PAP ANDRÁS (MDF)

Full text search

PAP ANDRÁS (MDF)
PAP ANDRÁS (MDF) Tudomásom szerint Új-Delhi a legtávolabbi hely, ahol pillanatnyilag kulturális intézete van Magyarországnak. Miközben Kína a maga kultúrájával folyamatosan jelenik meg, a gombamódra szaporodó kínai éttermek is lényegében egy-egy "kínai kultúra házának" tekinthetők bensőséges, családias hangulatukkal, ugyanakkor pedig Kína Magyarország-képéhez hozzátartozik az a talán kevésbé ismert körülmény, hogy az ő szemükben Magyarország, illetve mi, magyarok talán az egyike vagyunk azon Távol-Keletről jött népcsoportoknak, amelyeknek sikerült megvetni lábát itt, valahol Nyugat-Európában, illetve Távol-Nyugaton.
Azt a valóságtól messze távol álló, főként a Mennyei Béke – avagy a Tienanmen – téren történt események óta felépített közhelyszerű Kína-képet, mely szerint Kína a marxizmus utolsó bástyája – volt egy ilyen infantilis kérdés –, a magyar külpolitika és a magyar külgazdaság-politika régen meghaladta, mint azt Jeszenszky és Kádár miniszter úr látogatása bizonyította, pontosabban: sohasem is volt a magyar külpolitikának sajátja ez a nézet.
Magyarországnak a diplomáciai és a kereskedelmi-külgazdasági jelenlét mellett szüksége van a kulturális jelenlétre is. Tudomásom szerint mód nyílna arra, hogy egy kompenzációs ügylettel a kínai adósságból leszámítva létrehozható volna egy magyar kulturális intézet odakint Kínában.
Kérdésem az: szerepel-e a terveikben a közeljövőben ilyen intézetnek a létrehozása, illetve fontolóra veszi-e a tárca egy ilyen kompenzációs ügyletnek a megoldását?
Még annyit hozzátennék talán: hogy mennyire szükséges a távoli földrészeken is a hiteles Magyarországért egy hiteles magyarságképnek a kialakítása, a közelmúlt eseményei is indokolják. Nem volna szerencsés, ha thürmergyulák vagy a valóságtól elrugaszkodott emberek alakíthatnák Magyarország képét külföldön, a távoli földrészeken. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi