BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:

Full text search

BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:
BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az iménti egyik interpellációval kapcsolatban volt szerencsém elmondani, hogy a tisztelt Parlament igen sokat tett az igazságszolgáltatás működőképességének megőrzéséért, illetőleg javításáért. Ennek a tevékenységnek egyik kiemelkedő fejezete volt, amikor tavalyelőtt a bírák és ügyészek egységes előmenetelével és bértáblázatával kapcsolatos törvényt megalkotta. Az akkori tervezet alapján akkor is nyilvánvaló volt, hogy az ott meghatározott elvek fenntartása mellett a törvény egyrészt folyamatos korrekcióra szorul az ottani elvek és az életviszonyok közötti kapcsolat során, a fix összegű bértételekből és az évenként szükséges korrekciókból adódóan, másfelől pedig a törvény bevezetése utáni néhány tapasztalat miatt tavaly a tisztelt Országgyűlés az akkori törvénynek a kisebb módosítására gondolt. Az idén véglegesen szeretnénk ennek a törvénynek a sorsát az azóta megalkotott több törvényhez és elsősorban a köztisztviselői törvényhez alkalmazott elvekhez hozzákötve rendezni, és nem szeretnénk a továbbiakban ezt a törvényt a tisztelt Országgyűlés munkáját is igénybe véve minden évben újabb változtatással módosítani.
Ennek megfelelően, tehát fenntartva azokat a helyes elveket, amelyek a törvény kapcsán most már kétéves gyakorlat alapján leszrűhetőek, arra tennék javaslatot, hogy a bírák és az ügyészek, és természetesen a bíróságon és az ügyészségen dolgozó tisztviselők, és általában az igazságszolgáltatásnak a legfontosabb területét képező intézményekben dolgozók előmenetelével és bértáblázatával kapcsolatos fő elvként, a köztisztviselői törvényben alkalmazott bértáblázat alapulvételével, az ottani szorzószámokhoz igazítva, az annak alapján történő, annak a sorsát osztó javaslatot fejlesszük törvénnyé.
Ennek megfelelően a legfontosabb rendelkezés a jelenlegi módosítással kapcsolatban az, hogy azt javasoljuk, hogy a köztisztviselői törvény alaptételének négyszeres szorzója legyen a kezdő bírói, illetőleg ügyészi javadalmazás kiindulópontja. Ez gyakorlatilag azt jelenti – tisztelt Országgyűlés, hogy a minisztériumi osztályvezetői beosztásnak felelne meg az igen fontos tevékenységet végző bírói, illetőleg ügyészi első, kinevezés utáni első csoportba tartozó javadalmazás, illetőleg bér.
Én azt hiszem, hogy ebben semmi túlzás nincsen, és ezért egy picit értetlenül fogadtuk a Szocialista Párt részéről benyújtott azon módosító indítványt, amely csökkenteni kívánta volna, furcsa módon a Kormány törekvésével szemben, amelyet a költségvetési tervezet elkészítésénél már hosszas egyeztetés után kidolgoztunk, és amely ezt a lehetőséget a Parlament által jóváhagyandóan természetesen megadná ennek a független igazságszolgáltatásnak. Furcsa módon a Szocialista Párt egyik képviselője, Vastagh Pál módosító javaslata, amelyet egyébként nem támogatott a bizottság – az alkotmányügyi bizottság –, azt szerette volna, hogyha ezek a kezdő számok nem a négyszeres, hanem a háromszoros szorzó alkalmazásával lényegesen kisebb összeget eredményeznének. Természetesen nem támogatjuk ezt a módosítást, majd ha kell, a zárszóban kitérek ennek a további részleteire.
További rövid és nem lényeges változtatásokat jelent a bírói és ügyészi törvénnyel kapcsolatban az a néhány módosítás, amely a korábbi szolgálati időnek a figyelembevételével kapcsolatos módosítást jelent, illetőleg az itteni merev szabályokat egy picit rugalmasabbá kívánja tenni.
Én részletesebb expozét ezzel kapcsolatban nem kívánok mondani, hiszen a tisztelt Parlament döntése alapján sürgős és kivételes eljárásban ennek a technikájával összhangban nem szeretném a Parlament idejét jobban igénybe venni. Amennyiben a módosító indítványokkal kapcsolatban még lesz alkalmam zárszót mondani, akkor ott ki fogom ezeket fejteni. Egyébként pedig a törvényjavaslatnak az eredetileg beterjesztett formájában történő támogatását kérem.
Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi