KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP)

Full text search

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP)
KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr! A szocialista frakció nem kívánt részt venni ennek az előterjesztésnek a vitájában, hiszen az előterjesztői között sem szerepelt, most mégsem tudom megállni, hogy legalább egy rövid reagálás erejéig ne kérjek szót. Tehetem ezt azért, mert a szocialista frakció abban a szerencsés helyzetben van, hogy a szakszervezeti törvények ügyében egy év óta nem kellett az álláspontján változtatnia, hiszen egy év óta azon a határozott véleményen van, hogy a szakszervezetek ügyét a szakszervezetek belső megállapodásainak kell rendeznie, és ezeket a megállapodásokat legfeljebb szentesíteni kell itt, a Parlamentben.
Nem változtattunk a formai megközelítésünkön sem, hiszen mindig azt hangsúlyoztuk, hogy a Kormány törvény-előterjesztő felelősségét az egyéni képviselői indítványok nem helyettesíthetik.
Az elmúlt időszakban szakszervezetügyben nagyon érdekes szereposztáscserékre került sor, de számomra a leginkább megdöbbentő most ez a furcsa beugrás volt, amit Balás István részéről hallhattunk. Hiszen én tavaly – önkínzó módon – végigültem az alkotmányügyi bizottság ülését a XXVIII-as törvény vitájában, anélkül, hogy módosító indítványom lett volna, és ott szem- és fültanúja lehettem annak, hogy éppen Balás István, a maga kitűnő és vitathatatlan szakértelmével segített összegereblyézni, átabotában azt a XXVIII-ast, amelyiknek a szakmai hibáiból eredő problémákat, feszültségeket mind a mai napig nem tudtuk feloldani.
Én azt gondolom, hogy ha valaki a maga szakmai biztonságával jogi purifikátorként felléphet ebben a Házban, akkor purifikátornak kellett volna lennie akkor is, amikor a csődtömeg összejött. Hogy csődtömeg van, az nem kétséges – de nem akkor kell szigorúnak lenni, amikor a csődtömeg felszámolása elkezdődik, hanem akkor, amikor összejön.
Én azt gondolom, hogy az egymásra mutogatáshoz valóban van hivatkozási alap – de nem hiszem, hogy ezt a helyzetet kellene egymásra mutogatásra kihasználni.
Azt hiszem, hogy ebben a helyzetben a Parlamentnek valóban az a feladata, amire most lehetősége nyílik, hogy próbáljon meg békét teremteni a munka világában azáltal, hogy elősegíti a szakszervezetek önként megalkotott békés egyezségének a törvényerőre emelését.
Ehhez már csak egyetlen mondatot: miután a Munka Törvénykönyve július 1-jén lépett hatályba, a korábban kiadott munkaügyi minisztériumi állásfoglalás szerint július 1-jére már létrejöttek az üzemi tanácsot választó bizottságok, majd július közepén azt mondtuk ezeknek a bizottságoknak, hogy felejtsék el a funkciójukat, mert időközben július második hetében módosítottuk a munka törvénykönyvét, most él egy decemberi határidő, ehhez október 15-én létre kellett hozni a választási bizottságokat, ezek élnek és dolgoznak. Most azt üzenjük nekik, hogy felejtsék el megint az október 15-ei határidőt, és mondjuk azt, hogy majd egyszer, valamikor, a purifikátor jogászok megengedik nekik, hogy tudják, hogy mi a feladatuk…?
Én azt gondolom, hogy egy picit többet kellene munkahelyekre járni, és hallani a munkavállalók, a dolgozó emberek véleményét arról, amit mi itt, a Házban csinálunk. Lehet, hogy akkor egy picit engedékenyebb lesz Balás kollégám is. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi