DÉNES JÁNOS (független)

Full text search

DÉNES JÁNOS (független)
DÉNES JÁNOS (független) Köszönöm a szót, Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nem az a célom, hogy az ellehetetlenült helyzetben és időpontban még jobban az ellehetetlenítésen munkálkodjam, de kell hivatkozzam Horváth László FIDESZ-es képviselő úr megjegyzésére, amikor mind a három irányú javaslatot, törvényjavaslatot nevetségesnek nevezte.
(21.30)
Nevetségesnek nevezte, és bizonyára lehetetlen kényszerhelyzetben tette, ő sem jókedvéből tette ezt.
Én a magam részéről arra szeretnék hivatkozni, hogy ismételten utolért, amit egyszer a tisztelt Ház már megmosolygott és megnevezett, az úgynevezett hátulütőnk, mégpediglen amikor én 1990. május elején a Kormányt felhíva a győztes párt választási ígéretére a munkástanácsokkal kapcsolatban, hogy mi majd gondoskodunk róla, hogy úgy legyen. Hát kérem, ez elmaradt, jóllehet én követeltem, hogy a Kormány nyújtsa be a munkástanácsokról szóló törvényjavaslatát, és amilyen lesz az a törvényjavasat, az majd minősíti a Kormányt, illetve a törvényt létrehozó Parlamentet.
Hát kérem, minősítettük magunkat, nem néztünk evvel a követelménnyel szembe, és itt vagyunk, ahol vagyunk. És még azt sem volt képes a tisztelt Ház, sőt, a politikai közeg sem, a ránk erőszakolt politikai közeg sem elfogadni, hogy például ha már narodnyikizmusnak számít a munkástanács szó, akkor például munkavállalók tanácsáról beszéljünk. Sőt, volt egy enyhébb javaslat Gali Ákos úr részéről, ugyane témában, amikor a munkahelyi (Odafordul Gali Ákoshoz.) ugyebár, tessék besegíteni, (Gali Ákos mond valamit.) munkahelyi tanácsról beszélt.
Tehát ha már a munkás szót mindenáron el akarjuk kerülni, meg is találhattuk volna a módját. És most pedig, amikor a dolgot bonyolulttá teszi a társadalombiztosítás ránk szakadt monstruma, ahol – hogy is mondjam – mostan holmi önkormányzati választásról van szó, hát azt hiszem, ennek első előfeltétele az lett volna, hogy ezt az intézményt – azért mégis produkált valamit az elmúlt évtizedekben – pénzügyileg működhetővé tudjuk tenni. És ha ebből el is vonták a pénzt, meg be se fizették a pénzt, valahogy rendelkeztünk volna olyan módon, hogy azokat a gazdasági önkényurakat, akik a nagy prémiumot kifizették, de a társadalombiztosítást nem fizették be, valami módon az évek folyamán felelősségre lehetett volna vonni. Akár ezeknek az uraknak még egy adósok börtönét is lehetett volna csinálni, mert milyen alapon tagadták meg a befizetést, amikor a társadalombiztosítást nem fizették, de az őrült nagy prémiumokat kifizettették maguknak.
És amikor most már itt tartunk, akkor nincs más hátra, mint ellehetetlenült helyzetünkben levonni a konzekvenciákat. És ez a konzekvencia pediglen, kérem szépen, arra kötelez bennünket, hogyha már ilyen lehetetlen helyzetbe hoztuk magunkat, miután nem tettük meg azt a kötelezettségünket, amit a választás értelmében ránk róttak e témában, ebben az ügyben, akkor most legalább próbáljuk kellő tisztelettel kezelni azokat a módosító indítványokat, amelyekből mégiscsak helyenként kivilágít a jobbító szándék. És eme késői időpontban nem is kívánom tovább rabolni az idejüket, minthogy felhívjam arra a figyelmet, hogy valahogy mégiscsak egyezségre kell jutni a szakszerű jogászi szempont és a mindennapi reálkérdések egyszerűségében.
Elnök úr, köszönöm a szót, köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi