KÓNYA IMRE, DR. (MDF)

Full text search

KÓNYA IMRE, DR. (MDF)
KÓNYA IMRE, DR. (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mint bizonyára mindenki emlékszik rá, még 1990-ben a magyar Országgyűlés egy állásfoglalást hozott, amelyben felkérte a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsát, hogy ítélje el az 1956-os magyarországi beavatkozást.
Mihail Gorbacsov a későbbiekben két ízben is kifejezte szándékát a szovjet álláspont felülvizsgálatára vonatkozóan. Először a Párizsi Charta aláírásakor folytatott kétoldalú tárgyalások során, másodszor pedig 1991. december 6-án, a szovjet–magyar tárgyalásokon Moszkvában. A Szovjetunió megszűnéséig azonban erre nem került sor.
Borisz Jelcin, az Orosz Köztársaság elnöke előbb, mint az Orosz Föderáció elnöke, '91. december 6-án az orosz–magyar tárgyalásokon elítélte a szovjet beavatkozást, majd pedig 1992. november 11-én magyarországi látogatása során olyan állásfoglalást tett, amely túlmegy a beavatkozás egyszerű elítélésén.
(15.20)
Amikor lerótta kegyeletét a 301-es parcellánál, ezzel fejet hajtott a beavatkozás áldozatai előtt. Majd a magyar Országgyűlés előtt mondott beszédében lényegében az Országgyűlésen keresztül az Orosz Köztársaság elnöke megkövette a magyar népet. A koalíciós képviselőcsoportok úgy vélik, hogy e történelmi jelentőségű eseményt indokolt egy országgyűlési nyilatkozattal nyomatékosítani, ugyanakkor az orosz elnök gesztusát is indokolt ezzel mintegy viszonozni.
Úgy véljük, hogy ezzel az állásfoglalással az oroszországi nemzetek és a magyar nemzet kapcsolatában történelmi fordulóponthoz érkeztünk el. Ennek a megörökítését szolgálja nyilatkozati javaslatunk, amelyet a három koalíciós képviselőcsoport ellenszavazat és tartózkodás nélkül támogatásáról biztosított. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi