BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:

Full text search

BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:
BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A tisztelt képviselő úr szakszerű mozzanatoktól sem mentes interpellációjára (Derültség.) a magam részéről azért tartom a választ a Belügyminisztérium illetékességébe tartozónak, mert hisz elődöm, Szcitovszky Béla 1927-ben rendkívüli alapossággal szabályozta ezt a kérdést, csakhogy azóta változtak az idők, s változott más is.
Mindenekelőtt a 3609-es szám alatt benyújtott törvényjavaslat 98. § (1) bekezdése valóban felsorolja azokat a rendelkezéseket, amelyek a törvény hatálybalépésével hatályukat vesztik. Ebben szerepel a Btk. 204. §-a is, s ennek alapján megszűnik az üzletszerű kéj-kéj-kéjelgés büntetőjogi. (A belügyminiszter nyelvbotlását derültség követi.) – Gyakorolni fogom. (Élénk derültség.) Ezt most megérdemeltem – büntetőjogi szankcionálása is. Azonban a büntetőjogi szankcionálás megszűnése nem jelenti azt, hogy büntetlen marad. Változatlanul szabálysértésnek minősül, és hogyha az előbb említett törvényjavaslatnak arra az indoklásban megfogalmazott gondolatára szabad utalni, hogy követi-e azt az általánosan ismert tételt, hogy büntetőjogi beavatkozást ésszerű korlátok közé kell szorítani, ezért szűkíti azoknak a normasértéseknek a körét, amelyek miatt a felelősségre vonás a büntetőjog területén történik; nem kívánja a büntetőjog eszközeivel üldözni azokat, akik többé-kevésbé maguk is áldozatok.
Én azt hiszem, hogy ebből a gondolatból logikusan következik, hogy a büntetés szempontjából nem vitatható a büntetőjog érvényesítése e magatartással kapcsolatban, amely egyébként a legősibb foglalkozás – az én emlékeim szerint – és nem vállalkozás. De szabálysértésnek minősül változatlanul.
Viszont az említett törvényjavaslat 46. §-ára emlékeztetek, amelyik a megbízókat, a védőket, a haszonszerzőket, a szervezőket változatlanul a büntetőjog keretein belül bünteti.
A kérdés nyár eleje óta téma a Belügyminisztériumban, bizonyos külföldi tapasztalatok összegyűjtése folyik, s egyébként két nap múlva tárcaközi értekezlet lesz a Legfelsőbb Bíróság, a legfőbb ügyész részvételével. Valóban, mi legyen az álláspontunk?
Egy dolgot azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni: 1955-ben Magyarország csatlakozott az 1950-es New York-i szerződéshez, amelynek értelmében nyilvántartani stb. prostituáltat nem lehet. Kétségkívül ezt is felül kell vizsgálni, hogy adott körülmények között helyes-e. Ausztria például nem csatlakozott mindehhez, és ott speciális és ezt az ügyet kezelhetővé tevő szabályok vannak, hozzá kell tennem, többnyire önkormányzati jogosultságokkal. Ha nálunk netán ez a megoldás születne, nagyon kérem, senki se gondoljon arra, hogy a kormányzat az önkormányzatokat szembe kívánja állítani a kéjnőkkel. Nem ez lesz a cél, hanem az, hogy valóban ebben a kérdésben, mely Magyarországon a Duna-korzótól kezdve egész a Balaton-partig kellemetlen problémát jelent, és azt is el kell ismernem, hogy a hatóságok sem foglalkoztak ezzel a kérdéssel úgy, ahogy foglalkozni kellett volna, általában nagyon óvatos közbelépések voltak tapasztalhatók. Egyes köztereinket és helységeinket meg kell tisztítani az otromba, nem kívánatos jelenségektől – ezzel teljes mértékben egyetértek.
Mindazonáltal ez a tárcaközi értekezlet az említett főhatóságokkal együtt ugye azért azt célozza, hogy teljes dimenzióban tekintsük át – szociális, egészségügyi, sokféle vonatkozásban – ezt a kérdéskört. Ígérem, hogy amint eredményre jutunk – és remélem, hogy jutunk –, a tisztelt Házat erről tájékoztatni fogom.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi