FODOR ANDRÁS ATTILA, DR. (MDF)

Full text search

FODOR ANDRÁS ATTILA, DR. (MDF)
FODOR ANDRÁS ATTILA, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Néhány dologról szeretnék a költségvetési vita kapcsán beszélni. Elsősorban két módosító indítványról, de remélem, időközben az MSZP képviselői beérkeznek beszédem során, mert szeretnék reagálni egy délelőtt elhangzott felszólalásra is.
Mint ismeretes, a személyi jövedelemadó megosztása a korábbi 50–50%-ról 30–70%-ra változik a központi költségvetés és az önkormányzatok között. Ez különbözőképpen érinti az önkormányzatokat. Kistelepülések, városok, és a főváros esetében ennek a következményei különbözőek aszerint, hogy a személyi jövedelemadó bevételek milyen súlyt képviselnek az önkormányzatok bevételei között. Ennek megfelelően kell nyilván ezeket az önkormányzatokat is kompenzálni.
A javaslat kísérletet is tesz erre, ám a fővárosról külön nem intézkedik, pedig a főváros bevételei között a személyi jövedelemadó bevételek aránytalanul nagyobb súlyt képviseltek eddig, mint a többi önkormányzatnál. Éppen ezért a legkedvezőtlenebbül a fővárost érinti ez az új elosztási rend.
Több képviselőtársam megpróbálta úgy módosítani a költségvetési törvénynek azt a részét, amelyik erről az adómegosztásról intézkedik, hogy megpróbálta megváltoztatni az elosztási arányokat. Ez azonban országosan másként jelentkezne egyes önkormányzatoknál. Éppen ezért én megkíséreltem a fővárosra egy külön javaslatot tenni.
Több képviselőtársam javasolta a törvényjavaslat 20. § (2) bekezdésében szereplő határok felemelését, amely kistelepüléseknél 3400 forint, városoknál pedig 4600 forint összeget érne el, de városoknál is 20 millió forintban maximálná a központi költségvetés kiegészítését. A fővárosnál természetesen egy ilyen összeg szinte jelképesnek számít, úgyhogy ez nem jöhet szóba. Én azt gondolom, ki kell emelni ebből a körből és egy harmadik csoportként ide be kell építeni.
Éppen ezért beadtam egy csatlakozó módosító indítványt ma reggel, de még idáig nem került kiosztásra. Remélem, ez nem azt jelenti, hogy elveszett, nagyon bízom abban, hogy meg fogják képviselőtársaim kapni. (Közbeszólások: Mi is. Halljuk.)
Javaslatom szerint a fővárosi önkormányzatnak a központi költségvetés 2 milliárd forint kiegészítést adna a személyi jövedelemadó bevételek kiegészítésére. Kérem pénzügyminiszter urat és a képviselőtársakat, hogy támogassák javaslatomat. Reménykedem, mert pénzügyminiszter úr bólintott, remélem, ez azt jelenti, hogy támogatni fogja. (Derültség, mert a pénzügyminiszter nem a javaslatra, hanem egy másik képviselővel folytatott beszélgetés közben bólintott.)
A másik módosító indítvány, amivel kapcsolatban szót kértem, a külügyi bizottság bizottsági kapcsolódó módosító indítványa Csapody Miklós javaslatához, ami azt jelenti, a külügyi bizottság egyetért azzal, hogy a Külügyminisztérium költségvetése ne függjön egy olyan bizonytalan tényezőtől, mint a balkáni háború következtében Magyarország területén átvonuló "török hadak" vízumdíja. Ugyanis a Külügyminisztérium bevételeinek fele, majdnem egymilliárd forint, 900 millió forint a török vízumdíjakból származik.
A külügyi bizottság két alkalommal is tárgyalt erről, és megegyeztünk abban, hogy egy minisztérium költségvetésében egy ekkora bizonytalansági tényezőt bennehagyni nem lenne szerencsés. Ezért kezdeményezésemre a külügyi bizottság bizottsági indítványként beterjesztett egy olyan módosító javaslatot – Csapody Miklós módosító javaslatához kapcsolódva –, hogy ezek a vízumbevételek a központi költségvetésbe folyjanak be, és ezt a tervezett 900 milló forintos vízumdíjbevételt központi költségvetési támogatásként kapja meg a Külügyminisztérium. Ezáltal megbízhatóbbá lehet tenni a Külügyminisztérium gazdálkodását.
Kétségtelen, hogy ebben van bizonyos kockázat, de az is biztos, hogy az ebben rejlő kockázatot a központi költségvetés jobban el tudja viselni, mint egy minisztérium, amely lényegesen kisebb keretekkel gazdálkodik.
Sajnos, nem érkeztek be az MSZP képviselői, illetve kettőjüket itt látom a teremben, de aki felszólalt délelőtt, Pál László, és aki a módosító indítványt beadta, Békesi képviselő úr nincs itt, de mégsem állhatom meg szó nélkül.
Pártjuk elnöke, Horn Gyula úr nemrégiben Erdélyben járt és azt nyilatkozta – amivel egyet lehet érteni –, hogy nem kellene a határon túli magyarság ügyét pártpolitikai kérdéssé degradálni.
(16.20)
Ehhez képest most az MSZP képviselőcsoporttól bejött egy olyan módosítóindítvány-csomag, aminek része az is, hogy szűnjék meg a Határon Túli Magyarok Hivatala. Gyakorlatilag ez a módosító indítvány azt jelenti, mivel az egész béralapját, költségvetését nullára akarja leírni.
Ráadásul Pál László képviselő úr ma ezt megtetézte azzal, hogy olyan félmondatot rejtett el a felszólalásában, azt mondta: ezeket a feladatokat, amiket ez a hivatal ellát, máshol is el lehetne végezni – ha egyáltalán szükség van rá. Ez a félmondat az, ami elárulja e mögött a politikai szándékot. Mélységesen fel vagyok háborodva ezen a szándékon. Nem értem ennek fényében azt a nyilatkozatot, amit a pártelnök erről a dologról korábban nyilatkozott.
Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi