VASTAGH PÁL, DR. (MSZP)

Full text search

VASTAGH PÁL, DR. (MSZP)
VASTAGH PÁL, DR. (MSZP) Köszönöm szépen, Elnök Úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Nem túl régen kapta meg a tisztelt Ház azt a fejlesztési koncepciót, amit a Magyar Államvasutak állított össze. Ennek a koncepciónak van egy nagyon érdekes, és sokak számára izgalmas térképmelléklete, amely a megszüntetendő vasútvonalakat tartalmazza. Ezek a törekvések nemcsak a képviselők előtt ismertek, hanem természetesen az érintett körzetek lakosságához is eljutott ez a hír. Eljutott azokhoz a vasutasokhoz is, akiket ez a megszüntetés érint.
Magam is tapasztaltam Vésztő, Sarkad, Kötegyán térségében, hogy ezek a problémák nagyon élénken foglalkoztatják az embereket, hiszen nem először történik kísérlet arra, hogy ezeken a vonalakon a vasútforgalmat megszüntessék. Ennek kapcsán három kérdést tettem fel önnek, államtitkár úr, amire várom a válaszát. Az egyik az, hogy a koncepcióban szereplő elképzelések mögött van-e már döntés? Ha nincsen, akkor mikor várható döntés ebben a tárgykörben?
A második kérdésem az, hogy milyen konzultációk előzték meg ezeket az elképzeléseket? Konzultáltak-e az illetékes önkormányzatokkal az elképzelések kialakítása tárgyában?
Harmadsorban azt szeretném megkérdezni, hogy milyen összhangban állnak ezek a tervek a Kormány területfejlesztési koncepciójával? És ehhez a kérdéshez szorosan hozzátartozik az, hogyha megnézzük ezt a térképet, akkor a megszüntetésre kerülő vasútvonalak döntő többsége a keleti országrészekben van, az Alföld megyéiben van, Békés megyében, Csongrádban, Hajdú-Biharban és Szabolcs-Szatmárban.
(14.50)
És különben három pontot szeretnék a figyelmébe ajánlani, államtitkár úr. A térképen jól láthatók azon települések – Vésztő, Kőrösnagyharsány, Kötegyán, feljebb: Létavértes, Nagykereki, Sáránd, még feljebb: Mátészalka, Kocsord, Zajta, Csenger, Ágerdőmajor –, amelyek a román határ mellett szorosan ezeken a sávokon helyezkednek el, és ha itt a vasútvonal megszűnik, akkor tulajdonképpen ezeknek a településeknek az elmaradottsága – így elvágva, mindkét irányban elszigetelve – még tovább fog nőni. Kérem szíves válaszát. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi