KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:

Full text search

KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:
KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A nem állami intézmények által ellátott oktatási, szociális, egészségügyi tevékenységhez az állam költségvetési támogatást nyújt. Ezek a normatívák a lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló törvénynek megfelelően az egyházi intézmények, iskolák stb. esetében megegyeznek a helyi önkormányzatok részére megállapított normatívákkal.
Az önkormányzatoktól egyre több intézmény kerül át egyházi irányítás alá, míg a magán- és alapítványi iskolákat az új pedagógiai módszerek alkalmazása teszi vonzóvá. Így például nem állami általános iskolában az idei 6 ezerrel szemben jövőre 13 ezren, gimnáziumban és szakiskolában az idei 8 ezerrel szemben 14 ezren fognak tanulni. Ennek következtében a humán szolgáltatások normatív állami támogatása az ez évi 1,9 milliárd forintról várhatóan 3 milliárd forintra nő.
A helyi önkormányzatok a normatív támogatáson túlmenően intézményi rekonstrukciók, beruházások megvalósítására címzett és céltámogatásban is részesülnek, részesülhetnek, ahogy azt képviselő úr is megemlítette.
(14.10)
Igaz, hogy ebből az egyházi iskolák kimaradnak. Mivel egyre több intézmény kerül át az önkormányzatoktól az egyházakhoz, jogos az az igény, hogy a nem állami intézményekre is terjedjen ki a céltámogatási rendszer. Ennek azonban a pénzügyi forrását is meg kellene teremteni, vagy olyan módon, hogy a jelenleg a Belügyminisztériumnál tervezett címzett és céltámogatási keretre nyújthassanak be igényt a nem állami intézmények is, vagy úgy, hogy a Művelődési és Közoktatási Minisztériumnál, illetve a Népjóléti Minisztériumnál külön keretet hozzunk létre erre a célra a Belügyminisztériumtól történő átcsoportosítással.
Az 1993. évi költségvetés tervezése során ilyen megoldásra irányuló, kiérlelt javaslatot nem kaptunk, ezért a benyújtott jövő évi költségvetési törvényjavaslat a helyi önkormányzatok címzett és céltámogatására 33,6 milliárd forintot irányoz elő, amelynek felosztásáról külön törvény fog rendelkezni.
Amennyiben képviselő úr már a jövő évben szükségesnek tartaná az általa javasolt külön céltámogatási rendszer működtetését, úgy kérem, hogy erre vonatkozó módosító indítványát a költségvetés terheinek növelése nélkül szíveskedjék megtenni.
Egyébként szeretném a tisztelt Házat tájékoztatni, hogy a Kormány két héttel ezelőtt foglalkozott ezzel a kérdéssel és megbízta a népjóléti, a művelődési, a belügy- és a pénzügyminisztert, hogy erre dolgozzon ki egy egységes rendszert, és itt az igazságügy-miniszter úrral konzultálva felgyorsításra került az egyházak pénzügyi működését – ideértve a céltámogatást is – szabályozó törvénytervezet kidolgozása.
Kérem a képviselő urat, hogy a válaszomat szíveskedjék elfogadni. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi