GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:

Full text search

GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:
GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mindenekelőtt köszönöm képviselő úr kérdését. Hozzám intézett kérdésében veszélyhelyzetként jellemzi azt az állapotot, hgy véleménye szerint az őszi mezőgazdasági munkák időszakában megműveletlenül maradhat a kárpótlásra szánt földterületek akár fele is.
Teljesen egyetértek a képviselő úrral abban, hogy ilyen veszély valóban fennállt, s ha a továbbiakban a megtett intézkedésekről múlt időben szólok, ezt nem azért teszem, mert időközben gyakorlatilag a kárpótlásra kijelölt földeket is megművelték – már amelyeket újra kellett művelni az ősszel –, tehetem viszont azért, mert a Földművelésügyi Minisztérium idejében felismerte ezt a veszélyhelyzetet és már júliusban élére állt azoknak a képviselői kezdeményezéseknek, amelyeknek eredményeként az Országgyűlés elfogadta a kárpótlási jegy termőföldtulajdon megszerzésére történő felhasználásának egyes kérdéseiről szóló 1992. évi XL. törvényt.
A törvény július közepén lépett hatályba, és lehetővé tette egyrészt a kárpótlási kérelmek soron kívüli elbírálását azoknál az igényjogosultaknál, akik termőföldet kívántak kárpótlási jegyeikkel szerezni, másrészt az is érdeme a törvénynek, hogy idejében intézkedett egy helyi földrendező bizottság megalakításáról, amelynek többek között feladata a kárpótlási földalapba kijelölt földeken a mezőgazdasági termelés folyamatosságának a fenntartása is.
(14.40)
A törvénynek az idevonatkozó szabályai világosak, és még csak magyarázatra se szorulnak. A gazdálkodó szervezet – tsz, állami gazdaság – október 3l-éig köteles volt bejelenteni a bizottságnak, ha a kárpótlási földalapba kijelölt földjét nem tudta vagy nem kívánta megművelni. Ezekre a földekre a bizottság ideiglenes használót jelölhet ki, akivel a gazdálkodó szervezet a termőföld megművelésére szerződést köt. Ilyen ideiglenes fölhasználó bárki lehet, aki vállalja, hogy a földet megműveli. Ha a föld ideiglenes használatára a kárpótlásra jogosult személy vállalkozik, a föld használata számára ingyenes. Élni kell tehát a törvény adta lehetőséggel, és nem arra várni, hogy világosan megfogalmazott lehetőségeket valaki még jobban megmagyarázzon. Az ideiglenes használatra kijelölt föld birtokbavétele nem igényel szakszerű földmérési munkát. A földmérői kapacitás esetleges szűkössége tehát a föld megműveletlenül hagyásáért nem okolható. Ugyanúgy nem lehet akadálya a föld megművelésének az sem, hogy az úgynevezett mezei leltárnak megfelelő összeget meg kell fizetni. Ideiglenes használatba ugyanis az a föld adható, amelyen az új gazdasági évet előkészítő munkálatokat – szántás, talajerő-visszapótlás, vetés stb. – nem végezték el.
Az elmondottakkal szerettem volna érzékeltetni, hogy képviselő úr által jelzett veszélyhelyzetet felismerve, idejekorán lehetővé vált a kárpótlási földalapok megművelését elősegítő jogi eszközök megteremtése.
A megművelés útjában álló esetleges akadályok elhárítása mellett természetesen kiemelkedő jelentősége van a pénzügyi háttér biztosításának is. Ezzel összefüggésben megemlítem, hogy a mezőgazdasági termelésben kialakult kritikus jövedelmezőségi, likviditási helyzet, az ország egész területét sújtó rendkívüli mértékű aszálykár és az átalakulási folyamat, s a kárpótlás elhúzódásával együtt járó gazdasági bizonytalanság miatt a Földművelésügyi Minisztérium többirányú állami beavatkozást is kezdeményezett.
Az intézkedések a '93. évi mezőgazdasági termelés megalapozására irányultak, és szektorsemlegesen a magántermelőtől a mezőgazdasági üzemekig bárki igénybe veheti. A részletes szabályokat a többször módosított 40/1992. III. hó 4-ei kormányrendelet tartalmazza.
A költségvetés helyzetére tekintettel a szűkös források a jövő évi termelés érdekében elvégzendő talajművelést, és mindenekelőtt az őszi kalászos gabonák – tehát a búza, rozs, őszi árpa – megfelelő időben, kívánt minőségben és mennyiségben való elvetését segítették elő.
Most az intézkedéseket négy csoportba lehetne osztani.
Az első csoport: a jövő évi termelés megalapozása érdekében mezőgazdasági termelők részére a Kormány a termelés anyagköltségének finanszírozását szolgáló hitelekhez kamattámogatást és állami garanciavállalást biztosít. Nem ismertetem részletesen, már csak azért sem, mert ezeket a szempontokat az e szempontból leglényegesebbnek tartott réteg, a termelők ismerték és alkalmazták is. (Az elnök csenget.) Befejezem, elnök úr.
Ugyancsak a másik csoport az őszi kalászosoknak az állami támogatása – e vetéseknek az 1500 forintos támogatásáról van szó –, kihasználták a termelők.
A fentieken kívül a minisztérium vezetése felkérte az integrátorokat és a termelési rendszereket, hogy lehetőségeiket felhasználva segítsék elő a fenti intézkedések hatékonyságát és eredményességét.
Az intézkedések a visszajelzések szerint eredményesnek bizonyultak, és ezúton is megköszönöm ezért a termelőknek hozzáállásukat és munkájukat, önöknek pedig figyelmét. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi