WEKLER FERENC, DR. (SZDSZ)

Full text search

WEKLER FERENC, DR. (SZDSZ)
WEKLER FERENC, DR. (SZDSZ) Tisztelt Ház! Én sem a tegnapi vitát szeretném folytatni. Azzal a szándékkal kértem ma napirend előtti hozzászólást, hogy olyan témakörben is beszélgessünk, olyan dolgokról is beszélgessünk ebben a Házban, amely a társadalom mindennapi életével függ össze, és ne csak feleresztett léggömböket próbáljunk pukkasztani a politikai közvélemény számára.
Arra szeretném emlékeztetni a tisztelt Házat, hogy szeptember 1-je van. Szeptember 1-je, ami Magyarországon hagyományosan a tanévkezdésnek a napja. Szeptember 1-je, amikor sok ezer gyerek megkezdi általános iskolai tanulmányait; és köztük van az én kisfiam is, aki ma az ötödik osztályt kezdte meg a mecseknádasdi általános iskolában. (Taps. Közbeszólások a jobb oldalról: Bravó! Gratulálunk.) Köszönöm szépen.
Gondolom, hogy nagyon sokan vannak itt a képviselők között, akiknek a gyereke szintén általános iskolás, aki szintén ma kezdte meg az iskolát, és akik ismerik azokat a gondokat, azokat a problémákat és azokat az örömöket, amikkel az iskolakezdés jár. Tudják azt, hogy a gyerekek az elmúlt napokban már készültek az iskolába, tudják azt, hogy a tankönyveket megvásárolták, csomagolták, mutogatták a kistestvéreiknek, és várták, hogy újra találkozzanak a barátaikkal az iskolában.
Mecseknádasdon a szülőket más hírek is elérték. Elérte az a hír az ötödik osztály szülőit, hogy a három eddigi osztály közül a következő tanévben – mármint most szeptember 1-jétől – már csak kettő fog működni, mert összevonják az iskolában az osztályokat, a nyáron néhány pedagógus nyugdíjba ment, néhányan elhagyták az iskolát, helyükre nem fognak újakat felvenni, mert az összevonás gazdaságosabbá teszi az iskola működését. Ez nálunk, a községben nem okoz problémát, nem okoz még igazi problémát, bár az oktatás minőségének a rovására megy. De azokon a településeken, ahol szintén összevonásokra kerül sor, ott, ahol ennek következtében nagyon nagy létszámú osztályok alakulhatnak ki, ez a dolog már nagyobb feszültséget fog teremteni, ez az oktatás minőségének a rovására mehet.
Az általam jelzett példa nem azért citáltatott, hogy a mecseknádasdi dolgokról beszéljek, hanem azért, hogy ezen keresztül világítsak rá, mit jelent a települések számára az, hogy az elmúlt két évben nem kapták meg azt a fejkvótát, azt a pénzmennyiséget, amely lehetővé tette volna számukra, hogy finanszírozzák a közoktatásnak a költségeit. És olvasva a kormányzat '93-as évi költségvetési irányelveit, a helyzet nem fog változni. A helyzet, a rossz gazdasági helyzet, az iskolafenntartók rossz anyagi helyzete a jövőben még inkább romlani fog.
Az irányelvek szerint a kormányzat nem tervezi, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a dologi automatizmust és a bérautomatizmust biztosítja az iskolafenntartók számára, magyarul: nem nyújt fedezetet az inflációs hatások, a növekvő költségek finanszírozására. És ez sok településen feszültséget fog teremteni. Nem lesz pénz az osztályok működtetésére, a villanyszámla kifizetésére, a pedagógusok bérének rendezésére. Nem lesz pénz arra, hogy a pedagógusok megkapják a törvényben garantált és számukra biztosított tizenharmadik havi fizetést, a végkielégítést, a jubileumi pótlékokat, a túlóradíjakat, és nem lesz pénz arra, hogy az önkormányzatok a kormányzat által a pedagógusoknak ígért 2000 forintos bruttó béremelést finanszírozzák.
A kormányzat terve az volt, és az, hogy a pedagógusok szeptember 1-jétől 2000 forint bruttó béremelésben részesüljenek. Ehhez viszont a fedezet hiányzik.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A kormányzat azt tervezi, hogy ehhez a fedezetet helyben teremtsék elő, helyben előlegezzék meg, és majd talán a későbbiekben a költségvetés pótolni fogja ezt az összeget. De azokon a településeken, ahol nemcsak az iskola okoz nagy gondot, hanem a vízellátás, az útépítés, a telefonhálózat korszerűsítésére sincsen pénz, nem látom garantáltnak azt, hogy a pedagógusok megkapják szeptemberben a kormányzat által nekik szánt 2000 forintot akkor, ha a központi költségvetés ezt nem folyósítja az iskolafenntartók számára.
Természetesen ennek következtében már nem meglepő, hogy az úgynevezett közalkalmazotti bértábla életbeléptetésére sem fog sor kerülni a következő évben, és ez szintén nagyon szorosan összefügg az iskola és a pedagógusok kérdésével.
Viszont úgy tűnik, hogy más célokra van a kormányzatnak pénze. Az ősszel létre kívánja hozni a kormányzat az úgynevezett regionális oktatási központokat. Ezeknek a felállítására – úgy tűnik, hogy – van pénz. A pedagógusok bérének rendezésére nincs, oktatási központok létrehozására, a minisztériumok kinyújtott karjainak létrehozására van pénz és lesz pénz. Maga a regionális oktatási központ egy olyan intézmény, amely megítélésünk szerint – a szabaddemokraták megítélése szerint – káros. Nem szolgálja azt a célt, amit közösen szerettünk volna elérni az elmúlt években. Meg fogja akadályozni azt, hogy a magyar iskolarendszerben az – egyébként a kormányzat által is tervezett – iskolaszékek betöltsék azt a funkciót, amire alakíttatnak. (Felkiáltások a jobb oldalon: Idő! Idő!) Befolyásolni fogja azt, hogy a dolgok, az iskolafenntartás ügyei, az iskola, a közoktatás problémái helyben oldódjanak meg. Lehetetlenné fogja tenni, hogy a szülők, a nevelők és az iskolafenntartók konszenzussal döntsenek a helyi igények alapján arról, hogy milyen iskolát és az iskolában milyen nevelést akarnak.
A regionális oktatási központok lehetőséget kapnak arra, hogy minősítsék az iskolák életét, hogy minősítsék a pedagógusokat, és ezen keresztül befolyást gyakoroljanak a helyi iskolákra. Ez káros és nem támogatandó. A szabaddemokraták nem támogatják, és nem is fogják támogatni ezen intézmények működését és létrehozását. (Közbeszólás a jobb oldalon: Ezt az oktatási törvény vitájában kell megtárgyalni!)
Azt is mondhatnám, hogy ezen oktatási központok létrehozása egyszerűen pénzpocsékolás.
Természetesen a pedagógusokon kívül mások számára is problémát okoz az iskolakezdés az örömök mellett. Anyagi és megoldhatatlan anyagi gondot okoz azoknak a családoknak, amelyek nem képesek a megemelt taneszközök árát fizetni.
(10.30)
A jövő ebben a tekintetben sem biztató: a hozzánk a minisztérium által eljuttatott oktatási törvényből – a 10. és a 104. § alapján – úgy tűnik, hogy az oktatás, a közoktatás ingyenessége a jövőben nem lesz teljes… (Zaj, közbeszólások a jobb oldalon) …, és ez további anyagi felelősséget ró a szülőkre. (Közbeszólások a jobb oldalon. – Egy hang: Elnök úr, miről beszél?)
Uraim, érthetetlen számomra az, hogy önök miért beszélnek, amikor más szót kapott a Házban… (zaj, közbeszólások) …, de érthetetlen számomra az is…

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi