BALÁS ISTVÁN, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság alelnöke, előadó:

Full text search

BALÁS ISTVÁN, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság alelnöke, előadó:
BALÁS ISTVÁN, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság alelnöke, előadó: Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársak! Az Országgyűlés október 12-én döntött a törvényjavaslat tárgyalási módjáról, elrendelte annak sürgős és egyben kivételes eljárás keretében történő megvitatását. A vita lefolytatására az alkotmányügyi bizottságot jelölte ki.
A Házszabály szerint ilyenkor a bizottsági előadó a plenáris ülést tájékoztatja a vitában történtekről és a bizottsági álláspontról.
A módosító indítványok benyújtásának határideje október 20-án járt le. Eddig az időpontig egyetlenegy képviselő nyújtotta be indítványait, Vastagh képviselő úr.
További indítvány érkezett elkésetten, mint ismerjük, Áder János tollából, egy nappal később. Ezt a bizottság önálló indítványként természetesen nem értékelhette. Mindenesetre a Házszabály 49/C. szakaszában írt lehetőségek keretein belül a bizottság a politikai kultúra jegyében megvizsgálta, hogy nem indokolt-e esetleg mégis az Áder János-féle fölvetés. Az álláspontot nemlegesen döntötte el, amint erről részleteiben beszámolok. A bizottság a következő álláspontokat alakította ki.
Vastagh Pál képviselő úr indítványozta, hogyha egy kezdő bíró korábban más jogi pályán dolgozott, az itt eltöltött időt kötelező legyen szolgálati időként figyelembe venni. A Kormány javaslata ennek lehetőségét tartalmazza, éspedig a bírói kollégium előterjesztésétől függően. A bizottság vizsgálta ezt az indítványt, és úgy vélte, hogyha valaki a bírói pályát elkezdi, a feladat sajátosságai miatt egy ideig mindenképpen kezdő: vagy beválik, vagy nem. Csak a bírói kollégium tudja megítélni ezt a szakmai munkát.
(16.30)
Ha a kezdő bíró a bírói munkát végül nem képes kellő színvonalon ellátni, akkor nyilván nem javasolják a korábbi munkaviszonyainak beszámítását, és ezzel nem teszik számára rendkívül vonzóvá ezt a pályát.
A bírói rendszer önkormányzati elemeinek erősítésével a bizottság egyetértett, ezért Vastagh Pál indítványát a bizottság tagjainak egyharmada sem támogatta, következésképp a plenáris ülés erről már nem fog szavazni.
Ugyanezen törvényhelyen találtuk Áder János kezdeményezését. Abban egy önellentmondást észleltünk, részletesen megvitattuk. Itt kitérni nem kívánok rá, elkésettsége miatt a bizottság egyharmada sem osztotta az álláspontját.
További indítvány Vastagh Pál tollából úgy szólt, hogy a javaslathoz képest – amint erre miniszter úr utalt – csökkenteni kívánta a legalacsonyabb – bírói, ügyészi – személyi alapbér mértékét anélkül, hogy a javaslatban írt szorzószámokhoz hozzányúlt volna. Emiatt – a féloldalasság miatt – a bizottság ezt az indítványt nem támogatta, illetőleg bizottságunk egyharmada sem támogatta.
Áder János képviselő úr elkésett felvetésében szerepel egy olyan javaslat, hogy maradjon el a törvényjavaslatnak az a része, amely az igazságügy-minisztert bizonyos technikai szabályok rendeleti előírására felhatalmazná.
Kezdeményezte Áder János, hogy ha ilyen igény felmerül, az Országgyűlés alkosson törvényt. A bizottság érdemben megvizsgálta ezt a felvetést egyik képviselőtársunk javaslatára, de nem találta alaposnak. Nem találta alaposnak már csak azért sem, mert még ebben a szűk körben, ahol ez a felhatalmazás előírásra kerülhet, a javaslat vétójogot biztosít az Országos Bírói Tanácsnak. Ennél nagyobb garanciát pedig adni egyszerűen értelmetlennek tűnt.
Összességében tehát megállapítható, hogy az alkotmányügyi bizottság – mint a kivételes eljárásban kijelölt bizottság – egyetlen módosító indítványt vagy erre irányuló kezdeményezést sem támogatott.
Ehhez képest a Kormány eredeti javaslatát a záró szavazás során ellenszavazat nélkül, 2 tartózkodással a bizottság tagjai támogatták és a Háznak elfogadásra ajánlják. Köszönöm.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi