KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP)

Full text search

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP)
KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A Kormány az elmúlt időben 7146-os számon benyújtotta az 1993. évi költségvetésről szóló törvénytervezethez a kiegészítését, amelyben az állampolgárok széles körét érintő törvények módosítását javasolja. A költségvetési törvény kiegészítésében módosításra kerül a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény is. A módosítás olyan rendkívül fontos jogintézményekhez is új, hátrányos jogkövetkezményeket fűz, mint a próbaidő, illetve a rendkívüli felmondás.
Hogy azok is értsék, miről van szó, akik nem ismerhetik ezt a kiegészítést, elmondom, hogy a módosító indítvány, a módosító javaslat szerint, ha a munkavállaló a próbaidő alatt azonnali hatállyal megszünteti a munkaviszonyát, vagy ha a munkaadó rendkívüli felmondással szünteti meg munkavállalója munkaszerződését, akkor a munkavállaló munkanélküli-ellátásra nem jogosult. És itt kezdődik a dolog kétségbeejtő része: elveszti a munkanélküli-ellátásra való jogosultságát a következő munkaviszonyának megszűnése esetén is. Ha tehát egy munkavállaló a próbaideje alatt megszünteti a munkaviszonyát, mert előnyösebb ajánlatot kap, de az előnyösebb ajánlatot felajánló gazdálkodó szervezet egy fél éven belül tönkremegy és a munkavállaló az utcára kerül, az önök javaslata szerint munkanélküli-ellátásra nem jogosult.
A szocialista frakció vezérszónoka, Békesi László, a költségvetési törvény vitájában kifejtette véleményét arról, hogy a kötségvetésben elrejtve elképzelhetetlen a munka világát, áttételesen a munka törvénykönyvét is érintő döntés kikényszerítése. Ezért mint illetékes miniszternek az alábbi kérdéseket teszem fel önnek:
Először is: mi az ön személyes álláspontja arról, hogy a foglalkoztatási törvény módosítására nem önálló előterjesztés készült, hanem a költségvetési törvény kiegészítésében kerül erre sor.
Másodszor: a jogállamisággal és a nemzetközi normákkal összeegyeztethetőnek tartja-e, hogy a munkavállaló a próbaidő alatt csak súlyos hátrányokkal szüntetheti meg a munkaviszonyát, és hasonló retorzió éri, hogyha rendkívüli felmondás után kerül az utcára.
És végül harmadszor: miután a tervezet több vonatkozásban érinti a munkajogviszonyt, mint a Munka Törvénykönyve előterjesztője, az eredeti jogalkotói szándékkal összeegyeztethetőnek tartja-e a most benyújtott költségvetési törvényhez fűzött módosításokat.
Nagy érdeklődéssel várom a válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi