SÁROSSY LÁSZLÓ földművelésügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

SÁROSSY LÁSZLÓ földművelésügyi minisztériumi államtitkár:
SÁROSSY LÁSZLÓ földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Képviselő úr felvetései közül elsőként arra szeretnék reagálni, hogy az FM a Vetőmagtermeltető és Értékesítő Vállalat mindenkori helyzetét, átalakulási folyamatát figyelemmel kísérte-e, illetve a szükséges intézkedéseket megtette-e? Válaszom: határozott igen!
Állást foglaltunk abban, hogy az agrárgazdaság átalakulásának tükrében a Vetőmagtermeltető és Értékesítő Vállalat, illetve a kft.-k szakmai, gazdálkodási és pénzügyi problémáit csak együttesen lehet kezelni.
Az állami alapítású Vetőmagtermeltető és Értékesítő Vállalat mindig jelentős szerepet játszott a vetőmagszakmában. Területi alapokon szervezett tevékenysége szinte behálózza az egész országot, s e tevékenység irányítása részben a budapesti, részben a megyei központokból történt. Így tudott megfelelni a vállalat annak a követelménynek, amely magában foglalja a vetőmag-termeltetés, -feldolgozás és -forgalmazás teljes szakmai hátterét.
(14.30)
A vállalathoz olyan kutatóhelyek is kapcsolódnak, amelyeken keresztül nemcsak a genetikai alapok megőrzésére, fejlesztésére, hanem azok pénzügyi finanszírozására is mód nyílik.
1990-re az ország gazdasági életét jellemző átalakulási folyamatok hatással voltak a Vetőmagtermeltető és Értékesítő Vállalatra is. A vállalat vezetése, felismerve a Kormány monopolhelyzetek megszüntetésére irányuló törekvéseit és saját lehetőségeit, ezen belül elhatározta, hogy a területi alapokon szerveződött vállalatait átalakítja. Egy külföldi szaktanácsadó cég segítségével elvégeztette a cég átvilágítását, elkészíttette az átalakulási koncepciót és a vagyon értékelését. Ennek alapján létrehozta a kft.-ket, amelyben tulajdonosként átlagosan 67%-ban továbbra is a vállalat szerepel. A fennmaradó tulajdonhányadot főleg olyan gazdasági társaságok szerezték meg, amelyek termeltetési kapcsolatban álltak a kft.-kkel. A tulajdonosi szerkezet néhány kivételtől eltekintve ma is ez.
1991-re felerősödtek azok a kedvezőtlen gazdasági folyamatok, melyek nemcsak a kft.-ket, hanem a termelést folytató gazdálkodó szervezeteket is egyre nehezebb pénzügyi helyzetbe sodorták. Ebben az időszakban kezdődött a vetőmag-termeltetés és -forgalmazás liberalizálása. Valóban igen nagy számban léptek be új vetőmag-termeltetők és -forgalmazók. Tevékenységüknek azonban jogszabályi keretek között kell lebonyolódniuk, fokozottabb hatósági ellenőrzés, a szabálysértők kiszűrése mellett. Ez a folyamat ellenőrizhető. A hatósági ellenőrzés szigorítását az FM fontos feladatának tartja, és hatósági intézményrendszerén keresztül érvényesíti.
A kft.-k több esetben kezdeményezték az önállósodást, hivatkozva potenciális külföldi befektetőikre, új piaci lehetőségekre, dolgozói kivásárlás kezdeményezésére. Az FM szakértői vélemények meghallgatása mellett vállalta ennek a lehetséges átalakulási folyamatnak a koordinálását.
A részletek megismerése és feldolgozása során került előtérbe a probléma, hogy a vállalat szervezeti átalakítását nem kísérte pénzügyi rendezés. Ezt az alapvető ellentmondást csak úgy lehet feloldani, hogy külön kell választani a szakmai feladatokat, és külön a pénzügyi feltételeket.
Így született az a döntés az FM vezetése részéről, hogy átmenetileg leállítjuk a kft.-k önállósulási törekvéseit mindaddig, míg a Vetőmagtermeltető és Értékesítő Vállalati Központ és a kft.-k közötti keresztbe tartozások rendezése a fő hitelező, az OKHB bevonásával meg nem történt.
A genetikai alapok megőrzésének folyamatossága érdekében a minisztérium vezetése a következő szervezeti, szakmai koncepciót fogadta el:
Államigazgatási felügyelet alá vonni a Vetőmag-termeltető és Értékesítő Vállalatot, végelszámolással rendezni a vállalat és a kft.-k pénzügyeit, végelszámolás előtt létrejött szervezeti változások befejezése, illetve a Vetőmagértékesítő Kereskedőház Részvénytársaság létrehozása. Végezetül a biológiai alapok védelmében meghatározott szakmai feladatok és vagyontárgyak áttelepítése a részvénytársasághoz az ÁVÜ és a minisztérium jóváhagyásával.
A Vetőmag Kereskedőház Részvénytársaság a kft.-k egyetértő nyilatkozatával alakult meg. A kft.-k tulajdonhányada az összes alaptőke 49%-át teszi ki.
Mindezek az intézkedések szakmai szempontból azt a célt hivatottak szolgálni, hogy elősegítsék a mezőgazdaság átalakulását, ezen belül az átmeneti időszak zavartalan vetőmag-forgalmazását, lehetőséget biztosítsanak a vetőmagszakma későbbi fejlesztésére.
A fenti minisztériumi koncepció csak akkor érvényesülhet, ha kellő majoritást biztosítunk a létrehozott többségi állami tulajdonhányadú gazdasági társaság tőkeszerkezetében.
Lényegesnek tartjuk annak hangsúlyozását, hogy jelenleg mind a kft.-k, mind maga a vállalat az 1991. év novemberében a kft.-kkel és a Vetőmagtermeltető és Értékesítő Vállalattal közösen létrehozott részvénytársaság a vonatkozó privatizációs törvények értelmében átmeneti helyzetben vannak. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Földművelésügyi Minisztérium a többségi állami tulajdonhányadhoz fűződő érdekeit csak olyan mértékben kívánja fenntartani, amilyen mértékben az szakmai, agrárpolitikai szempontból feltétlenül indokolt.
A részvénytársaság keretén belül működő vetőmagcsoportnak fontos szerepet szánunk a genetikai alapok megőrzésében, fejlesztésében, és az ezt alátámasztó feltételrendszer területén, például állami vetőmag-tartalékolásra állami megbízás, állami garanciavállalás mellett vetőmag-forgalmazás, célirányos fejlesztési, kutatási feladatokra megbízás.
A minisztérium álláspontja szerint jelenleg nem beszélhetünk a genetikai alapok leépüléséről. Tény, hogy a piaci farkastörvények betörtek a vetőmagszakmába is, és ez a vetőmagtermesztés és -forgalmazás területét jelentősen átrendezi.
Biztosíthatom azonban a képviselő urat arról, hogy ez a helyzet nem azonosítható a nemzeti vagyon részét képező genetikai alapok elvesztésével, elherdálásával, mert a minisztérium jelenleg és a jövőben is a piacgazdálkodás körülményei között gondoskodik a biológiai alapok védelméről: génbanki megőrzés, állami ellenőrzés, jogszabály-korszerűsítés. (Az elnök csenget.)
Köszönöm, hogy meghallgattak. Kérném válaszom elfogadását. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi