PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ)

Full text search

PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ)
PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az új változat a régihez képest annyiban tér el, hogy egy-két gépelési hibát még azelőtt kijavítottam, mielőtt a Ház napirendre tűzné ezt az indítványt – tehát tartalmában nem tér el az eredeti indítványtól.
Önálló képviselői indítványom napirendre tűzését a következőkkel kívánom indokolni:
Ma már sajnos, megállapítható tény, hogy a szigetközi táj évtizedek óta a pusztulás útján van. A 70-es évektől a bős"nagymarosi vízlépcsőrendszertől vártuk, hogy ezeket a gondokat majd megoldja – ma viszont ott tartunk, hogy a BNV jogosságát és szükségességét a Szigetköz állapotával indokolják. Ez a felfogás alapvetően téves volt, és véleményem szerint ma is az: tudomásul kell venni, hogy a vízlépcső nem oldja meg a Szigetköz problémáját. Ezért ez a felfogás, mint említettem, teljesen hamis, miszerint – ez elsősorban egyes vizes szakemberek véleménye – a Szigetköz csak vízlépcsővel, illetve duzzasztással menthető meg. Tisztán kell látnunk, hogy – a BNV jövőjétől elvonatkoztatva – szükséges megoldást találni az ország ezen ritka értékes tájának a megmentésére.
Gyakori érv, miszerint a nullvariáns nem állítja meg a Szigetköz pusztulását. Ez a tény önmagában igaz, de nem elégséges érv ahhoz, hogy ezért kell megépíteni és üzemeltetni a dunakiliti duzzasztót, és hajózásra majdan a belvízcsatornát használni. Megjegyzem, hogy ez utóbbi esetben sem szűnnek meg a meglévő problémák.
Véleményünk szerint a táj megmentésének főbb sarokpontjai a vízlépcsőtől függetlenül is megállapíthatók – és úgy érzem, ezt meg is kell tenni. Indoklásul röviden a következőket szeretném elmondani:
Sajnálatos módon ma már látjuk, hogy a vízlépcsőre irányuló megoldás valószínűleg néhány évet igénybe vesz. Jó példa erre a Dunai Rehabilitációs Irodától kapott tájékoztató – a nyári szünetben kaptuk – mely szerint a bős"nagymarosi vízlépcsőrendszer egyik fő eleme a nagymarosi duzzasztó lett volna, a körgát elbontása valamikor 1994 második félévében kezdődik el. Én azt gondolom, a Szigetköz esetében ekkora kivárásra nincs módunk, hogy ezt megtegyük. Azt gondolom, ez idő alatt jelentősen romlana a táj állapota, és egyre több olyan folyamat indul be, amely már visszafordíthatatlan.
Reményeim szerint egy rehabilitációs terv bemutatja azt is, hogy nincs szükség a vízlépcsőre, sőt, csak anélkül lehet reális megoldást találni – de feltétlenül meg kell mutatni, hogy melyik ez a megoldás. Mert – én is elfogadom – önmagában a nullvariáns kijelentése nem hoz megoldást.
Abban bízom, hogyha önök napirendre tűzik önálló indítványomat, akkor a Kormány 1992. december 31-éig a Szigetközre vonatkozóan egy konkrét rehabilitációs tervet tud a Parlamentnek benyújtani.
Köszönöm figyelmüket, és kérem, támogassák indítványomat. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi