RAJKAI ZSOLT, közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

RAJKAI ZSOLT, közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár:
RAJKAI ZSOLT, közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a jó tanácsot. De nem hiszem, hogy ebben a nyomott és nyomasztó hangulatban humorizálni lehetne kedvünk bármelyikünknek, különösen hallva Székelyhidi László képviselőtársunk őszinte, aggodalomtól áthatott szavait.
Meg kell mondjam, hogy az önkormányzati képviselők, illetve polgármesterek november 12-i határozata óta nem javult Szigetköz helyzete, sőt a mai reggel kapott jelentés szerint még komolyabb problémák álltak elő. Ugyanis a Mosoni-Duna-ágban néhány órára szünetelt a vízpótlás. A kialkudott 20 köbméter helyett nulla volt a hozama, majd ismét helyreállt, s most már mondhatom, hogy 18-20 köbméter víz érkezik a Mosoni-Dunán.
Sokkal szomorúbb és megrázóbb a helyzet a Duna fő ágában, az Öreg-Duna medrében, mert – mint talán képviselőtársaink nem ismerik, vagy ha ismerik is, elmondom – egy kavicsszállító uszály lesodródott a zsiliprendszer elé, ott elsüllyedt, és elzárta a víz átfolyását, úgy, hogy pillanatnyilag ezen a zsilipen, ezen a műtárgyon nem érkezik víz az Öreg-Dunába. Az átszivárgó víz mennyisége pedig 75 köbméter/secundum, mintegy századrésze az ígértnek. Ilyen körülmények között valóban előállhat olyan katasztrófahelyzet, amelyről Székelyhidi László képviselőtársunk beszélt.
Azt azonban mindenképpen el kell mondanom, hogy bár nagyon sokan papírtigrisként titulálták a múlt évben elkezdett szigetközi, illetve túlparti beruházásokat, a vízügyi hálózat felkészült ennek a fogadására, és jelenleg is folyik a vízpótlórendszereken keresztül a talajvízszint kiegyenlítése, illetve azoknak a holtágaknak a vízellátása, amelyben valóban kialakult, vagy várhatóan ki fog alakulni valamilyen ökológiai katasztrófahelyzet.
El szeretném mondani, hogy a 100 millió forint most csupán az adódott probléma, a havária elkerülésére szolgál, gyors beavatkozásként, mindaddig az ideig, míg végre valószínűleg és reményeink szerint ki nem alakul egy olyan nemzetközi álláspont, amely kötelezni fogja a szlovák felet az eredeti állapot helyreállítására. Ebben a reményben, és azzal a reménnyel, hogy Európa fel fogja mérni és felméri azt a katasztrófát, amelyet a magyar területen, Szigetköz térségében az egyoldalú szlovák lépés okozott, tehát erre való tekintettel végül nemzetközi összefogással sikerül ezt megoldanunk.
Én szeretném kérni a képviselő urat, nyugtassa meg a térség képviselőit, illetve a térség polgármestereit, hogy a kormányzat óva figyel minden egyes történést ebben a térségben, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a havária, illetve a vízpótlás elmaradásából származó károkat mérsékelje. Ezen a héten ismét összeül egy bizottság, amelyik ezt vizsgálni fogja, és remélem, hogy most már kedvező hírekről tudunk majd beszámolni, mint ahogy már a talajvízszint süllyedése megállt, sőt némely helyen a vízpótlórendszer működése következtében már kiegyenlítődött.
Azt szeretném még elmondani, hogy pillanatnyilag, és még hosszú időn keresztül az ivóvízbázisok nem forognak veszélyben, tehát erre vonatkozóan még nincs aggodalmat keltő esemény. Viszont a szennyvízhelyzet és az egyéb térségi problémák kezelése nagy gondot igényel. A jelenleg folyó vízpótlás és a vízpótlási rendszerben történő szétosztás folyamatosan megtörténik, az Öreg-Duna medrében elhelyezett, még eddig egyetlen keresztgát pedig biztosítja, hogy a visszaduzzasztás következtében olyan vízállás alakuljon ki a kérdéses térségben, amely alkalmas elkerülni a katasztrófahelyzetet.
Köszönöm szépen.
(16.00)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi