BÉKESI LÁSZLÓ, DR. (MSZP)

Full text search

BÉKESI LÁSZLÓ, DR. (MSZP)
BÉKESI LÁSZLÓ, DR. (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! A Kormány által benyújtott határozati javaslathoz 6810-es számon nyújtottam be módosító indítványt.
A módosító indítványnak négy célja van. Az első, hogy a Parlament ne elégedjen meg most, október 6-án az eredeti törvényben előírt 1,2 milliárdos csökkentéssel, hanem a központi igazgatás '92-es előirányzatait 2 milliárddal csökkentse; a második, hogyha differenciáltan csökkent is a Kormány, de ne szelektáljon, azaz terjessze ki a központi igazgatás valamennyi fejezetére és intézményére a csökkentést; a harmadik, hogy ez a csökkentés szolgáljon a '93-as központi igazgatási előirányzatok bázisául, azaz ne egyszeri alibiakció legyen, hanem egy tendencia kezdete; és végül a negyedik cél, hogy kezdődjék meg, kötelező erővel írja elő a Parlament, hogy '93-ban a központi igazgatás területén induljon meg az államháztartási reform, azaz a központi igazgatáshoz tartozó fejezetek és intézmények, hivatalok teljes körű feladatának és előirányzatainak felülvizsgálata kövesse a költségvetési előirányzatok összeállítását.
Indokaimat leírtam. Ezekről nagyon röviden.
Más a helyzet, mint volt áprilisban, amikor a Kormány benyújtotta az eredeti javaslatát. Áprilisban még a '92-re jóváhagyott költségvetési törvény kötelezte a Kormányt arra, hogy a központi igazgatási szervek kiadásait 1,2 milliárddal csökkentse, abban a hitben, hogy ez a csökkentés hozzájárul az egyébként rendkívül kiélezett költségvetési szituációban a központi tartalékok növeléséhez.
Ma október van és a költségvetés hiánya nem 69, hanem 198-199 milliárd forint. Nem egyszerűen arról van szó, hogy ennek a rendkívüli mértékben megnövekedett deficitnek a finanszírozásáról kell gondoskodnia törvényes eszközökkel a Kormánynak a Parlament döntését kérve majd – ily módon tehát módosítania kell az eredetileg jóváhagyott '92-es költségvetést –, hanem nyilvánvalóan arról is szó van, hogy a megnövekedett deficitet, amilyen mértékben lehetséges, csökkentse a kiadási előirányzatok mérséklésével.
Azt gondolom, minden tapasztalat és minden józan ész, minden józan érv, ugyanakkor rögtön hozzáteszem, minden etikai érzék is azt kívánja, hogy ha már egyszer kényszerű kiadáscsökkentést kell a költségvetésben végrehajtani, akkor az az igazgatási kiadásoknál kezdődjék, és ezen belül is a központi igazgatásnál.
(16.30)
Szimbolikus jelentőségű ez a növelés, hiszen az 1,2 milliárd és a 2 milliárd közötti 800 millió forint nem nagyságrend. Ne feledjék el, hogy 54 milliárdos bruttó előirányzatról van szó, és a javasolt 2 milliárd sem éri el ennek az előirányzatnak a 4 %-át. Hosszú évekre visszamenőleg azt tapasztalják, hogy az éves pénzmaradványok nagyságrendekkel haladják meg ezt a 4%-ot.
Nem akarok ötleteket adni a Kormánynak: mindenki tudja, hogy egy ekkora nagyságrendű kiadási előirányzat-csökkentés drámai hatások nélkül végrehajtható – jelzésértéke, szimbolikus ereje azonban van. És erre most – túl a 800 millió forinton – vélhetően minden eddiginél nagyobb szükség van.
A második dolog: úgy vélem, semmi nem indokolja, hogy bármilyen megfontolásból szelekciót hajtson végre a Kormány a központi igazgatások csökkentésénél. Ha a felülvizsgálatok alaposak és differenciáltan akar csökkenteni, ám tegye – de ne hagyjon ki szervezeteket, ne hagyja ki a tárca nélküli miniszterek előirányzatait, egyes hivatalokat, hanem ott is érzékeltesse azt a hatást vagy azt a döntést, amely egyébként elkerülhetetlen lesz 1993-ban.
A harmadik dolog, amire már az általános vitában is fölhívtam a figyelmet: megengedhetetlen, hogy csak '92-es csökkentésről legyen szó. Itt van előttünk a '93-as esztendő költségvetése: mindannyian tudjuk, milyen nehéz lesz ezt a költségvetést tető alá hozni. Akkor van értelme egy ilyen egyszeri akciónak, hogyha ez egy hosszú távú folyamatot alapoz meg. A javaslat tehát úgy szól, hogy a '93-as előirányzatok bázisa legyen.
És végül a negyedik dolog: a módosító indítvány negyedik célja nem tartalmaz mást, mint a Kormány által beterjesztett '93-as költségvetési koncepció 53-54. oldalán szereplő feladat megerősítését, amely úgy szól: a Kormány hozzákezd bizonyos területeken az úgynevezett nullabázisú költségvetési tervezés előkészítéséhez – ez pedig a központi és területi igazgatás. Itt az alkalom, hogy '93-ra ne csak hozzákezdjen, hanem már érvényesítse is ezt a munkát – nem úgy, persze, hogy az egyes minisztériumok és hivatalok fogják eldönteni, hogy milyen előirányzatokat kívánnak, hanem úgy, hogy a Kormány vaskézzel felülvizsgálja a feladatokat, a funkciókat és a hatásköröket, és csökkentett előirányzatokat rendel mindehhez.
Összegezve, tisztelt Ház: sajátos a helyzet. Alig van a világon olyan kormány, amely önszántából, lelkesedve hajtja végre saját apparátusa működési feltételeinek mérséklését – azt is mondhatnám, bizonyos szituációkban a kormányok erre alkalmatlanok. A Parlament végül is tehát segíthet a Kormánynak abban, hogy ebben a helyzetben végre tudjon hajtani olyan feladatot, amely saját elhatározásából esetleg nehézségekhez, feszültségekhez, netán olyan nem kívánatos belső vitákhoz vezetne, amelyeket inkább elkerül egy költségvetési kompromisszum árán.
Szeretném tájékoztatni önöket, hogy a költségvetési bizottság 7:6 arányban elvetette a módosító indítványt: kormánypárti képviselőtársaim mindegyike tartózkodott a szavazásnál, és ezzel voltaképpen támogatta a Kormány eredeti javaslatát, de a koncepciónak, amelyet a módosító indítvány tartalmazott, nem mondott ellent. Nem vagyok annyira naív, hogy azt higgyem, hogy itt a szavazás más eredményt fog hozni. Figyelmükbe ajánlanám: nemsokára '93-ról kell dönteni, az sokkal nehezebb döntés lesz. Most talán ezzel a döntéssel segíthetnénk a '93-as esztendő előkészítésében.
Köszönöm. (Taps a bal oldalról.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi