HAGELMAYER ISTVÁN, DR. az Állami Számvevőszék elnöke:

Full text search

HAGELMAYER ISTVÁN, DR. az Állami Számvevőszék elnöke:
HAGELMAYER ISTVÁN, DR. az Állami Számvevőszék elnöke: Tisztelt Országgyűlés! Elnök Úr! Azért kértem napirend előtt szót – tudom, hogy nem szeretik, ha valaki napirend előtt szót kér, de egy-két mondatot talán engedjenek meg –: az elmúlt héten Magyarországot megítélésem szerint nagyon komoly megtiszteltetés érte, amikor az Egyesült Államokban az Intosai kongresszusán a magyar számvevőszéknek ítélték oda azt a díjat, amelyet annak a számvevőszéknek adnak, amely az előző kongresszushoz viszonyítva – tehát 3 évvel ezelőtthöz viszonyítva – a legtöbbet tette az ellenőrzés fejlesztéséért és a nemzetközi kapcsolatok erősítéséért. Hadd tegyem hozzá, hogy javasolva volt még Magyarország mellett Kanada és még egy-két ország, és a kuratórium egyhangúlag Magyarországnak szavazta meg ezt az elismerést. (Taps.)
Még szeretném elmondani azt is, hogy a magyar számvevőszék megbecsülését jelenti, hogy a négy állandó bizottság egyikében, amelyik a belső ellenőrzés kérdéseivel foglalkozik, az egész világon, ahol részt vesz az Egyesült Államok, Anglia, Kanada stb., ennek a bizottságnak a vezetésével engem bíztak meg. (Taps.)
Még szeretném elmondani, ami ott is elhangzott, és nagyon fontosnak tartom, hogy a díj átadása ünnepélyes keretek között történt, ahol a közel 150 ország számvevőszékének vezetői jelenlétében adta át az Intosai főtitkára ezt az elismerést, és hangsúlyozta, hogy nem kis mértékben azért kapja a magyar Állami Számvevőszék ezt az elismerést, mert ebben a régióban az első volt, amely állami számvevőszéket hozott létre, és így lehetősége volt arra, amit megtettünk, hogy 1990 nyarán Magyarországon, Velencén a volt szocialista országok ellenőrzési vezetői számára egy nemzetközi szemináriumot tarthattunk, ahol a nemzetközi szeminárium előadói elismert nyugati számvevőszéki vezetők voltak. Tehát nemzetközileg segítettük azt, hogy ebben a régióban az állami számvevőszéki tevékenység erősödjön.
Szeretném még megjegyezni, hogy ismereteim szerint a román számvevőszék elnöke, aki most került megválasztásra, itt volt az akkori szemináriumon, ugyancsak itt voltak az albánok, és a bolgárok is itt voltak. Tehát akik most számvevőszéket hoznak létre.
Én azt hiszem, hogy ez az elismerés nemcsak a számvevőszéket illeti, hanem tulajdonképpen az elismerését jelenti annak a politikai fejlődésnek, amely Magyarországon lezajlott, és amely egyértelműen a demokrácia irányába mutat.
Köszönöm, én csak ennyit kívántam mondani. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi