SZILI SÁNDOR (MSZP)

Full text search

SZILI SÁNDOR (MSZP)
SZILI SÁNDOR (MSZP) Köszönöm a szót, Elnök Úr! Meglepő fordulat, mert úgy tudtam, hogy Zétényi képviselőtársam nincs jelen. Köszönöm szépen, nagyon boldog vagyok, hogy azt mondjam, hogy Horváth Lajos képviselőtársam után szólhatok, szintén részben, mint a honvédelmi bizottság tagja, mert ahhoz a kisebbséghez tartozom, ami nem fogadta el a honvédelmi tárca költségvetését.
Hozzászólásomra is tulajdonképpen azért került sor, hogy részben támogassam a Szocialista Párt, illetve Békesi László javaslatát, amelyik a honvédelmi költségvetésre vonatkozik. Úgy gondolom, hogy ezzel a támogatással némi iránypontot adok a pénzügyminiszter úrnak is ahhoz a kétmilliárdhoz, amelyet tulajdonképpen a tárcától elvenni kíván, hogy teljesíthesse azt az ígéretét a Kormány, amit a múlt szombati tárgyalásokon vállalt.
El szeretném mondani, és osztom ebben a véleményét Horváth Lajosnak, hogy valóban talán egyik évben sem volt a tárca ennyire készséges, és talán soha nem adott – legalábbis a honvédelmi bizottság tagjai kezébe – egy ilyen részletes költségvetést.
Megmondom őszintén ugyanakkor, hogy ebben a részletes költségvetésben, úgy tűnik, hogy elvész a lényeg. Igazában nem hozta döntéshelyzetbe véleményem szerint a honvédelmi bizottságot, mert nem tükröz valódi prioritásokat, ésszerűtlenül részletez. Valójában összefüggéstelen, és sokszor inkább zavarólag hat, mint hogyha egy felépített, részletes költségvetési tervet adtak volna kezünkbe.
Kétségtelen az is, hogy a költségvetés alapvetően egy régi struktúrát kíván finanszíroztatni. Ez még nem lenne baj, mert hát, ugye mivel jelenleg még nem kiküszöbölhető, kifogásolható azonban az is, hogy a meglévő és örökölt szervezeti formák, infrastruktúra, gazdasági intézményrendszer reformja nem volt lehetséges. Így tehát nem lettek feltárva annak a pazarló elemei sem, és fennmaradtak kifejezetten szükségtelen, szinte szimbolikus VSZ-elemek. Sajnálatos, hogy nem történt meg a költségvetés készítésével párhuzamosan semmilyen racionalizáció vagy kényszertakarékossági rendszabály bevezetése, és kétségtelen, hogy a költségvetés nem épülhetett egy kialakult és elfogadott doktrinális és haderőreformra, mert erre vonatkozólag nincs politikai döntés, a Parlament még nem döntött tulajdonképpen a honvédelmi alapelvekről.
A költségvetési tervezet többször hivatkozik a Kormány jóváhagyására, amely tulajdonképpen az 1991. augusztusában történt alapelvek jóváhagyása, ami véleményünk szerint nem lehet valójában egy hosszú távú program alapja. Nyilvánvaló, hogy a tervezet elsősorban fenntartási költségvetés, mégis egyes elemeiben olyan struktúrákat kíván a Parlamenttel finanszíroztatni, amelyekre még nincs parlamenti döntés. Valamint a jelenlegi biztonsági szituáció szempontjából úgy gondolom, hogy nem elsőrendűek, illetve azokat esetleg egy későbbi reform során majd létre lehet hozni vagy be lehet építeni. Ilyen az úgynevezett légimozgékonyságú század vagy a humán szolgálat, a táborilelkész-szolgálat, középfokú tanintézetek és sorolhatnék még egy-kettőt.
Az lett volna a helyes koncepció, ha arra összpontosítottak volna, hogy a meglévő alakulatok harcképességének nemcsak a fenntartására, hanem bizonyos képességük fokozására fektessék a hangsúlyt, ugyanis koncentrálni lehetne a legüzemképesebb technikát, a vezetést, a képzést és a feltöltést a legalkalmasabb sorállományra.
(17.00)
Ez megfelelne a jelenlegi védelmi kockázatoknak, és ezalatt elő lehetne készíteni a további évek reformját. Szervezni lehetne a hivatásos állományt, a továbbképzést stb.
Szóval, mi tűnik ki ebből a költségvetési tervezetből? Az, hogy amíg az alakulatok szintjén csak a minimális szintet biztosítja, a fenntartási és működési feltételeket, addig aránytalanul nagyok az igazgatási kiadások. S erre szól tulajdonképpen a mi javaslatunk is.
Ha megfigyelik a tisztelt képviselőtársaim, a Honvédelmi Minisztérium béralapja növekedését – az 20,4%-os – szervezeti változásokkal összefüggő létszámnövekedéssel indokolja. Na most, ha valaki figyelemmel kíséri az előző évek költségvetési létszámát a Honvédelmi Minisztériumnál, akkor észreveheti, hogy évek óta folyamatosan nő a minisztériumi létszám szervezeti és vezetési rend korszerűsítése címén. 1990-től napjainkig körülbelül 130 fővel nőtt ez a létszám. '93-ra újabb 25 fő, plusz 9 főt katonai lelkészi hivatal felállításával kíván alkalmazni a minisztérium.
Ugyanakkor el kell mondani azt is, hogy '91-ben, amennyiben ugye hinni lehet, és miért ne higgyen az ember a '91-es évi állami költségvetés végrehajtásáról szóló jelentésnek, a tárcánál több mint 4 milliárd forint bérmaradvány keletkezett. Tehát ha elfogadjuk Békesi képviselőtársam javaslatát, én úgy gondolom, hogy nemhogy csak befagyasztani kell a '92-es évi bért, hanem mód nyílik a tárcánál arra is, hogy a megfelelő emeléseket megtegyék.
De ugyanígy költségnövelő tényező a tárcánál a személygépkocsik beszerzése is. Meglepő módon az idén 50 darab személygépkocsi van betervezve. Ha valaki megint csak arra hivatkozva, hogy a három év különböző költségvetési tervét szemügyre veszi, akkor láthatja, hogy '91-ben 37 darab személygépkocsi volt, '92-ben 70 darab szerepelt, jövőre 50, ez összesen 150. Hát én most hallottam, hogy terveznek valami gyorshadtestet. Hát nem gondolom, hogy esetleg ennek a gyorshadtestnek a mozgatására szükséges ennyi személygépkocsi.
De ugyanígy hivatkozhatnék arra, hogy évente 30-40 darab buszt, nagybuszt vásárolnak, ami hát – hogy úgy mondjam – talán még a BKV-nak is megfelelne. Ennek egyik érdekessége, hogy például '91-ben három darab csuklós busz szerepelt a költségvetési tervezetben.
Ha tehát jobban figyelemre vesszük az aprólékos költségvetési tervezetet, akkor föl lehet tenni a kérdést arra is, hogy tulajdonképpen mi szükségünk van nekünk 4 darab aknaszedő naszád javításánál több millió forintra. Aztán én tovább böngészve rájöttem, hogy talán azért, mert szerepel a költségvetésben a balatonkenesei csónakkikötőnek a kotrása hatmillió forintért. Tehát ez egy nagyon lényeges védelmi munka lehet, amit feltétlenül a hadseregnek kell elvégezni.
De sorolhatnám még a példákat, amik azt bizonyítják, hogy sajnos, a Honvédelmi Minisztérium jövő évi költségvetése egyaránt nem veszi figyelembe az ország nehéz gazdasági helyzetét, és azt, hogy a magyar társadalom nagy többsége jövőre még nehezebb élethelyzetbe kerül, mint az idén. Miközben az is igaz, hogy a tiszti családok körülbelül 20%-a a létminimum alatt él. Az is igaz, hogy egy kezdő tiszt fizetése 17 200 forint. De én utánanéztem, és meg kell mondanom őszintén, hogy az a kezdő pedagógus, aki már 12 000 forint bruttóért el tud helyezkedni, már nagyon boldog.
Tisztelt Képviselőtársaim! Én elismerem, vagy elismerjük azt, hogy a honvédség is nehéz helyzetben van. De gondoljuk végig, hogy hány munkanélküli, hány család fog még nehezebb helyzetbe kerülni jövőre.
S engedjenek meg még egy gondolatot. Én mindig nagyon tiszteltem azokat, akik a maguk keveséből juttatnak másoknak is. De nagyon meglepett májusban az az újsághír, hogy a honvédség nagylelkűen megajándékozza a cserkészetet 2 darab AN-2-es repülőgéppel. Én nem firtatom, hogy ki finanszírozza ezeknek a nem olcsó működtetését. Csak azon tűnődtem, hogy miért éri meg a hadseregnek két – az egyik 100 órát, illetőleg a másik csak 25 órát üzemelt – gépnek az odaajándékozása. Úgy gondolom, ez a honvédségnél is még nagyon jó szolgálatot tett.
Aztán tovább lapozgatva itt a '91-es évi állami költségvetés végrehajtásáról szóló jelentést, meglepődve tettem fel magamnak a kérdést, hogy vajon mennyire politikailag semleges egy hadsereg, amikor ebben benne van, hogy 2000 forinttal támogatta az Ifjúsági Demokrata Fórumot.
Hát szóval, képviselőtársaim, én elhiszem és elfogadom azt, hogy nagyon nehéz, és ismerem, valóban nehéz helyzetben van a hadsereg személyi állománya, műszaki állapota is, de én ma is azt mondom, amit a tavalyi költségvetési vitában is kiemeltem, hogy igenis egy racionálisabb, egy odafigyelő, egy valóságot feltáró és kezelő költségvetéssel még ez a honvédség igenis alkalmas arra, hogy megvédi hazánk területét.
Én arra kérem a képviselőtársaimat, hogy majd a módosító javaslatoknál vegyék figyelembe azért ezeket az érveket. Nézzenek utána, ha nem hisznek nekem, és kérem, hogy támogassák a módosító javaslataimat. Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi