mondom, hogy a törvényjavaslat vitája során ezek a kérdések gyakran előtérbe fognak kerülni.
A bevezetőmben említett témák közül még nem foglalkoztam az alapok szétválasztásával és a törvényjavaslat formai kérdéseivel. Ezekre már csak egészen röviden szeretnék kitérni.
Úgy gondoljuk – és ismereteim szerint ez a társadalombiztosítási felügyelőbizottságok álláspontja is –, hogy a törvényjavaslat a szétválasztásban a lehetőségek határáig elment. Az ágazati alapoknak külön költségvetésük van, saját tartalékokkal rendelkeznek. Kiadásaik tényszerűen elhatároltak, egyedül a bevételekből – melyek ágazati bontás nélkül érkeznek be a társadalombiztosítási alrendszerbe – részesülnek mesterségesen, a törvényben meghatározott kulcsok szerint. E helyzet megváltoztatására csak az ügyviteli feltételek megteremtését követően kerülhet sor, mely munka nem ígérkezik egyszerű feladatnak; ugyancsak az előfeltételek megteremtése és a majdani döntések függvényében valósulhat meg az ügyviteli kiadások szétválasztása.
A törvényjavaslat – véleményünk szerint – megfelel a formai követelményeknek is. A társadalombiztosítás számára 1993 egy átmeneti év. A társadalombiztosítási alapról szóló 1988. évi XXI. törvény az új államháztartási törvény rendelkezései miatt már nem volt tovább módosítgatható, javítgatható, új törvényt kellett létrehozni. Ez azonban a társadalombiztosításban 1993-ban bekövetkező nagy változások miatt – gondoljunk csak az önkormányzatok létrejöttére – szükségszerűen nem lehet hosszú távra érvényes. Ilyen körülmények között a társadalombiztosítás alrendszerére vonatkozó törvényi előírások egybeépítése az 1993. évi költségvetési törvényjavaslattal indokoltnak ítélhető.
Tisztelt Országgyűlés! Bizottságunk a törvényjavaslatot mindezen szempontok megítélése, mérlegelése alapján általános vitára alkalmasnak ítélte. Kérem tehát, hogy a javaslatot vitassuk meg. Feltételezem, hogy a vita tengelyében is azok a kérdések fognak állni, amelyek bizottságunkat is kiemelten foglalkoztatták. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi