GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:

Full text search

GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:
GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Képviselő asszony! Tisztelt Országgyűlés! Képviselő asszony interpellációjában felveti, hogy miért akadozik az őszi kalászosok vetőmagellátása, illetve miért nem lehet ősszel, a vetés idején vetőmagot kapni.
Most az őszi kalászosok optimális vetésidején már túl vagyunk, amit igazol az is, hogy őszi árpából, rozsból a vetés lényegében befejeződött. Ezeknél a növényfajoknál jelentősebb vetőmag-beszerzési probléma nem merült fel. Körülbelül 192 000 hektár őszi árpa, 7l 000 hektár rozs került elvetésre. A legnagyobb területen termelt őszi búza október hó 3l-éig 740 000 hektáron került elvetésre, ami a termelői szándék 75%-át jelenti, és hozzáteszem, hála Istennek. A vetési munkálatok az időjárás függvényében jelenleg is folyamatban vannak.
A képviselő asszony kérdése is feltehetően a búzavetőmag-ellátás jelenlegi időszakában jelzi a hiányt. Szakmai szempontból államilag minősített, fémzárolt vetőmaggal a termelők búzaterületének négyévenkénti felújítása a tudományosan elfogadott és bevált gyakorlat. A termelők búzavetési szándékának figyelembevételével ez mintegy 250 000 hektár. Átlagosan 250 kilogramm/hektár vetőmagnormával számolva 62 000 tonna fémzárolt búzavetőmagnak felel meg. A Mezőgazdasági Minősítő Intézet jelentésében foglaltak szerint 70 000 tonna búzavetőmag került belföldi fémzárolásra, vetőmagexport pedig lényegében nem volt. A szakmailag indokolt felújításhoz szükséges vetőmag összességében rendelkezésre állt. Az egyéb területre a termelők saját termelésű vetőmagjukat használták, illetve használják fel.
Jelen időszakban valóban előfordulhat, hogy térségenként változóan azok a termelők, akik később tudtak dönteni a búza vetésére – tehát földterület hiánya, pénzügyi okok stb. –, minősített, fémzárolt vetőmaghoz a kereskedelemben ma már nehezen jutnak hozzá.
(14.50)
Egyébként hadd tegyem hozzá: az, aki az őszi vetőmagot novemberben akarja megszerezni, ott más gond is van, azt hiszem. (Zaj.)
A vetési szándék és a vetőmagigény növekedéséhez nagyon hozzájárultak azok a kormányzati intézkedések, amelyek az őszi kalászos gabonák termelésének ösztönzésére irányultak: kedvező hitelfelvételi lehetőség, kamatkedvezmény, egyszeri támogatás a minősített vetőmag, műtrágya, gázolaj bármelyikének vásárlásához.
A kormányintézkedések pozitív hatással voltak a búza vetésére és területi növelésére, valamint a fémzárolt vetőmag beszerzésére is. Másfél év óta állandóan azt olvashattuk és hallhattuk, hogy a termelők parlagon hagyják a földjeiket – néhány perccel ezelőtt itt is elhangzott ilyen gyanú –, vagy nem használnak minősített fémzárolt vetőmagot. Azt hiszem, minderre csattanós válasz képviselő asszony kérdése.
Jelenlegi információink szerint gyakorlatilag a teljes fémzárolt vetőmagmennyiség eladásra került, a kereskedelemben szabad vetőmagkészletek már alig vannak.
Egyetlen lehetséges módja a vetőmaggal nem rendelkező termelőknek, hogy a nagy gabonatermelő gazdaságokban még raktáron lévő árubúzából az arra szakmai megítélés szerint alkalmassá tehető tételekből szerezzenek be vetőmagot. Ez esetben a termelő nyilván csak akkor juthat hozzá az 1500 forintos egyszeri támogatáshoz, ha a vetéshez műtrágyát vagy gázolajat vásárol.
Intézkedéseink a jövőt illetően arra irányulnak – tekintettel arra is, hogy a búzatermesztésnek sok új szereplője lesz –, hogy lényegesen növekedjen a minősített, fémzárolt vetőmag mennyisége és aránya annak érdekében, hogy a vetőmagellátás területén is kínálati piacot tudjunk kialakítani.
Még egyszer köszönöm képviselő asszony segítségét, és köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi