PÁSZTOR GYULA, DR. (FKgP)

Full text search

PÁSZTOR GYULA, DR. (FKgP)
PÁSZTOR GYULA, DR. (FKgP) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A Békéscsabai Konzervgyár, hasonlóan a többi konzervgyárhoz, az általa feldolgozott mezőgazdasági termékek jó részét a környék kistermelőitől szerzi be. A konzervgyár így – tehát a Békéscsabai Konzervgyár – közvetett módon körülbelül tízezer embernek ad kenyeret, illetve tízezer embert foglalkoztat.
Példaként említeném meg, hogy a dobozi kistermelők 1991 augusztusában és szeptemberében 162 ezer kilogramm paradicsomot, 19 800 kilogramm pritamin paprikát szállítottak be a konzervgyárba, összesen egymillió 229 ezer forint értékben.
Ezek a kistermelők áruik ellenértékét mind a mai napig nem kapták meg. A dobozi kistermelők követelése azonban csupán csepp a tengerben, mert a konzervgyár pillanatnyilag 2630 kistermelőnek tartozik, összesen 100 millió 500 ezer forinttal. Ez a több mint 100 millió forintos nagyságrendet meghaladó tartozás csupán a kamatok nélküli tőketartozást jelenti, tehát ha a kamatokat is figyelembe vesszük, akkor ez az összeg lényegesen magasabb.
A Békéscsabai Konzervgyár jelenleg felszámolás alatt áll, s ezért kérdéses, hogy ki fog a tönkrement állami tulajdonú vállalat tartozásaiért helytállni.
Éppen ezért kérdezem a tisztelt miniszter urat, kezességet vállal-e az állam az állami tulajdonban levő Békéscsabai Konzervgyár tartozásaiért, továbbá hozzájuthatnak-e a becsapott kistermelők az őket jogosan megillető pénzükhöz, s ha igen, akkor mikor és milyen módon?
Tisztelettel várom miniszter úr válaszát abban a reményben, hogy valamilyen megoldást fog mondani vagy legalábbis a kistermelőknek egy olyan választ fog adni, ami megnyugtatja őket, mert ha ez nem lesz meg, akkor sajnos több Békés megyei képviselőtársammal együtt kénytelenek leszünk interpellálni e kérdésben. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi