GÁSPÁR MIKLÓS, DR. (KDNP)

Full text search

GÁSPÁR MIKLÓS, DR. (KDNP)
GÁSPÁR MIKLÓS, DR. (KDNP) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló 1990. évi IV. törvény 17. §-ának (1) bekezdése alapján az egyházi jogi személy elláthat minden olyan nevelési, oktatási, kulturális, szociális, egészségügyi, sport, illetve gyermek- és ifjúságvédelmi tevékenységet, amelyet törvény nem tart fenn kizárólagosan az állam vagy állami szerv számára. E tevékenységi körben az egyházi jogi személy intézményt létesíthet és tarthat fenn.
E törvény 19. § (1) bekezdése szerint az állam az egyházi jogi személy által létesített és fenntartott intézmények működéséhez normatív módon meghatározott, a hasonló állami intézményekkel azonos mértékű költségvetési támogatást nyújt, illetőleg a támogatás az ilyen ellátásokra elkülönített pénzeszközökből történik.
Az egyházak által létesített és fenntartott intézmények a normatív módon meghatározott költségvetési támogatást megkapják, azonban az intézmények működését segítő céltámogatási rendszerből kimaradtak. Így például ellentétben az önkormányzatokkal, az egyházak nem kapnak központi költségvetési céltámogatást sem tornaterem építéséhez, sem pedig életveszélyessé vált épületek felújításához vagy kiváltásához.
Itt megemlítem, hogy mintegy ezer önkormányzati iskola tornaterme épül jelenleg 40%-os állami hozzájárulással, de ugyanakkor mindössze 10 egyházi iskolai tornaterem építésére – jogcím hiányában – még kérelmet sem lehet benyújtani.
Véleményem szerint szükséges lenne kialakítani egy új céltámogatási rendszert, amely az egyházakat és más, nem önkormányzati intézményfenntartókat is segíti az általuk átvállalt állami feladatok ellátásában.
Kérdezem miniszter urat, milyen intézkedéseket tervez az előbbiekben vázolt, az egyházakat is súlyosan érintő hátrányos helyzet megoldása érdekében.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi