SZELECZKY ZOLTÁN, DR. (MDF)

Full text search

SZELECZKY ZOLTÁN, DR. (MDF)
SZELECZKY ZOLTÁN, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Néhány szót szeretnék csak szólni egy benyújtott módosító javaslatommal kapcsolatban. Tudós közgazdász képviselőtársaimtól megtanultam, hogy a költségvetési hiányunk nagy baj ugyan, de nem olyan jóvátehetetlen tragédia, hogy emiatt a Dunának kellene menjünk.
Az viszont már elgondolkodtató, hogy amikor közel 200 milliárd forintos hiánya van az országnak, s a lakossági betétállomány megközelíti az ezermilliárd forintot. Kérem, ne értsék félre, természetesen örvendenünk kell annak, hogyha a társadalmunknak ma még egy viszonylag szűk rétege is ugyan, de gazdagodik.
Ami elgondolkodtató, az az, hogy a takarékpénztárak magánszéfjeiben összegyűlő pénz egy jelentős részének a költségvetési bevételben kellene jogszerűen megjelennie. Az eltitkolt, az adóztatás alól kimentett jövedelmek összegére gondolok, mely után befizetendő adóbevételek nagyságrendje egyes becslések szerint megközelíti a 100 milliárd forintot.
Joggal vált ki felháborodást az állampolgárok körében, hogy egy ilyen hatalmas bevételi összeg kiesésének terhét végül is azoknak az állampolgároknak kell viselniük, akik az adóikat fegyelmezetten befizetik. Ahhoz viszont, hogy az adófegyelem helyreálljon az országban, elengedhetetlen, hogy egy jól működő, kellő számú munkatárssal, korszerű technikával ellátott adóhivatal működjön – hasonlóan ahhoz, amire belügyminiszter úr is hivatkozott: ahhoz, hogy a közbiztonság javuljon az országban, egy támogatott, jól működő rendőrségnek kell létrejönnie.
Módosító javaslatom tehát arra irányul, hogy az adóhivatal – közismert nevén az APEH – működésének fenntartásához jövőre is kapja meg a tervezett adóbevétel 1%-át, amint az az előző években történt. Tudom, hogy az adóellenőrzés javításához a Btk.-t is módosítanunk kellene, de itt most döntésünkben az adóhivatal anyagi hátterét kell megteremtenünk.
Kérem, hogy ez irányú javaslatomat képviselőtársaim támogassák, hiszen ez valamennyiünk jól felfogott érdeke. Köszönöm. (Kis taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi