BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:

Full text search

BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:
BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Némileg bővített változatban előadott kérdésre kell válaszolnom.
Először talán arra, ami ténylegesen választ igényel: volt-e más emlékező gyűlés bejelentve október 23-ára a Kossuth térre? Október 23-ára a Nemzeti Társaság 100 főben megjelölt létszámmal emlékezést, tehát gyűlést jelentett be a Kossuth térre. Ez az egy. Tehát igen. A Nemzeti Társaság mint társadalmi szervezet 1991. XII. 14-én került bejegyzésre, V. kerület, Eötvös utca 10. szám a székhelye.
Én úgy gondolom, jogos az az igény, hogy felhívjam a tisztelt Ház figyelmét arra, akik eddig nem tették volna meg – most 10 nap után már –, elolvassák, felelevenítsék vagy éppen megismerkedjenek az egyesülési jogról szóló 89. évi II. törvénnyel. Hozzá kell tennem, az sem árt, ha a III. törvénnyel, a 89. évi III. törvénnyel, amelyik a gyülekezési jogról szól, ha valaki megismerkedik és azt felfrissíti.
Azért, hogy a választ rövidre vegyem: ez a bizonyos II. törvény egy demokratikus vívmány volt '89-ben, amelyik a belügyminiszter felügyelete alól kivette az egyesüléseket és az ügyészség felügyelete alá helyezte. Nevezetesen ennek a 14. §-a: Az ügyészség az irányadó szabályok szerint törvényességi felügyeletet gyakorol az ilyen szervezetek felett. Vagy a 16. §-a: A bíróság az ügyész keresete alapján feloszlatja a társadalmi szervezetet, ha annak működése stb. stb., nem kívánom részletezni.
Én tulajdonképpen végső eszközként utalok arra, hogy az a rengeteg megszólítás, amit én ilyen-olyan tárgykörben e témával kapcsolatban kapok, úgy hiszem, indokolttá teszi ezeknek a törvényi szabályozásoknak a megismerését vagy felelevenítését.
(14.20)
Ez a nemzeti társaság tehát – döntsük el – törvényes vagy nem törvényes szervezet? Aki nem törvényes működéséről tud, az ügyészségnek bejelentést tehet és az ügyészség a maga felügyeleti jogkörében megteheti azt, amit az egyesülésről szóló törvény szabályoz.
Amíg a társaság bejegyzett, addig legális szervezet, és ha a legális szervezet a határidőben jelent be valamit, demonstrációt, tüntetést vagy ehhez hasonlót, egyébként zárójelben megjegyzem: több ilyen szervezet van, rendszeresen bejelentenek, a résztvevők száma 30 fő meg 20 fő, ennél mindig sokkal nagyobb számot jelentenek be, nem kívánom részletezni, hogy miért és hogyan. Ezt csak arra mondom, a ki nem mondott kérdésre azért mondom válaszul, mert "ebben az esetben a rendőrségnek ugyan már mit kellett volna tenni"-féle kérdésre is választ adjak, ha ilyen szervezetek vagy annak ilyen irányú kezdeményezését rendőrségi belügynek kezel.
A továbbiakban a baloldali veszélyről kérdezett képviselő úr vagy ezzel kapcsolatosan elmondott véleményemről:
Ha én jól olvasom az ön írásban beadott kérdését, azt kívánja tőlem, hogy a tényekről adjak tájékoztatást. Ha a tényekről tájékoztatást kell adnom, akkor arról kell informálnom a tisztelt Házat, hogy bűnvádi eljárás jelenleg nem folyik, nyílt nyomozás sem folyik, egyéb irányokban hogy mi módon teljesíti az erre hivatott szervezet a nemzet biztonságával összefüggő kötelezettségét, az az általános nemzetközi normáknak megfelelően történik és úgy vélem, részemről részletesebb ismertetést nem igényelhet senki.
Ha potenciális veszélyről van szó, aminek értelmében én ezt használtam a televízió műsorában, aminek megmondom őszintén, nem különösebben örülök, hogy televíziós nyilatkozatra kell válaszolnom a tisztelt Ház előtt, akkor azt kell mondanom:
Aki a megelőző négy és fél évtizedet ismeri, aki annak belső természetét ismeri, aki a rendszerváltozás során kialakult folyamatokat részletesen elemzi, nem juthat más következtetésre, mint pozícióikat illetően, anyagi hátterüket illetően a szélsőbaloldali veszély potenciálisan nagyobb, mint a szélsőjobboldali. Ezt mondtam.
És egyben azt is mondtam minden alkalommal, és ezt különösen szeretném hangsúlyozni, mert mintha ijedelem lenne egyesekben, szándékos vagy valóságos: Magyarországon e pillanatban nincs olyan fokozatú szélsőséges szerveződés, amely az államrendet veszélyeztetné. Magyarországon mind szélsőjobb-, mind szélsőbal-szerveződések vagy ilyen szándékok megfigyelés alatt állnak, mikor érkezik el az a küszöb, amikor a megfigyelésről a tettek mezejére kell lépni. Nagyon kérem, ezt szíveskedjenek azokra bízni, akik felvállalták a felelősséget az ország államrendjéért. Mert ilyen kérdésekben valamiféle részletes elemző tájékoztatást adni – én úgy érzem – olyan természetű igény a belügyminiszterrel szemben, aminek egyszerűen nem tehet eleget. Annak hangsúlyozásával még egyszer, hogy egyetlen olyan szerveződés sincs, amely erejénél, kiterjedettségénél, fegyvergyakorlatozásánál – ezek a fantáziák az elmúlt tíz napban széles körben burjánzanak vala – veszélyt jelentenek a demokratikus magyar államrendre, a parlamentáris rendre. Hogy ne is lehessenek, ezért teljesíti kötelességét mindenki, aki ezért felelős.
Azok a megjegyzések, amelyek nincsenek benn itt ebben az írásban, de több helyről is elhangzottak, hogy… (Az elnök poharát megkocogtatva figyelmeztet az időre.) mit tudott a Belügyminisztérium: Szabad legyen azt mondani, hogy a Belügyminisztérium mindig és minden alkalommal számtalan fenyegetésről és egyebekről szerez tudomást, ezeket megfelelő módon kezeli, ez nem vonatkozik a résztvevők kiabálására. De vonatkozik arra, hogy semmiféle olyan atrocitás ne következzen be, amely joggal mások sérelmére történhet vagy azt okozhatná. Elnézést, köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi