FÜZESSY TIBOR, DR. tárca nélküli miniszter:

Full text search

FÜZESSY TIBOR, DR. tárca nélküli miniszter:
FÜZESSY TIBOR, DR. tárca nélküli miniszter: Igyekezni fogok. (Bánffy György: Nem kell négy kérdést föltenni.)
A nemzetbiztonsági bizottságban lezajlott viták, de különösen a sajtóban fellángolt vita nyomán terjedt el az, hogy pofoszosok vannak a titkosszolgálatoknál, és ez a szóhasználat megmaradt azután is, hogy az érintett volt Pofosz-tagok már régen nem tagjai a Pofosznak. Eredetileg 11 Pofosz-tag került alkalmazásra a Nemzetbiztonsági Hivatalnál, részint fő-, részint mellékállásban. Alkalmazásuk kétségtelenül politikai megfontolásokon is alapuló célját Gálszécsy miniszter úr két ízben is megfogalmazta a nemzetbiztonsági bizottság előtt.
Ezek: először a hivatal legitimálása a közvéleményben azáltal, hogy a múlt rendszer üldözöttei dolgoznak olyan hivatalban, amellyel szemben múltbeli tevékenysége miatt a közvélemény egy része még ma is bizalmatlan.
Másodszor: a hivatal vezetőinek segítése élettapasztalatokkal és társadalmi kapcsolatokkal.
Harmadszor: segítenek olyan fiatalok felkutatásában, akikkel fel lehet frissíteni a hivatal személyi állományát.
A nemzetbiztonsági bizottság első ízben 1990. december 21-én tárgyalta az ügyet. Szavazás nem történt, de a tárgyalás eredményét a bizottság elnöke egy későbbi ülésen úgy értékelte, mint a bizottság hallgatólagos álláspontját, amely szerint ezt a jelenlétet – mármint a Pofosz-tagok jelenlétét – hallgatólagosan tudomásul veszi. (Az elnök pohara kocogtatásával figyelmeztet az időre.)
Ez a megállapítás lényegében megegyezik az általam használt és a képviselő úr által is idézett kijelentéssel, amely szerint alkalmazásukat a nemzetbiztonsági bizottság nem ellenezte.
Lényegében ugyanilyen, csak tartalmasabb állásfoglalás történt az 1991. április 18-ai nemzetbiztonsági bizottsági ülésen is. Gálszécsy miniszter úr a nemzetbiztonsági bizottságot tájékoztatta arról még 1991. július 3-án, hogy a korábban alkalmazott 11 Pofosz-tag közül 6-an megszüntették a munkaviszonyukat, 5-en pedig lemondtak Pofosz-tagságukról. Ez a helyzet jelenleg is. (Az elnök pohara kocogtatásával figyelmeztet az időre.)
Még egy mondat. Az 5 szakértő ismeri azt a területet, ha tetszik, rálátással bír arra a területre, amelyen beosztásuk alapján dolgoznak. Kérem képviselő urat és a tisztelt Országgyűlést, hogy válaszomat fogadják el. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi