TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)

Full text search

TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)
TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP) Kívánok szólni, Elnök Úr. Köszönöm a szót. Az önálló képviselői indítvány abból a helyzetből fakadóan született meg, hogy a pénzügyminiszter úr, a pénzügyi kormányzat a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Pártot súlyosan diszkriminálta, a választás eredményét idevonatkozóan önmagára nem tekintette irányadónak, és a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Pártot megillető állami támogatás 1992. július 1-jétől esedékes részeit jogszabályi kötelezettsége ellenére nem folyósította.
Annak érdekében, hogy az ország nyilvánossága előtt is világos legyen, miről van szó: valamennyi parlamenti párt a részére megítélt állami támogatás felhasználásával működik. Azért biztosította a Parlament a választási eredmények alapján járó állami támogatást a parlamenti pártoknak, hogy a többpárti demokrácia Magyarországon megizmosodhasson, mert hiszen a pártok, különösen a Független Kisgazdapárt, amelyet a jobboldali fasiszták, a nácisták, majd később a baloldali fasiszták, a kommunisták is szétvertek, pénzétől, anyagi eszközeitől megfosztottak, egyáltalán talpra tudjon állni. De ma ez a Parlament július 1-jétől kezdve úgy működik, hogy valamennyi parlamenti párt részére, így a pénzügyminiszter urat képviselői mandátumhoz juttatott Demokrata Fórum részére is a pénzügyminiszter úr az állami támogatást kiutalta, a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt részére azonban nem utalta ki, hanem azt visszatartja.
A visszatartással kapcsolatban arra hivatkozott a pénzügyminiszter úr, hogy ő nem tudja megítélni, ki a Független Kisgazdapárt elnöke. Erre elküldtem azt a másfél soros fővárosi bírósági végzést, amely a képviselőtársaim rendelkezésére is áll, és amely jogerősen megállapítja, hogy a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt elnöke Torgyán József, ennek a pártnak a jegyzésére egyedül és kizárólag Torgyán József a jogosult. Ennek ellenére a pénzügyminiszter úr nem utalta a Kisgazdapárt részére járó állami támogatás összegét, hanem megkereste a legfőbb ügyész urat, hogy hogy kell értelmezni ezt a másfél sort. Hát én nem kívánom a legfőbb ügyész úr válaszát ismertetni, mivel részemre nem küldte meg, és én csak áttételesen ismerem azt, de legyen szabad arra utalnom, hogy ez a válasz nem jogosította fel a pénzügyminiszter urat arra, hogy a Független Kisgazdapártot megillető állami támogatást továbbra is visszatartsa.
Ezért a pénzügyminiszter úr mit tett?
Most megkereste a Parlament elnökét, jelezte, megkeresi az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság elnökét, Salamon urat, és tőlük vár választ.
Én nem kívánok különösképpen foglalkozni azzal, hogy milyen felrúgását jelenti a többpárti demokráciának az, hogyha az ellenérdekelt párttól fogják megkérdezni, hogy a kisebbségi párt részére járó állami támogatás jár-e, vagy sem, mert mindenki számára nyilvánvaló, hogy a Demokrata Fórum azt fogja mondani: nem jár a Kisgazdapártnak, sőt ha lehetséges a válasz, Kupa úr el fogja fogadni, hogy a Demokrata Fórum esetleg saját magának fogja majd állítani, hogy megilleti őt (Zaj.) a Független Kisgazdapárt részére járó állami támogatás. Mert miért ne tehetné meg, ha egyszer a bírói döntés, amely jogerős, nem kötelező a miniszter úrra? Akkor meg kell kérdeznem az igen tisztelt képviselőtársaimat, hol tart akkor a többpárti demokrácia Magyarországon, miféle jogállamiságról beszélhetünk, ha az államhatalmi ágak megoszlását itt a Parlamentben bárki megkérdőjelezheti, ha a jogerős bírói döntéssel szemben bárki szembehelyezkedhet.
Persze a miniszter úr most ahhoz a megoldáshoz folyamodott, hogy a Független Kisgazdapárt részére járó állami támogatás harmadik negyedévi összegét bírósági letétbe utalta.
(16.00)
De hadd hivatkozzam arra jogtudor képviselőtársaimnak, hogy a bírósági letétbe helyezésnek fennállnak a jogszabályi feltételei. Csak akkor lehet a pénzt, bárki részére járó pénzt sikerrel letétbe teljesíteni, ha egyébként nem illeti meg a kötelezettet, adott esetben a pénzügyminiszter urat, hogy a párt állami támogatását ne a pártnak, hanem a bíróságnak a letéti számlájára utalja át.
A Polgári Törvénykönyv 287. § (1) bekezdése taxatíve felsorolja, hogy mikor lehet a pénzt letétbe teljesíteni, többek között felsorolja; ha a jogosult személye bizonytalan.
Igen ám, de a jogosult személye annyira nem bizonytalan, hogy én megküldtem a pénzügyminiszter úrnak a jogerős bírósági döntést, de ezen túlmenően megküldtem az 1992. VI. hó 27-én és 28-án megtartott legmagasabb kisgazda testületi döntéseket közjegyzői okiratba foglalva, márpedig a közjegyzői okirat a július 1-jétől esedékes kiutalással kapcsolatban megerősítette a bírósági döntésben foglaltakat. Tehát a miniszter úr egész egyszerűen nem volt abban a helyzetben, hogy a Kisgazdapártot kirekessze a hatpárti Parlamentet megillető és a Parlament által megszavazott állami támogatás kedvezményéből.
Legyen szabad még utalnom arra, hogy a Polgári Törvénykönyvet életbe léptető rendelet 51. §-a ugyancsak körülírja, hogy milyen esetben forog fenn a jogosult személyének bizonytalansága, és kimondja, hogy akkor lehet erre hivatkozni, hogyha a kötelezett önhibáján kívül nem tudja megállapítani, hogy ki a jogosult. De ha egyszer a kötelezett részére megküldik a jogerős bírósági döntést, megküldik a részére azokat az iratokat, amelyeket Izsó Mihály képviselőtársam igazolása kapcsán kellett megküldeni a pénzügyminiszter úr részére, ahol ő ugyancsak várakozott korábban, hogy mi lesz ennek az eljárásnak a vége, és amikor kiderült, hogy az eljárás vége az lett, hogy a Legfelsőbb Bíróság is a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt igazát támasztotta alá… (Közbeszólás: Melyiknek?) …ezt ismerte el lényegében az igen tisztelt Ház is Izsó Mihály igazolásával. Akkor miután ez az ítélet és a Parlamentnek ez a döntése nem találkozott a miniszter úr szándékával, ezért nem törődött a parlamenti döntéssel sem, és a Független Kisgazdapárt részére járó összegeket változatlanul visszatartotta.
Persze el lehet ezt intézni úgy is, ahogy az egyik képviselőtársam tette, hogy beordította, hogy üljek le, de azzal még a hatpárti parlamenti működés nem lesz helyreállítva. Márpedig, ha a miniszter úr megakadályozza, hogy az egyik parlamenti párt, nevezetesen az országgyűlési képviselői választásokon harmadik helyet elért parlamenti párt ne tudjon működni, hogy diszkriminálják ezt a pártot, hogy ez a párt ne kapja meg a részére járó állami támogatást, akkor lényegében ezzel a magatartással a választási eredményeket meghamisítják, ezzel a Független Kisgazdapártot diszkriminálják, a Parlament működését lehetetlenítik.
Tehát nincs jogi ok és nincs jogi lehetőség arra, hogy a miniszter úr a Független Kisgazdapárt részére járó állami támogatást visszatartsa, mert vajon akkor például a Független Kisgazdapárt a kunszentmiklósi választási kerületben bekövetkezendő parlamenti választásokon hogy vehet részt a többi párttal egyenlő eséllyel, hogyha a Kisgazdapárt részére járó támogatást a konkurrens párt mindaddig visszatarthatja, amíg az a számára kedvező.
Én úgy gondolom, hogy ez a többpárti demokrácia és a jogállamiság elvének a felrúgását jelenti, egyben jelenti azt is, hogy nem érvényesülhetnek Magyarországon, a magyar Parlamentben az alkotmányos előírások. Ez egy rendkívül súlyos alkotmányos válságot idéz elő.
A miniszter úrnak nemcsak joga, kötelessége is, hogy az államhatalmi ágak megoszlásából fakadóan a jogerős bírósági ítéletnek vagy végzésnek, jogerős bírói rendelkezésnek eleget tegyen, és neki nincs arra lehetősége, hogy attól függően súlyozzon a parlamenti pártok között, hogy vajon ki fog az ő kedvére cselekedni és ki fog a kedve ellenére cselekedni. Mint ahogy jelezte is már előre a Kisgazdapárttal szembeni jogtalanságok sikerén és annak megkérdőjelezhetetlenségén felbuzdulva, hogy a képviselőtársaink fizetéséhez is hozzá fog nyúlni abban az esetben, hogyha a képviselők nem… (Zaj. – Felzúdulás a kormánypártok soraiban. – Közbeszólások.) … az ő kívánalmainak megfelelően fognak eljárni. Ezért tehát a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt döntött ebben az ügyben, és azt mondotta, hogy olyan miniszter, aki ilyen nyilvánvalóan és ilyen nyíltan szembehelyezkedik az alkotmányos renddel, szembehelyezkedik az államhatalmi ágak megoszlásával, aki ilyen alapon a kötelezettségének teljesítését megakadályozza, és ezzel az egyik legrégibb magyar pártot… (Zaj. – Derültség.) …a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Pártot diszkriminálja, lehetetlen helyzetbe hozza, ez egyben kell hogy eredményezze azt is, hogy a miniszterelnöki felelősségnél fogva a miniszterelnök úr tartozik helytállni… (Közbeszólás a Kisgazdapárt soraiból: Jól van már! – Zaj.) …pénzügyminiszterének alkotmányellenessége miatt,. Ezért én tisztelettel felszólítom a miniszterelnök urat, hogy alkotmánysértő miniszterének azonnali visszahívása tárgyában, és helyére új miniszter kinevezése tárgyában haladéktalanul intézkedjék. (Zaj.) Köszönöm a türelmüket! (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi