BALOGH GÁBOR (független)

Full text search

BALOGH GÁBOR (független)
BALOGH GÁBOR (független) Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Eredetileg nem kívántam hozzászólni, mert a véleményemet elmondtam… (Közbeszólások a bal oldalról.) az általános vitában, de úgy veszem észre – akkor is jeleztem –, hogy itt a politika diadalmaskodik a józan ész felett különösen a társadalombiztosítással kapcsolatban. Akkor is kiemeltem és most is megismétlem, hogy a tárca – legalábbis a népjóléti tárca nemcsak azóta meg nem változtatta a véleményét – nem kíván új törvényjavaslatot beterjeszteni a társadalombiztosítás témájában még az 1992. évben. A képviselő-választási törvénynek kellene véleményem szerint szabályozni a társadalombiztosítási képviselők választásával kapcsolatos szabályokat.
A másik ilyen dolog: A beterjesztés napján volt tudomásom szerint a szociális bizottság ülésén a társadalombiztosítási igazgatóknak a meghallgatása. A bizottság egyértelműen úgy nyilatkozott – ha téves az információm, akkor cáfoljanak meg –, hogy január 1-jétől, illetve '93-ban nem kezdődik még meg a biztosítási ágak szerinti igazgatóságoknak a létrehozása. A beterjesztés meg a következőkről szól: A törvény hatályba lépését követően meg kell kezdeni az Országos Társadalombiztosítási Főigazgatóság és szerveinek szétválasztásával és átszervezésével a nyugdíjbiztosítási és egészségbiztosítási ágak központi és területi igazgatási szerveinek kialakítását.
(21.20)
Az új igazgatási szervek a biztosítási önkormányzatok első közgyűlését követő 90. napon kezdik meg működésüket. Ha az igazgatási szervek nem a társadalombiztosítási igazgatóságok, amelyeket érint ez a törvény, akkor önök ellentmondásba kerülnek magával a különböző törvényekkel, illetve a saját adott szavukkal is, amit még aznap, amikor ezek az előterjesztők beterjesztették a törvényjavaslatot, cáfolt meg a bizottság.
A másik: Véleményem szerint nem célszerű a Parlamentet 1993. január 1-jéig kötelezni, hogy alkossa meg a biztosítási képviselőkről szóló törvényt. Egyértelműen nincs rá időnk. Hacsak azt nem akarjuk, hogy a téli szünetben is végig dolgozzunk, illetve más egyéb, fontosabb törvények halasztást nyerjenek.
Végezetül mindenképpen tisztázni kellene és célszerű lenne – a gyakorlati tapasztalat alapján mondom – a felügyelőbizottságok és a Társadalombiztosítási Főigazgatóság illetékességi körét, mert az a meglevő törvény, amit jelen pillanatban szabályoz, nem alkalmas erre.
Én továbbra is fenntartom, hogy a társadalombiztosítással kapcsolatos módosító javaslatok közül egyedül a Balás István által beterjesztett módosító javaslatokat tudom elfogadni azzal, hogy ez a Parlamentre nem ró olyan kötelezettséget, amit nem tud teljesíteni, mikor még a Kormány se tudta teljesíteni azt a kötelezettségét, hogy a társadalombiztosításról, a társadalombiztosítás perspektívájával kapcsolatos beszámolóját elkészítse. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi