KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:

Full text search

KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:
KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A két konkrét kérdésre adandó válasz előtt érdemes feleleveníteni a közelmúlt történetét.
A Békéscsabai Konzervgyár öncsődöt jelentett, amelyet a Békés Megyei Bíróság 1992. február 6-án közzétett. Május 5-én csődegyezségi megállapodás született, melynek a fő kritériumai: a vállalat államigazgatási felügyelet alá vonása és átalakítása, a bankok és hitelezők egy része létrehoz egy részvénytársaságot, vagyonkezelésbe véve a társaságot, mármint a vállalatot.
(14.20)
Az Állami Vagyonügynökség Igazgatótanácsa 1992. május 20-i határozatával a vállalatot államigazgatási felügyelet alá vonta és június 10-i hatállyal vállalati biztost nevezett ki, hozzájárult a soron kívüli átalakításhoz és a vagyonkezelői pályázat kiírásához. A Békéscsabai Konzervgyár az 1991. évet 700 millió forint veszteséggel zárta. A vagyonkezelői pályázat kiírásáig ez évben további 800 millió forint veszteség halmozódott fel, ezért a hitelező bankok a tartozások rendezését, illetve a vagyonkezelést már csak 1,1 milliárd forintnyi ÁVÜ-garancia mellett vállalták el.
Az elvégzett vagyonértékelés alapján a vállalati vagyonvesztés olyan mértékű volt, hogy az átértékelt saját vagyon is negatív, ugyanakkor a hosszú- és rövidlejáratú hiteltartozás meghaladta a 3,6 milliárd forintot.
A kialakult helyzetre tekintettel az Állami Vagyonügynökség Igazgatótanácsa 1992. szeptember 16-án ismét megtárgyalta és a vállalat további eredményes működésének kilátástalansága miatt határozott a vállalat felszámolásának kezdeményezéséről. A vállalati biztost utasította, hogy az 1991. évi IL. törvény 22. szakasz (1) bekezdés b) pontja alapján a bíróságnál kérje a felszámolási eljárás lefolytatását. A Békés Megyei Bíróság a felszámolást elrendelte és felszámolóként a Pénzintézeti Központot jelölte ki.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Békéscsabai Konzervgyár mintegy 3,6 milliárd tartozáskiegyenlítésére a felszámoló által a felszámolás körébe tartozó vagyonból a vonatkozó törvény – a felszámolási eljárásról szóló törvény – 56. szakasza szerinti sorrendben kerül sor. E tekintetben a termelőket a felszámolás költsége, a zálogjoggal, óvadékkal biztosított követelések, továbbá életjáradék, kártérítési járadék, szavatossági, jótállási, kártérítési követelések, valamint a társadalombiztosítási tartozások, az adók és a közüzemi díjak megelőzik.
Tisztelt Képviselő Úr! Kérdéseire a válasz az elmondottakból már adódik. A törvény 62. szakasza szerint az adós vagyonából ki nem elégített hitelezői követelések teljesítéséért az állam nem felel. Felelősséggel csupán néhány járadékjellegű követelésért és olyan vagyontárgyakért – például a rendkívüli időszakra rögzített hadiipari kapacitásokért – tartozik, amelyek nem vonhatók be a felszámolásba.
A felszámolási eljárás időszakában állami beavatkozás legfeljebb csak a fennálló állami tartozásokról – adók stb. – való lemondás útján lenne lehetséges. Erről azonban az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 108. szakasza (2) bekezdésének előírásai szerint csak törvényben lehetne rendelkezni.
A második dolog: a 3,6 milliárd forintos adósságállomány és a vagyon arányát, továbbá a törvény által előírt kielégítési sorrendet figyelembe véve a kistermelők kifizetése várhatóan csak akkor biztosítható, ha a felszámolási eljárás során a nagyhitelezők megállapodnak abban, hogy az alapanyagtermelők felé fennálló tartozást soron kívül rendezzük, erre a törvény 43. szakasza szerint lehetőség van. Tehát állami kezességet nem tudunk vállalni, de el lehet érni a nagyhitelezőknél azt, hogy soron kívül fizessék ki a kistermelőket.
Kérem, hogy a kérdésre adott válaszomat elfogadni szíveskedjék, mert interpellációra se tudok többet válaszolni. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi