SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:

Full text search

SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:
SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az ismételten előterjesztett és az önök előtt lévő távközlésitörvény-javaslat a gazdasági bizottság távközlési albizottságának és a minisztérium szakembereinek közös munkáján, az előző javaslathoz beérkezett mintegy 200 módosító indítvány alapos megvitatásán és hatpárti konszenzuson alapszik.
Tisztelt Ház! A korábbi expozét nem kívánom megismételni, mindössze utalok arra, hogy a törvény mielőbbi elfogadásának indokai semmit sem veszítettek aktualitásukból, sőt, a gazdaság élénkítése érdekében még inkább sürgetővé vált a távközlési piac korszerű szabályozása.
Továbbra is igaz, hogy egy demokratikus és piaci modell szerint működő társadalom követelményeinek megfelelő, a versenynek teret engedő törvény alapozza meg távközlésünk európai színvonalra történő felzárkóztatását.
(11.30)
A most benyújtott javaslat lényegesebb új vonásait a következőkben foglalhatom össze:
Első csoportba azok az új rendelkezések tartoznak, melyek az indítványok alapján konkrét normaszöveggel – az eddig inkább keret jellegű törvényjavaslatot – pontosítják. Ezáltal egyértelműbb, hogy kik a távközlési piac szereplői, hogyan alakul a tulajdonlás, milyen jogok és kötelezettségek illetik meg az államot és a vele szerződést kötő feleket, hogyan alakulnak a koncessziós pályázatok és szerződések. E változások között figyelembe vettük, hogy a távközlési alaphálózat tavasszal kikerült a koncessziózás köréből, ezért az új távközlési törvényjavaslatból is.
A törvényjavaslat tovább liberalizálta a távközlési szolgáltatásokat. Kikerült a koncessziós körből, és ezzel a versenyszférába tartozóvá vált az országos adatátviteli szolgáltatás. Egyenlővé váltak a piac szereplői. Azonos feltételekkel kapott koncessziót a privatizált állami többségi tulajdonú szolgáltató, mint más vállalkozó.
Megszűnik az a kötelezettség, amely a szolgáltató számára csak saját tulajdonú hálózaton tette lehetővé a tevékenység végzését. Ez a megoldás ugyan körültekintőbb koncessziós pályáztatást és szerződéskötést igényel, de szabadabb piaci mozgásteret biztosít a vállalkozók számára.
A helyi hálózatok létrehozatalára és a távbeszélő szolgáltatások koncessziós körben történő nyújtására az önkormányzatok garanciát kapnak. Eszerint kötelesek vagyunk fogadni az önkormányzati kezdeményezéseket. Ki kell írnunk a koncessziós pályázatot az adott földrajzi területre, amely gazdasági és műszaki okokból nem lehet kisebb, mint 20-tól 50 ezer előfizetőt magában foglaló körzet, ha azt az érintett önkormányzatok fele kéri.
A korábbi javaslatoktól eltérően a külön célú hálózatok szabad kapacitása – jogi garancia mellett – a jövőben hasznosíthatóvá válik.
Tisztelt Ház! A változtatások második csoportja a hatósági ügyek intézését, az adatvédelmi rendelkezéseket, az állami feladat egyértelműbb megfogalmazását érintette. Ennek megfelelően a távközlés és a frekvenciagazdálkodás hatósági ügyeit egységes hivatal intézi majd, mely részt kap a távközlés egyéb jelentős állami feladataiból is, mint például az adatgyűjtés, adatok feldolgozása, értékelése, pályázatok és koncessziós szerződések előkészítése.
Az adat- és titokvédelmi rendelkezések, a még hiányzó hazai szabályozás miatt, a nemzetközi – elsősorban közös piaci – előírások alapján kerültek a javaslatba. Az adatszolgáltató üzleti érdekeinek védelme elsődleges szempont volt, melynek garanciáit e körben oldottuk meg. Az újonnan piacra lépők és az ott együttműködők az adatokat a hatóságoktól kérhetik, így senki sem kerülhet hátrányba a másikhoz képest, és nem válhat kiszolgáltatottá. A hatóság gondoskodik az adatok gyűjtéséről, az üzleti érdekek védelméről és a gyors adatszolgáltatásról.
Az állami feladatokból kiemelkedik a távközlésfejlesztés végrehajtásának felelőssége. A távközlés közszolgáltatás jellege és az állam közreműködési kötelezettségeinek köre.
Végül új elemként került az átdolgozott anyagba a Távközlési Alap. A benyújtott tervezet az alap szükségességét a közszolgáltatás folyamatosságának biztosítása szempontjából tárgyalja, amely majd segítheti a gazdaságilag elmaradott területek távbeszélőhöz jutását is. A szolgáltatás igénybe vevői számára garanciát jelent az a kitétel is, amely szerint az állam gondoskodik arról, hogy a közszolgáltatás a távközlési szektor átalakulásának átmeneti időszakában is zavartalanul működjék.
Tisztelt Ház! A hazai távközlés 1990-től dinamikus fejlődés jeleit mutatta már. Az elmúlt három évben a bekapcsolt távbeszélő-állomások száma megközelíti az évenkénti 150 ezret, amely a korábbi fejlesztéseknek több mint háromszorosát jelenti. Ez a dinamizmus várható a továbbiakban is. Ugyanakkor másfél éven belül kiépül az a nagy kapacitású digitális, az országot lefedő hálózat, amely lehetőséget nyújt az ország minden körzete számára a csatlakozáshoz. Ennek ellenére Európához viszonyítva még mindig hátrányban vagyunk. Az ország érdeke, hogy ez a hátrány minél előbb megszűnjön, és a távközlés gyorsabb fejlesztésével javuljon a működő tőke beáramlásának, az elmaradott térségek felzárkózásának esélye, és a társadalmi-gazdasági kapcsolatrendszerünk a jelenleginél magasabb szinten működjék. Ezt segítheti a törvény mielőbbi elfogadása, ez adhat a befektetők számára garanciát és szolgálhatja a hosszú távra szóló jogi szabályozás megteremtését.
Kérem ezért a tisztelt Országgyűlést, hogy az új javaslat elkészítése során kifejtett munkákat hasznosítva és befejezve, a törvényjavaslatot majd elfogadni szíveskedjék. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi