KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter:

Full text search

KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter:
KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Először is elnézést a késlelkedésért, szándékosan megpróbáltam a végére maradni a hozzászólásommal. Gondolom, okszerűsége nyilvánvaló.
Mindenekelőtt szeretném azt leszögezni, hogy tisztemből adódóan szükségszerűen tulajdonképpen a Munka Törvénykönyve és a közalkalmazottakról szóló törvény módosításához kellene csak és kizárólag hozzászólnom. Sajnos, azonban ettől sokkal bonyolultabb a helyzet, minthogy megengedhetném magamnak, hogy csak és kizárólag a tárcám vonatkozásában relativitással bíró törvények módosításáról szóljak.
Mindenekelőtt a Kósáné Kovács Magda képviselő asszony által elmondottakkal kapcsolatban szeretném leszögezni: hiba lenne összemosni itt és most e törvények módosítása kapcsán a szakszervezetek közötti azon megállapodást, amelyet én a magam részéről tárgyalási alapként elfogadtam. Ez messze nem jelenti azt, hogy e megállapodás kapcsán és e megállapodásban foglaltak szerint kerül sor az egykori SZOT-vagyon mikénti fölosztására. Én csupán amellett köteleztem el magamat, hogyha e részmegállapodás ilyen mértékben magában hordozza a továbblépés lehetőségét és bizonyos módosításokkal a megoldás lehetőségét, akkor arról tárgyalnunk kell. És tulajdonképpen itt indult el az a folyamat, e részmegállapodás megszületése kapcsán, amiből következett az, hogy jelen pillanatban – rossz magyar szóval – lebegtetjük a szakszervezeti szimpátiaválasztásokról szóló azon törvénytervezetünket, amely a SZOT-vagyon képviselő asszony által is utalt, mikénti felosztását hivatott rendezni.
E törvénytervezet lebegtetéséből pedig az is egyértelműen következik, hogy az az eredetileg meghatározott december 6–7-ei határidő egész egyszerűen tarthatatlanná vált az üzemi tanácsi és közalkalmazotti tanácsi választásokkal kapcsolatban, amely jelen pillanatban a hatályos törvényekből következik.
Ha pedig ez így van, és jelen pillanatban az a tárgyalássor, amely a részmegállapodás mikéntiségére vonatkozik, jelen pillanatban ilyen stádiumban van, amilyenben, akkor ebből egyenesen következik az, hogy módosítani kell a Munka Törvénykönyvének és a közalkalmazottakról szóló törvénynek a választások határidejére vonatkozó azon rendelkezését, amely immáron az előbb említett részmegállapodás tárgyalásának befejezéséig nyivánvalóan tarthatatlan.
Így tehát a magam részéről feltétlenül támogatom Kiss György képviselő úrnak a 7235-ös számú javaslatát, amely szerint az első üzemi tanácsi és közalkalmazotti tanácsi választásokat március 18. és április között meg kell tartani.
Sajnos, a kérdés attól válik igazán bonyolulttá – anélkül, hogy a Népjóléti Minisztérium feladatát átvállalnám –, hogy a munkaügyi kormányzat szükségszerűnek és fontosnak tartja azt, hogy az üzemi tanácsi, közalkalmazotti tanácsi választások egy időben történjenek a társadalombiztosítási önkormányzati képviselők választásával. Ezt egész biztosan a tárca képviselője elmondta. Több okból szükséges az egyidejűség megtartása. És ha ez ilyen szükségszerű lépés a Munka Törvénykönyve és a közalkalmazotti törvény módosítása vonatkozásában, és szükségszerű az egyidejűség, akkor ez óhatatlanul vonatkozik a társadalombiztosítási önkormányzati képviselők választására is.
Kétségtelenül Balás István képviselő úrnak abban igaza van, hogy ez nem a legelegánsabb jogi megoldás – már ami a TB.-önkormányzati képviselők választására vonatkozó részt illeti –, hiszen jelen pillanatban nincs kész a TB.-önkormányzati képviselők választására vonatkozó törvény.
Itt azonban a jogi szépséghiba mellett e vonatkozásban kockázatot én csak és kizárólag ott látok, hogyha ez a választási törvény időre nem készül el, akkor a Parlament újra bele fog kényszerülni egy határidő-módosításba, ami azt gondolom, nem lenne kívánatos. Kétségtelen, hogy így megkötjük magunkat abban a vonatkozásban és abban az értelemben, hogy e határidőt megelőzően legalább 60 nappal korábban hatályos TB.-önkormányzati képviselőválasztási törvény kell legyen, és ha ez megvan, innentől kezdve Balás István képviselő úr jogászi aggodalmait nem tudom tovább osztani. Most és jelen pillanatban e vonatkozásban feltétlenül, de csak ennyiben.
Azt hiszem, azonban, sokkal nagyobb a politikai tét, hiszen elindult végre az a folyamat – reményeim szerint –, ami a kormányzat és a szakszervezetek között elvezethet egy konszolidált és valóban egy konszenzuson nyugvó állapot kialakításához. Én a magam részéről őszintén bízom ebben a folyamatban. Különösen bízom néhány nap óta, amióta Kis Papp úrral, az ÉT munkavállalói oldalának soros elnökével ez ügyben tárgyaltam. Ugyanakkor hangot kell adnom azon megdöbbenésemnek is, hogy ezzel egyidejűleg az MSZOSZ változatlanul folytatja azon akcióit, amely – enyhén szólva – nem tesz jót annak a megállapodásnak, részmegállapodásnak, és nem tesz jót annak a tárgyalási sorozatnak, amelytől valóban komoly eredményt várunk.
(21.40)
Én azt gondolom, hogy e politikai tét mellett azt a jogi szépséghibát, hogy előbb születik meg egy határidő a TB. -önkormányzati képviselők választása vonatkozásában, mint maga a választási törvény, föl kell vállalnunk, mert a dolgok összekapcsolása, kiszolgálása végett nem tudunk mást tenni, viszont túl nagy a politikai tét ahhoz, hogy ezzel játsszunk. Azonban még egyszer nyomatékosan szeretném hangsúlyozni: nagyon bízom abban, hogy az MSZOSZ ezt a politikai tétet legalább ennyire komolyan veszi, mert ha nem, abban az esetben szükségszerűen a tárgyalások, amelynek tétje változatlanul a szakszervezeti szimpátia – választás és az arra ráfűződő szakszervezeti vagyonmegosztás kérdése, legalábbis a SZOT-vagyon vonatkozásában, könnyen zsákutcába juthatnak.
Azt hiszem, e gondolatok jegyében kérhetem önöktől, hogy a fent említett, Kiss György képviselő úr által előterjesztett kapcsolódó módosító indítvány szerint szavazzanak.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi