SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)
SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Sajnos, ezen a bizottsági ülésen nem tudtam részt venni, amelyről Salamon László beszélt. Lehet, hogy éppen ez hiányzott ahhoz, hogy meglegyen a többsége a B-változatnak… (Derültség.) … az A-változatnak, de nem ez a lényeg: amit ő ellenérvet mondott, az nem ellenérv – egyszerűen tévedés. Annak idején, Haraszti Miklós mandátumának igazolása nem azért maradt el, mert bármilyen probléma lett volna vele, hanem azért, mert nem volt még bírósági döntés. Mihelyt a jogerős bírósági döntés megvolt, a mandátumvizsgáló bizottság minden további nélkül igazolta a mandátumát, és vita nélkül a Parlament tagja lett. Egyszerűen tévedés, amiről Salamon László beszélt.
Nagyon örülök, hogy ő csak ennyi érvet tudott mondani, mert ebből világosan kitűnik: aki az A-változat ellen szavaz, az arra szavaz, hogy a Parlamentet továbbra is hasonló módon le lehessen járatni, arra szavaz, hogy a kormánykoalíció kezében maradjon egy olyan eszköz, hogy egy képviselőnek a Parlamentbe való beülését meg tudja akadályozni. Más érv nincs – ez most teljesen világos volt. Ez után, azt hiszem, egyértelmű, hogy miről lehet szavazni.
Szeretném emlékeztetni a kormánypárti képviselőket egy esetre. Nem most történt: még az előző parlamentben. Roszik Gábor mandátumának igazolása után néhány akkori képviselő ellene szavazott a mandátumigazolásnak. Felháborító volt, a parlamenti demokrácia – az akkor alakuló parlamenti demokrácia – alapvető elveinek arculcsapása. Az akkor is sokat szidott liberális sajtó megkérdezte az egyes képviselőket, hogy ugyan már, miért szavaztak ellene – és elég nehéz helyzetbe kerültek ezek a képviselők. Akkor néhány képviselő szavazott ellene. Nagyon furcsának tartanám, hogy magát demokratának nevező szervezet olyan jogot kívánna magának fenntartani, hogy nagyobb számban elhalassza egy mandátum igazolását, beleszóljon a választók akaratába, beleszóljon a rajta kívüli választási szervek döntésébe, csak azért, mert többen vannak. Ez nem demokrácia.
Éppen ezért a kérdés nagyon éles: aki az A-változat ellen szavaz, az a demokrácia ellen szavaz az adott helyzetben… (Felzúdulás a jobb oldalon, zaj. – Taps a bal oldalról.) … Erről van szó! Arról van szó, hogy továbbra is lehetővé kívánják tenni, hogy mandátumot ne igazoljanak vissza. Ha valakinek ez kell, váljék egészségére és vállalja a felelősséget! (Taps a bal oldalról.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi