KIRÁLY ZOLTÁN (független)

Full text search

KIRÁLY ZOLTÁN (független)
KIRÁLY ZOLTÁN (független) Tisztelt Miniszter Úr! Választókerületemről és azon kívülről is nagyon sok sürgető kérést kaptam, hogy tegyem szóvá: sokan úgy érzik, fennáll a veszélye annak, hogy éppen most, az őszi mezőgazdasági munkák időszakában műveletlenül maradhatnak a kárpótlásra szánt földterületek, legalább is azoknak közel 50%-a, vagyis több százezer hektár.
Azon túl, hogyha ez a helyzet valóban így van, kétségessé teheti a kárpótlás sikerességét is, sokkal inkább nyomasztó annak a jelentős hozamkiesésnek a jelentősége, amely a vetéselmaradás következtében fennállhat.
A vázolt helyzet valószínűségét igazolják információim is, amelyek szerint a kárpótlási hivatalok óriási leterheltségük okán nem képesek időben kiadni a kárpótlási jegyeket. Továbbá: hogy a földrendező bizottságok nem készültek fel kellően egy ilyen állapotra, hiányzik a földkimérő szakapparátus.
Harmadszor pedig: hogy maguk a kárpótlásra jogosultak nem szembesültek előre azzal a ténnyel, hogy a földön kívül számukra anyagi terhet jelent az úgynevezett mezei leltár is, ami gyümölcsösök esetében akár több százezer forintot is jelenthet, s ennek kiegyenlítésére nincs kellő anyagi fedezetük.
Úgy vélem, egyetértünk abban mindannyian, hogy nem engedhető meg mezőgazdaságilag értékes területek ilyen mértékű műveletlenül hagyása bármilyen okból is. Az idő rendkívüli módon sürget, hiszen a szántás-vetés lehetősége is egyre inkább beszűkül.
Kérdezem tehát a miniszter urat: helyzetfelmérésemet reálisnak tartja-e a minisztérium? Milyen mértékű ez a veszélyhelyzet, továbbá milyen pénzügyi, például termelési hitelsegítséget tud adni a tárca az érintetteknek, a földrendező bizottságoknak, mezőgazdasági üzemeknek, kárpótlásra jogosultaknak, hogy a kárpótlásra kijelölt földterületek ne maradjanak megműveletlenül? – Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi